Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Όταν η ΑΕΚ κάνει χαρούμενα τα παιδιά της...

Πόσο καλό έκανε η χθεσινή νίκη στο ντέρμπι, θα μπορούσε εύκολα κάποιος να το διαπιστώσει σήμερα το πρωί. Στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Γράφει ο Γιάννης Ξενάκης.

Όταν η ΑΕΚ κάνει χαρούμενα τα παιδιά της...
Εκεί που θα βλέπεις χαμογελαστά πρόσωπα μαθητών που δηλώνουν ΑΕΚ αλλά τα τελευταία χρόνια δεν τους δινόταν η αφορμή να το εκφράσουν.
Και πλάκες θα κάνουν και περήφανοι θα δηλώσουν για την ομάδα τους. Ασχέτως αν μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των ΑΕΚτζήδων της νέας γενιάς. Τουλάχιστον όσοι το επέλεξαν να είναι ΑΕΚ, να έχουν πιο συχνά την ευκαιρία να το φωνάζουν.
Το βράδυ της Κυριακής την έδωσε αυτή την ευκαιρία η ΑΕΚ. Φανέλα, ψυχή, παράδοση. Οι πιτσιρικάδες στο γήπεδο το χάρηκαν, οι πιτσιρικάδες σήμερα στα σχολεία θα το γλεντούν. Μιλώντας μ' αρκετούς φίλους ΑΕΚτζήδες, διαπίστωσα ότι ουδείς ασχολείται που μέσα απ' τη χτεσινή νίκη, η ΑΕΚ ουσιαστικά έκανε πάσα το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Και καλά κάνουν οι ΑΕΚτζήδες που δεν ασχολούνται. Αυτό που μετράει και προέχει είναι να παίζεις το παιχνίδι με αξιοπρέπεια. Με σεβασμό στη φανέλα και ιστορία που κουβαλά ο σύλλογος. Αν το πρωτάθλημα πάει στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, αυτό ουδόλως θα πρέπει να απασχολεί την ΑΕΚ. Αν υπάρχει μια στενοχώρια, ένας καημός, μια λαχτάρα είναι που δεν το παίρνει εδώ και 18 χρόνια η ΑΕΚ. Τώρα αν αυτό θα βαφτεί στα κόκκινα ή τα πράσινα, για τους φίλους της ΑΕΚ χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Έτσι απλά και ξεκάθαρα.
Η ΑΕΚ ομολογώ ότι μ' άρεσε μετά από πάρα πολύ καιρό. Τηρουμένων των αναλογιών, πιο πειστική εμφάνιση φέτος δεν έχω ξαναδεί. Έτρεξε πολύ, μάρκαρε στενά και αποτελεσματικά, "έπνιξε" τον αντίπαλο, έβαλε την μπάλα κάτω και προσπάθησε να βγάλει φάσεις. Δυο γκολ, ένα δοκάρι, δυο μεγάλες ευκαιρίες με την εκπνοή των ημιχρόνων (Λεονάρντο, Κλωναρίδης) και δυο-τρεις ακόμη μικρότερες. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να βγάλει μεγάλες φάσεις. Μιάμιση ευκαιρία της έκανε σ' όλο το ντέρμπι. Κι αν γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο, θα δούμε καλύτερες ομάδες ποιοτικά από την ΑΕΚ να ζορίζονται περισσότερο για κερδίσουν τον Παναθηναϊκό. Ή να μην τον κερδίζουν. Η χτεσινοβραδινή ήταν μια άνετη επικράτηση, με τα μέσα και τα εργαλεία που διαθέτει η ομάδα. Τα λιγοστά. Υπάρχει ένας προπονητής που "κράτησε" τα αποδυτήρια και με τα όποια λάθη στη διαχείριση των αγώνων προσπαθεί για το καλύτερο. Και υπάρχουν ποδοσφαιριστές απλήρωτοι οι οποίοι σέβονται τη φανέλα που φορούν και το κοινό που πληρώνει εισιτήριο.
Όλος ο κόσμος πρέπει να είδε για άλλη μια φορά ότι ο Βάργκας είναι η καλύτερη μεταγραφή ξένου ποδοσφαιριστή που έχει γίνει στην ΑΕΚ μετά τον Σκόκο. Μετά το 20ο λεπτό ανέβασε θεαματικά την απόδοση του, πέρασε πάσες, όργωσε το γήπεδο και έκανε απίστευτα κοψίματα. Ο Κολομβιανός μαζί με τον Μάκο (ο οποίος έπρεπε να φτάσουμε μήνα Μάρτη για να μας θυμίσει τον περσινό καλό Μάκο) αποδιοργάνωσαν τον Παναθηναϊκό στη μεσαία γραμμή εκεί όπου γυρνούσε ο Λυμπερόπουλος για να διδάξει στα 36 του χρόνια, πως παίζεις υποδειγματικά με την πλάτη στο τέρμα. Πως θα σπάσεις την μπάλα, πως την κρατάς, πως την μοιράζεις δεξιά και αριστερά. Άλλα δυο - τρία τέτοια παιχνίδια να κάνει ο Μεσσήνιος μέχρι τη λήξη της σεζόν (και ιδίως στα πλέι οφ) και θα μιλάμε για την πιο αξιοπρεπή αποχώρηση μεγάλου Έλληνα ποδοσφαιριστή από τα γήπεδα.
Ο Μανωλάς ανίκητος (με το καταπληκτικό του άλμα - πηδώντας στον ουρανό) στα ψηλά, αποτελεσματικός και χαμηλά. Αν οι μέτοχοι πράξουν τα δέοντα για την επιβίωση της ομάδας, ο "Κωστάκης" θα πρέπει "χτες" να ανανεώσει. Γιατί έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης, γιατί είναι "αρρωστάκι" με την ΑΕΚ, γιατί είναι περιουσιακό στοιχείο. Ο Κοντοές, αν και του λείπει το μπόι για κεντρικός αμυντικός, ως στόπερ τα πάει πολύ καλύτερα απ' ότι ως μπακ. Χτες τα έκοβε όλα, πάντα πρώτος στην μπάλα. Ο Κωνσταντόπουλος σε 90 λεπτά ενέπνεε σιγουριά. Αλάνθαστος! Επενέβη όσες φορές χρειάστηκε και σε σχέση με τον Αραμπατζή έχει σίγουρα το πλεονέκτημα της καλύτερης εξόδου. Ο Γεωργέας στο γνώριμο στιλ όταν η ομάδα θριαμβεύει (και σ' αυτό συμβάλει ο ίδιος). Τρέξιμο και πάθος 25χρονου!
Ο Κλωναρίδης το τεράστιο κέρδος της φετινής ΑΕΚ. Δείχνει να το "έχει" ο μικρός. Ξεπέταγμα, ταχύτητα, αρκετά καλή τεχνική, θράσος. Μακάρι ο Κωστένογλου να έδινε και σε άλλους την ευκαιρία. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μόλις λήξει η σεζόν να ξέρουμε τι μπορεί να περιμένει και που μπορεί να βασίζεται η ΑΕΚ. Ποιος είναι ο Φούντας, ποιος είναι ο Τσίτας, ο Μπουγαιδης, ο Εγγλέζου. Αλλά και ο Χέλγκασον, κόουτς. Τόσο χάλια είναι ο Ισλανδός για να τον έχεις βάλει στην κατάψυξη;
Η ΑΕΚ δεν έγινε υπερομάδα επειδή κέρδισε σχετικά εύκολα έναν Παναθηναϊκό που μέχρι πρότινος οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος. Τα κουσούρια παραμένουν και για να μην φαίνονται θα πρέπει όλα να δουλεύουν ρολόι (όπως χτες) έτσι ώστε να μην αναζητούνται από τον πάγκο λύσεις που δεν υπάρχουν. Στην καλή ΑΕΚ, στην ΑΕΚ των απαιτήσεων, θα χρειάζεσαι κάτι καλύτερο στη θέση του φιλότιμου Σιαλμά. Θα χρειάζεσαι σέντερ φορ - εκτελεστή. Έναν ακόμη σαν τον Βάργκας στα χαφ. Μια ηγετική φυσιογνωμία στο κέντρο της άμυνας. Καινούρια και μοντέρνα μπακ. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε ποια ΑΕΚ θα υπάρχει το καλοκαίρι για να ξεκινούσαν από τώρα οι κινήσεις. Για να δικαιολογήσει τον μισθό του και ο Γκρέταρσον. Τι να σου κάνει όμως και ο Ισλανδός, αν δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για απλά ταξιδάκια με χαρακτήρα "σκάουτινγκ".
Με τη χτεσινοβραδινή νίκη η ΑΕΚ ζέστανε ένα παγωμένο, απογοητευμένο και κουρασμένο κοινό. Σαν τη στήριξη τη χτεσινή να έχει στη συνέχεια και θα μπορεί να προσδοκά σε κάτι καλό στα πλέι-οφ. Ακόμα για το κύρος και το πρεστίζ να χτυπήσει τη δεύτερη θέση κι ας ξέρει ότι δεν θα έχει το καλοκαίρι ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν μέχρι τότε δεν την έχουν πετάξει από την Ευρώπη οι μέτοχοι της. Νυν και πρώην. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αν η ΑΕΚ τιμωρηθεί με αποκλεισμό, η ποινή μπορεί να της έχει επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ, την υπογραφή όμως για την καταδίκη θα την έχουν βάλει τα αφεντικά της. Δεν θα φταίει καμία ΟΥΕΦΑ, αν ο Νοτιάς είναι εξαφανισμένος και αν οι supporters είναι κατ' επίφαση μεγαλομέτοχοι.
Μέρα που είναι με τη χτεσινή νίκη καλό είναι να μην γκρινιάζουμε αλλά και να θέλεις δεν σ' αφήνουν να ...αγιάσεις. Τι θέλω να πω; Ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να λένε πως κόπτονται για το καλό της ΑΕΚ και τη σωτηρία της, άνθρωποι που δεν πατάνε το πόδι τους στο γήπεδο ούτε σε ντέρμπι. Ούτε σε ματς, στο οποίο έγινε πανενωσίτικος ξεσηκωμός και θα 'πρεπε πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα (και να κάτσουν δίπλα δίπλα) αυτοί που ζητάνε από τον κόσμο να γεμίζει το γήπεδο. Και για να μην το ζορίζουμε πολύ, όποιος από τους παρακάτω πήγε χτες βράδυ στο ΟΑΚΑ ας σηκώσει το χέρι του: Νοτιάς, Παππάς, Χατζηιωάννου, Γκούμας, Κανελλόπουλος, Νικολαίδης, Κούλης, Θανόπουλος, Μελισσανίδης, Μπάγεβιτς. Είδατε κανένα σηκωμένο χέρι;
ΥΓ: Όσο η ΑΕΚ θα είναι αδύναμη διοικητικά, όσο δεν θα έχει ισχυρό ιδιοκτήτη - πρόεδρο, πανό σαν το χτεσινό για τον Ντέμη θα ανεβαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι στο γήπεδο. Ο καυγάς ωστόσο είναι ενδοοικογενειακός και αν κάνει άλλη μια επίσκεψη στο δωματιάκι ο Ντέμης πιθανόν να βρεθεί η άκρη. Όσο γι' αυτούς που έκαναν τις βόλτες τους στο γήπεδο και εμπόδισαν την έναρξη του αγώνα, αν το έκαναν αυτό στο Ολντ Τράφορντ, στο Άνφιλντ ή στο Βεστφάλεν, θα έπαιρναν πόδι από τα γήπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα. Με απόφαση της διοίκησης και με συνοπτικές διαδικασίες.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: