Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η αλλαγή των γηπεδούχων άλλαξε τα δεδομένα!!

Από την αρχή του χρόνου η Σάντερλαντ έχει δείξει ότι κάτι αλλάζει στην αγωνιστική της συμπεριφορά. Αυτό το πιστοποιούν τα αποτελέσματα έχει φέρει στο πρωτάθλημα και το κύπελλο. Διαβάστε την ανάλυση της νίκης της Σάντερλαντ κόντρα στη Λίβερπουλ.
Η αλλαγή των γηπεδούχων άλλαξε τα δεδομένα
Σε σύνολο 16 αγώνων από τον Ιανουάριο έχει 11 νίκες , 3 ισοπαλίες και δύο ήττες (από Τσέλσι και Άρσεναλ). Ο νέος προπονητής της Μάρτιν Ο’ Νηλ, ανέλαβε 5 Δεκεμβρίου 2011, αφού δοκίμασε το 4-4-1-1 και το 4-5-1, είδαμε στον αγώνα με την Λίβερπουλ να αλλάζει και να χρησιμοποιεί σχήμα με δύο επιθετικούς. Αποδείχθηκε ότι σωστά έκανε και το ερώτημα είναι: διάβασε τόσο καλά το παιχνίδι ή η Λίβερπουλ έχει χάσει το πλεονέκτημα να προκαλεί φόβο στους αντιπάλους της?
Από την άλλη, η γνώριμη Λίβερπουλ. Με την μπάλα στην κατοχή της , χωρίς επιθετικούς αυτοματισμούς, «τραβηγμένες» ατομικές προσπάθειες, επιθετική δυστοκία, έλλειψη συνοχής, έκανε το θεατή να μην καταλαβαίνει με ποιον τρόπο θα πετύχαινε τέρμα και θα έβγαινε νικήτρια. Κατέχει το διόλου τιμητικό ρεκόρ, της ομάδας με το χειρότερο ποσοστό των ευκαιριών που μετατρέπονται σε τέρματα στην Premier League, με 8,6% επιτυχίας.
Για την Σάντερλαντ γνωρίζαμε ότι έχει δεχθεί τα περισσότερα τέρματα από κεφαλιές στο πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ στον αγώνα έκανε ίσως τις λιγότερες σέντρες από κάθε άλλο παιχνίδι και δεν ξεκίνησε ο Κάρολ στην βασική ενδεκάδα, κάτι που κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θα ήταν απειλή μέσα στην περιοχή. Αντί αυτού ο Σουάρεζ με το παιχνίδι του ανέδειξε man of the match τον Τέρνερ με τις επεμβάσεις του.
Το παιχνίδι της Σάντερλαντ
Ο προπονητής Ο΄Νηλ επέλεξε να χρησιμοποιήσει δύο επιθετικούς και να πιέσει την άμυνα της Λίβερπουλ σε όλο τον αγώνα.
  • Ο σχηματισμός ήταν  4-4-2
  • Άμυνα στο μισό γήπεδο
  • Οι κεντρικοί αμυντικοί, πολύ κοντά μεταξύ τους, έκλεισαν τον σέντερ φορ στον χώρο και έπαιζαν χαμηλά σε ευθεία
  • Στα πλάγια οι αμυντικοί είχαν βοήθειες από τους πλάγιους του κέντρου και έκαναν διπλά μαρκαρίσματα όταν η μπάλα πήγαινε στον χώρο τους
  • Οι κεντρώοι παίζανε σε ευθεία γραμμή μπροστά από την άμυνα
  • Οι αμυντικοί χαφ  ανέβαζαν την ομάδα προς το κέντρο αλλά δεν έβγαιναν προς την επίθεση
  • Οι δύο επιθετικοί εναλλάσσονταν στους χώρους μπροστά και κράτησαν την άμυνα της Λίβερπουλ χαμηλά. Αυτός ήταν ένας στόχος του προπονητή, να σπάσει τις γραμμές της αντιπάλου ομάδας, να βρει χώρους και να μην απειληθεί από επιπλέον παίκτες στην επίθεση.
  • Η μικρή κατοχή μπάλας δεν επέτρεψε σε πολλές επιθετικές ενέργειες
  • Η συμπαγής άμυνα σταμάτησε το εύκολο passing game και οι παίκτες κατάφεραν 139 κοψίματα/κλεψίματα της μπάλας.
  • Οι πλάγιοι παίκτες της είχαν σημαντική συμμετοχή στο παιχνίδι και συνέκλιναν στον άξονα κάθε φορά που η επίθεση της ομάδας γινόταν οργανωμένα. Στις αντεπιθέσεις την ευθύνη  είχαν οι δύο επιθετικοί.
Η Σάντερλαντ χωρίς να εντυπωσιάσει , έδωσε την κατοχή της μπάλας, κράτησε την άμυνα χαμηλά, δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί ρυθμός στο παιχνίδι,  επέβαλλε  να παιχτεί το παιχνίδι μακριά από την περιοχή της, απείλησε ελάχιστα, κατάφερε να κερδίσει. Η νίκη της ήρθε μέσα από σχέδιο του προπονητή και της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της με επιθετική διάθεση. Έχει μπροστά της τον θεσμό του Κυπέλλου που είναι μία καλή ευκαιρία για διάκριση και έξοδο στο Europa League.
Οι αλλαγές θέσεων του Χέντερσον δείχνουν τις εντολές του πάγκου για να διασπαστεί η αμυντική διάταξη της Σάντερλαντ και να δημιουργηθούν συνθήκες επιπλέον πίεσης.(Α)Η θέση του Χέντερσον στο Α’ ημίχρονο (Β)Η θέση του με την έναρξη του Β’ ημίχρονο (Γ)Η  θέση του  πριν  την  αλλαγή.
Οι αλλαγές θέσεων του Χέντερσον δείχνουν τις εντολές του πάγκου για να διασπαστεί η αμυντική διάταξη της Σάντερλαντ και να δημιουργηθούν συνθήκες επιπλέον πίεσης.(Α)Η θέση του Χέντερσον στο Α’ ημίχρονο (Β)Η θέση του με την έναρξη του Β’ ημίχρονο (Γ)Η θέση του πριν την αλλαγή.
Η Λίβερπουλ
Όσοι πιστεύουν ότι μόνο η ψυχολογία οδηγεί σε επιτυχίες μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Η κατάκτηση του Carling Cup από μόνη της δεν μπορεί να είναι ο λόγος που θα έκανε τους παίκτες να αρχίζουν να αποδίδουν τα μέγιστα στους  αγώνες. Η Λίβερπουλ δείχνει σημάδια ομάδας χωρίς κίνητρο, καθαρό μυαλό, τρόπο αντίδρασης όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ. Πολλές σπασμωδικές κινήσεις, άσκοπες ατομικές ενέργειες, αλλά και κινήσεις από τον πάγκο, όπως αυτή με την εναλλαγή θέσεων του Χέντερσον, που χαρακτηρίζονται από πανικό.
  • Τα αμυντικά χαφ της Λίβερπουλ, στην φάση του γκολ, έχουν μείνει ψηλά και δεν καλύπτουν τους κεντρικούς αμυντικούς στον άξονα (με λευκή γραμμή η κίνηση του Μπέντνερ στο γκολ, χωρίς να τον ακολουθήσει ο αμυντικός).
    Τα αμυντικά χαφ της Λίβερπουλ, στην φάση του γκολ, έχουν μείνει ψηλά και δεν καλύπτουν τους κεντρικούς αμυντικούς στον άξονα (με λευκή γραμμή η κίνηση του Μπέντνερ στο γκολ, χωρίς να τον ακολουθήσει ο αμυντικός).
    Ο σχηματισμός ήταν 4-3-3
  • Οι κεντρικοί αμυντικοί δεν ακολουθούσαν τις εναλλαγές θέσεων των σέντερ φορ αλλά  κάλυπταν τους χώρους
  • Οι πλάγιοι αμυντικοί κρατούσαν την ευθεία γραμμή στην άμυνα σε όλο το πλάτος του γηπέδου
  • Στο κέντρο υπήρχαν τρεις παίκτες για να δημιουργήσουν υπεροπλία στον άξονα
  • Άνταμ και Σπίαρινγκ κάλυπταν τον χώρο μπροστά από την άμυνα ενώ ο τρίτος, Χέντερσον, έπαιζε πιο προωθημένος
  • Οι πλάγιοι επιθετικοί κάλυπταν το πλάτος του γηπέδου. Βρέθηκαν σε μεγάλη απόσταση από το σέντερ φορ και δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν με επιτυχία.  Παρότι φαίνεται ότι υπήρχαν τρεις επιθετικοί, η περιοχή της Σάντερλαντ ήταν άδεια από παίκτες της Λίβερπουλ.
Σχόλιο: Με τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού ο Νταλγκλίς προσπαθεί να ανοίξει την άμυνα των αντιπάλων ομάδων ώστε να βρει χώρους ο Σουάρεζ για να μπορέσει να γυρίσει και να παίξει με πρόσωπο προς την εστία. Μέχρι τώρα ο σέντερ φόρ δεν έχει καταφέρει να παίξει σωστά απέναντι στους αμυντικούς και πέφτει σε διπλά μαρκαρίσματα. Οι συμπαίκτες του βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση για να συνεργαστεί και έτσι όλες οι προσπάθειες του μένουν ημιτελείς.
  • Ο σέντερ φορ βρέθηκε απομονωμένος μέσα στην άμυνα της Σάντερλαντ χωρίς την δυνατότητα συνεργασιών. Δεν μπόρεσε να υποδεχτεί την μπάλα όπως θα ήθελε με αποτέλεσμα να μην απειλήσει την αντίπαλη ομάδα.
  • Μετά την επίτευξη του τέρματος της Σάντερλαντ έγιναν εσωτερικές αλλαγές αλλά και αλλαγές προσώπων χωρίς να βελτιωθεί η απόδοση της ομάδας.
Τα  στατιστικά του αγώνα
Τα στατιστικά του αγώνα
Συμπέρασμα
Σε έναν κακό ποιοτικά αγώνα νίκησε αυτός που εκμεταλλεύτηκε μία από τις λιγοστές ευκαιρίες. Σε κανένα σημείο το παιχνίδι δεν απέκτησε ρυθμό, οι παίκτες αναλώθηκαν  σε μονομαχίες στο κέντρο του γηπέδου χωρίς ουσία.
Η Σάντερλαντ πέτυχε νίκη και αυτό είναι αρκετό για να συνεχίσει την πορεία της στο πρωτάθλημα χωρίς κινδύνους αλλά και όνειρα για κατάληψη θέσης που οδηγεί σε έξοδο στην Ευρώπη.
Η Λίβερπουλ δεν καταφέρνει να σταθεροποιήσει την απόδοση της από αγώνα σε αγώνα. Στον προηγούμενο αγώνα με την Άρσεναλ έκανε μία καλή εμφάνιση, χωρίς να πάρει το αποτέλεσμα,  τώρα έκανε μία κακή εμφάνιση πολύ κάτω από τις δυνατότητες των παικτών της. Υπάρχει πρόβλημα στο να ανοίξει κλειστές άμυνες και όλες οι ομάδες την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να το λύσουν μετά από τόσους αγώνες.  Η συνέχεια θα δείξει αν καταφέρει να  βελτιωθεί και να αποδώσει καλύτερα στους επόμενους αγώνες.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: