Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γκάφα, λάθος πληροφορίες, λάθος διατύπωση ή αποκάλυψη;

Κάποιος ξετρύπωσε στη μετάδοση της ΝΕΤ μια αναφορά του ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, σύμφωνα με την οποία ο Ομπράντοβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να προσποιηθούν για να κερδίσουν φάουλ.
Γκάφα, λάθος πληροφορίες, λάθος διατύπωση ή αποκάλυψη;
Γράφει ο Παναγιώτης Περπερίδης.
Είπα κι εγώ...
Πολλή ησυχία επικράτησε χθες στο Ελληνικό για τα θέματα της διαιτησίας. Κάποια βίντεο κυκλοφόρησαν στο youtube (κι έκαναν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη λήξη της αναμέτρησης) για την τελευταία φάση, αλλά μέχρι εκεί. Φυσικά η συζήτηση για το εάν ήταν φάουλ το μαρκάρισμα του Μπατίστ στον Παπανικολάου, είχε φουντώσει. Εντούτοις, από παίκτες, προπονητές ή διοίκηση των ερυθρόλευκων δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά. Όλα αυτά δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες.
Κάποιος ξετρύπωσε στη μετάδοση της ΝΕΤ μια αναφορά του ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, σύμφωνα με την οποία ο Ομπράντοβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να προσποιηθούν για να κερδίσουν φάουλ.
Γκάφα; Λάθος μεταφορά πληροφοριών; Λάθος διατύπωση; Αποκάλυψη;
Στην πραγματικότητα δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, ούτε μάθαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε. Οι προπονητές (όλοι οι προπονητές) έχουν κατά καιρούς δώσει τέτοιες ''συμβουλές'' και αυτές αποτελούν (είτε μας αρέσει, είτε όχι) μέρος του παιχνιδιού. Πρόκειται για την ''ηλεκτρική'' αντίδραση των παικτών στα μαρκαρίσματα.
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός ,που στηρίζεται στην αποστροφή του λόγου του συναδέλφου, πλέκει ένα ολόκληρο σενάριο, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο ''επίμαχος'' διαιτητής θα έδινε τα φάουλ, λόγω της θεατρικότητας στην κίνηση των παικτών.
Καλώς ή κακώς η συζήτηση για τους γκρίζους (την οποία χθες κράτησα στο υστερόγραφό μου) ανάβει ξανά.
Η πραγματικότητα είναι η εξής και απλώς την επαναλαμβάνω:
1) Στην προτελευταία φάση υπάρχει επιθετικό φάουλ στον Μάντζαρη από τον Διαμαντίδη. Του κλειδώνει το χέρι αντικανονικά. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτό δεν σφυρίζεται (οκ!!!) , είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν δίνεται και αμυντικό φάουλ στον Μάντζαρη.
2) Ο ''ηλεκτρισμός'' στην αντίδραση που ζήτησε (υποτίθεται) ο Ομπράντοβιτς είναι το χαρακτηριστικό και της αντίδρασης Παπανικολάου στο μαρκάρισμα από τον Μπατίστ στην τελευταία φάση. Φυσικά, από την τηλεοπτική μετάδοση δεν είδαμε ποτέ το σωστό ριπλέι για να βγάλουμε συμπέρασμα για την επαφή ή μη των δυο παικτών. Δεν το 'χω καθαρό.
Σε γενικές γραμμές αυτό που θα ήθελα να καταθέσω είναι ότι οι αμφισβητούμενες φάσεις (και αυτές ήταν περισσότερες απ' όσες νομίζαμε) πέρασαν στα ψιλά. Είναι κι αυτή μια φιλοσοφία. Όταν όμως μεταφέρονται οδηγίες τύπου ''να προσποιηθούν οι παίκτες'' είτε πρέπει να διευκρινιστούν ως προς την ακρίβειά τους, είναι να αναλυθούν για το πώς υλοποιούνται στο γήπεδο.
Μόνο μη μου πει κάποιος γνώστης των οδηγιών σ' έναν πάγκο ότι αυτό δεν έχει ακουστεί ποτέ κι από κανέναν προπονητή. Δε λέω ούτε ότι ειπώθηκε, ούτε ότι δεν ειπώθηκε. Μένω σε αυτό που άκουσα. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι μπαίνουμε εκ των υστέρων στη διαδικασία να ξαναδούμε το τρίτο και το τέταρτο (κυρίως) δεκάλεπτο για να ψειρίσουμε τη μαϊμού.
Δεν πρόκειται ,λοιπόν, περί αποκάλυψης.
Επίσης, θέλω να επιμείνω στη χθεσινή ανάλυση που έλεγε ότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε για ακόμα μια φορά να διαχειριστεί την υπέρ του διαφορά, γιατί:
1) Ο Ίβκοβιτς έκανε επιλογές που απεδείχθησαν λάθος ως προς τις άμυνες που επέλεξε (ζώνη στο +13 στο τέλος της τρίτης περιόδου, όταν χάθηκε η διαφορά).
2) Ξέχασε στον πάγκο τόσο τον Πρίντεζη, όσο και τον Σπανούλη, όταν γινόταν η ανατροπή.
3) Έγινε εντελώς λάθος επιλογή στην τελευταία επίθεση όταν αργεί να γίνει το pick and roll, ο Σπανούλης πετάει την μπάλα κι απο 'κει και πέρα ... χάνεται ο έλεγχος. Έχω την εντύπωση ότι ο Μάντζαρης δεν θα μπορούσε να σουτάρει στα 5'' γιατί απλούστατα θα έτρωγε μια ωραιότατη τάπα και δεν θα μπορούσε να πασάρει στον Σπανούλη , διότι είχε ανάμεσά τους τον Καλάθη. Συμβαίνουν όμως αυτά. Είναι λάθος να πέφτει το ανάθεμα είτε στον ''kill Bill'', είτε στον Μάντζαρη που δεν σούταρε, είτε στον Παπανικολάου που σούταρε και αστόχησε.
Όμως ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερο μπάσκετ κι εκτιμώ ότι έχει περισσότερη τύχη από ποτέ να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα. Άλλωστε, αυτή είναι η ταμπακιέρα.
Αυτές είναι οι δικές μου αλήθειες και τα υπόλοιπα πραγματικά τα ακούω βερεσέ. Τα τοποθετώ στο ανούσιο παιχνίδι των εντυπώσεων.
Επισημαίνω όμως ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μεγάλη ανάλυση όταν μεταφέρονται τέτοιες οδηγίες, γιατί μένουν πολλά σκοτεινά σημεία, τα οποία δεν έχεις τη δυνατότητα να αποσαφηνίσεις σε 20-30 δευτερόλεπτα που έχεις στη διάθεσή σου. Κι αν δεν μπορείς να εξηγήσεις και δεν εξηγεί κι ο σχολιαστής καλύτερα να το αφήνεις στον καιρό. Όπως επίσης είναι μέγα λάθος να πιάνεται μια ομάδα από ένα τέτοιο περιστατικό για να εξηγήσει το λόγο της ήττας της. Ε όχι λοιπόν δεν έχασε γι' αυτό ο Ολυμπιακός. Ας κράταγε τις διαφορές που έχασε.
Όπως επίσης δεν φταίει στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό το οff-side που δεν δόθηκε στον Καφέ στο γκολ του Λεονάρντο. Ναι, ήταν off-side ο πάίκτης της ΑΕΚ και ναι επηρέαζε σαφέστατα τη φάση. Όμως οι πράσινοι δεν αξιώθηκαν να απειλήσουν πριν, ούτε να βάλουν ένα γκολ μετά για να δικαιούνται να μιλούν. Ας το είχε καθαρίσει το ματσάκι νωρίτερα, ή ας το ισορροπούσε μετά. Ούτε γκολ δεν έβαλε. Αντιθέτως έφαγε κι άλλο. Πολύ κρίμα...
Λυπάμαι που αναγκάστηκα να ασχοληθώ με τη διαιτησία την ημέρα που ο άλτης του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Εντούτοις, πιστέψτε με , αυτή ήταν η βασική μου ενασχόληση σήμερα. Επομένως σας παραπέμπω στο κεντρικό θέμα του pamesports.gr που έχει τα πάντα. Και κυρίως στις δηλώσεις του Χονδροκούκη στον Γιάννη Δάρα για τον Real Fm αμέσως μετά το τελευταίο του άλμα. Πρόκειται περί τεράστιας επιτυχίας σε μια εποχή που γενικώς περνάμε κάτω από οποιονδήποτε πήχυ.
Κύριε Μπιτσαξή μήπως αντί για ανούσια τηλεγραφήματα να φροντίζατε να μην διαλυθούν οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και να βοηθήσετε λιγάκι τον ΣΕΓΑΣ για να μπορεί να βοηθήσει με τη σειρά του τα παιδιά; Τα τηλεγραφήματα αποτελούν παλαιοκομματική τακτική. Τουλάχιστον παλαιά όσοι έστελναν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα φρόντιζαν να βοηθούν με τον τρόπο τους. Πλέον δεν κάνετε ούτε τα αυτονόητα. Εκτός κι αν στον δικό σας κόσμο (στον κόσμο του ΓΑΠ) αυτονόητο είναι μόνο το τηλεγράφημα.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: