Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η ανερχόμενη δύναμη της Ουκρανίας!!

Κακά τα ψέματα. Ωραία τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα, αλλά η Ευρώπη είναι το απωθημένο του Ολυμπιακού. Διαβάστε το πορτραίτο της Μέταλιστ.
Η ανερχόμενη δύναμη της Ουκρανίας
Η αρρώστια, το φετίχ, το ανεκπλήρωτο, το δύσκολο, το αξιοκρατικό, το όμορφο, το…όνειρο όπως λέει και το γνωστό σύνθημα. Μπορεί άπαντες να διατείνονται πως βασικός στόχος είναι το πρωτάθλημα, αλλά η ψυχή των φιλάθλων και η σκέψη των παικτών ιντριγκάρεται από την προοπτική για την αναμέτρηση της δεκαετίας απέναντι στη Manchester United. Αυτή είναι η απόλυτη φαντασίωση, ας μην κοροϊδευόμαστε…Το overlap.gr δημοσιεύει, λοιπόν, το πρώτο άρθρο για τη χαρτογράφηση της Μέταλιστ προκειμένου να προσφέρει στους φιλάθλους την εικόνα της ομάδας που θα αντιμετωπίσουν οι πρωταθλητές Ελλάδας.
«Τατουάζ» η τρίτη θέση για την ομάδα της αστικής τάξης
Η Μέταλιστ είναι αναμφίβολα η τρίτη δύναμη του Ουκρανικού ποδοσφαίρου, καθώς έχει τερματίσει στην τρίτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόκειται για μία ιστορική ομάδα που είναι ταυτισμένη με τον πόνο και τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, έχει 87 χρόνια ζωής και μόλις ένα κύπελλο Ρωσίας το 1988. Εκφράζει, κυρίως, τους «μεταλλεργάτες» και επί σειρά ετών η πορεία της ήταν συνυφασμένη με την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής τάξης που εκπροσωπεί.
Ωστόσο, μετά από μεγάλο διάστημα ανεβοκατεβασμάτων στις κατηγορίες του πρωταθλήματος, εμφανίστηκε στο δρόμο της ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της Ουκρανίας: ο μεγαλοεργολάβος και μεγαλοτραπεζίτης Ολεξάντρ Γιαροσλάβσκι. Επένδυσε δισεκατομμύρια και μεταμόρφωσε τον «φτωχό εργάτη» σε ανερχόμενη δύναμη του ουκρανικού ποδοσφαίρου.
Ρεσιτάλ επιθετικού ποδοσφαίρου
Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού κάνει μία εντυπωσιακή πορεία στο Europa League,διακρίνεται για το επιθετικογενές ποδόσφαιρο και την ποιότητα των επιτελικών της μέσων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι φιλοδώρησε με:
•    8 γκολ τη Σάλτσμπουργκ,
•    7 γκολ τη Μάλμε
•    6 γκολ την Αούστρια Βιέννης
•    4 γκολ τη Σοσό

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι παραμένει αήττητη και επιδεικνύει σπάνια σταθερότητα για ομάδα που προέρχεται από το μπλοκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά, στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο: η Μέταλιστ στηρίζεται σε 10 λατινογενείς ποδοσφαιριστές και δεν επενδύει σε παίκτες με ‘ρωσική νοοτροπία’.
Ο Τάισον ολοκληρώνει αποτελεσματικά το επιθετικό πλάνο του προπονητή τουΑστέρι; Ψάξτε αλλού…
Η Μέταλιστ είναι ομάδα του προπονητή, καθώς παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη αγωνιστική ομοιογένεια και σαφές τακτικό πλάνο το οποίο τηρείται ευλαβικά. Μάλιστα, όποιος παρακολουθήσει τα φετινά παιχνίδια της Ουκρανικής ομάδας θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ομάδα παίζει με ‘αυτόματο πιλότο’. Οι ποδοσφαιριστές κινούνται χωρίς τη μπάλα, εκμεταλλεύονται τον κενό χώρο στη weak side, αλλάζουν συχνά θέσεις χωρίς να αφήνουν ελεύθερο χώρο, προβαίνουν σε ταχύτατες αλληλοκαλύψεις, παίζουν άριστα το παιχνίδι των αντεπιθέσεων και κινούνται συγχρονισμένα αποσυντονίζοντας την αμυντική λειτουργία των αντιπάλων. Πρόκειται για μία καλοκουρδισμένη μηχανή, που στην καλή της μέρα μπορεί να διαλύσει τα όνειρα των αντιπάλων (Σάλτσμπουρκ-Μέταλιστ: 0-4, Μάλμε-Μέταλιστ: 1-4, Σοσό-Μέταλιστ: 0-4)
Ο αρχιτέκτονας της ΜέταλιστΟ Μάρκεβιτς βρίσκεται στον πάγκο από το 2005, έχει εδραιώσει τη φιλοσοφία του, απομάκρυνε ποδοσφαιριστές με συμπεριφορά βεντέτας και αποτελεί τον απόλυτο αρχηγό της ομάδας. Έχει επιρροές από την ιταλική σχολή ποδοσφαίρου (λάτρης των Καπέλο, Αντσελότι) και λατρεία για το λατινοαμερικάνικο στοιχείο (έφερε 10 Βραζιλιάνους-Αργεντίνους). Στα 61 του χρόνια προσπαθεί να παντρέψει την πειθαρχία με το ταλέντο, αποφεύγοντας τη συνεργασία με Ουκρανούς παίκτες τους οποίους θεωρεί ανώριμους.
Παρά το γεγονός ότι η Μέταλιστ δεν κατέκτησε τίτλους τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η διοίκησή στήριξε τον Μάρκεβιτς, πίστεψε στο μακροπρόθεσμο πλάνο του, εμπιστεύτηκε την επιθετικογενή του προσέγγιση για το ποδόσφαιρο, επένδυσε σε ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο ίδιος και κατάφερε να χτίσει ένα οικοδόμημα που μπορεί να «σκοτώσει» οποιαδήποτε άμυνα.
Αναζητώντας τον «παίκτη κλειδί», ξεχωρίζουμε τον βραζιλιάνο επιθετικό Τάισον που αποτελεί το σημείο αναφοράς στην επιθετική γραμμή και αγοράστηκε από την Ιντερνασιονάλ έναντι 6 εκατομμυρίων Ευρώ. Η παρουσία του στην κορυφή έχει οδηγήσει στην επίτευξη 4 τερμάτων σε 7 αναμετρήσεις στην Ευρώπη και αναμένεται να προβληματίσει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των ερυθρόλευκων. Φυσικά, δε μπορεί να περάσει απαρατήρητος ο Σόσα που δεσπόζει στην κεντρική γραμμή κατευθύνοντας την ανάπτυξη των Ουκρανών και ο αρχηγός Κλέιτον Χαβιέρ για τον οποίο δαπανήθηκαν 4,5 εκατομμύρια Ευρώ. Κανένας παίκτης, όμως, δεν είναι πάνω από το σύνολο γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπιση της Μέταλιστ.
Παγωμένο κόσμημαΤο παγωμένο στολίδι
Το «Όμπλαστ Σπορτς Κόμπλεξ του Μέταλιστ» είναι ένα γήπεδο 38.600 θέσεων που ανακαινίστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της ομάδας και θα φιλοξενήσει τους αγώνες του Euro 2012. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γήπεδο που προσφέρει όλες τις ανέσεις στους θεατές, αλλά γεμίζει σπάνια και δε δημιουργεί ψυχολογική πίεση στους αντίπαλους. Ο Ολυμπιακός υπερέχει ξεκάθαρα σε αυτό τον τομέα και επιβάλλεται να εκμεταλλευτεί την ώθηση του Καραϊσκάκη, αν θέλει να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο που έφερε η κληρωτίδα.
Συμπέρασμα
Το έργο που Ολυμπιακού αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο, παρά το γεγονός ότι το όνομα της αντιπάλου του δεν προκαλεί δέος. Η Μέταλιστ διαθέτει εμπειρία σε νοκ αουτ παιχνίδια στο Europa League και φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στο θεσμό στοχεύοντας ψηλότερα από όσο φαντάζεται ο μέσος ευρωπαίος ποδοσφαιρόφιλος.
πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: