Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αντεπιθέσεις, ταχύτητα και σημαντικά αμυντικά προβλήματα!!

Ο κόσμος του Ολυμπιακού ζει με ένα «όνειρο τρελό ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό». Διαβάστε μία τακτική αποκρυπτογράφηση του αντιπάλου του Ολυμπιακού για την φάση των 16′ του Europa League.
Αντεπιθέσεις, ταχύτητα και σημαντικά αμυντικά προβλήματα!
Στην προσπάθεια μας αυτή και λόγω των… αγνώστων στοιχείων των Ουκρανών, η ομάδα του overlap, πέραν των πληροφοριών που συνέλεξε, παρακολούθησε από την ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ το παιχνίδι της φάσης των ομίλων με αντίπαλο την Αλκμάαρ. Η εν λόγω αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1. Ο αγώνας ήταν ίσως ο δυσκολότερος και (βαθμολογικά) κρισιμότερος του έβδομου ομίλου, ένας όμιλος στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Μάλμε και η Αούστρια Βιέννης. Τα συμπεράσματα μας ακολουθούν παρακάτω και θεωρούμε ότι σκιαγραφούν με αρκετή συνέπεια την τακτική/αγωνιστική εικόνα της Μέταλιστ.
Γενικά χαρακτηριστικά
Η Μέταλιστ βασίζεται:
  • στην ταχύτητα των παικτών της
  • την εκμετάλλευση των κενών χώρων
  • την διενέργεια αντεπιθέσεων
  • την ατομική ικανότητα συγκεκριμένων παικτών
  • το λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο αφού η πλειοψηφία του αρχικού της σχήματος αποτελείται από λατινοαμερικάνικους ποδοσφαιριστές.
Το σύστημα που χρησιμοποιεί ο Μίρον Μάρκεβιτς είναι ένα ξεκάθαρο 4-2-3-1 με τους παίκτες να ακολουθούν ευλαβικά τον εν λόγω σχηματισμό. Ελάχιστοι παίκτες έχουν ελευθερία κινήσεων στον χώρο και το 4-2-3-1 διαφοροποιείται σπάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα 10 παιχνίδια που έχει δώσει η Μέταλιστ στο Europa σήμερα έχει βασιστεί στο 4-2-3-1.
Η φάση της άμυνας
Η ομάδα αμύνεται με σύστημα ζώνης. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας ξεκινά από την πίεση των 4 επιθετικογενών παικτών της στις μεσοαμυντικές ζώνες του αντιπάλου. Αν και οι 4 τους έχουν εντολή να πιέζουν σχετικά ψηλά, είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2 κόφτες αλλά και η αμυντική τετράδα δεν ακολουθεί ψηλά στην πίεση (όπως θα ήταν η πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε συνθήκες pressing). Οι δύο κόφτες μένουν σχετικά κοντά στην αμυντική τετράδα και δημιουργούν μία 6αδα παικτών που επωμίζονται την κύρια ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την φάση άμυνας της Μέταλιστ. Η επιθετική τετράδα αναλαμβάνει να πιέσει ψηλά δίχως όμως να έχει βοήθεια από τα κεντρικά χαφ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την φάση άμυνας της Μέταλιστ. Η επιθετική τετράδα αναλαμβάνει να πιέσει ψηλά δίχως όμως να έχει βοήθεια από τα κεντρικά χαφ
Η αδυναμία της Μέταλιστ να ανεβάζει την άμυνα ψηλά (κυρίως) στηρίζεται στην μορφολογία της αμυντικής τετράδας. Παρά την παρουσία δύο πολύ γρήγορων «νευρικών» πλάγιων μπακ, το υψηλόσωμο και βαρύ κεντρικό αμυντικό δίδυμο δεν επιτρέπει με ευκολία την εφαρμογή τέτοιων τακτικών. Γκουεγιέ και Τορσιλιέρι αναλαμβάνουν συγκεκριμένους χώρους ευθύνης πιέζοντας δυνατά όποιον αντίπαλο μπαίνει στον χώρο αυτό, ενώ οι πλάγιοι μπακ ανεβάζουν στην πίεση μέχρι λίγο πριν την γραμμή του κέντρου.
metalist-tactics
Απεικόνιση των τακτικών της Μέταλιστ
Η φάση της επίθεσης
Το κυρίαρχο επιθετικό πλάνο στηρίζεται:
  • στην διενέργεια αντεπιθέσεων
  • την εκμετάλλευση κενών χώρων του αντιπάλου
  • σχετικά αυξημένο αγωνιστικό πλάτος
  • παιχνίδι από τα πλάγια (κυρίως στην αριστερή πλευρά με τον εκρηκτικό Τάισον)
  • τροφοδότηση του Κριστάλδο που κινείται στους χώρους και ζητά την μπάλα στον χώρο
Ο αρχηγός Ξαβιέρ είναι αυτός που επωμίζεται τους μεγαλύτερους δημιουργικούς ρόλους χωρίς να παραμελεί το επιθετικό κομμάτι. Το ίδιο ισχύει και για τον Σόσα που συγκλίνει αρκετά προς το κέντρο έχοντας επίσης σημαντικό δημιουργικό ρόλο. Απεναντίας ο Τάισον από τα αριστερά επιχειρεί συνεχώς κούρσες πάνω στην γραμμή με την μπάλα στα πόδια. Στόχος είναι το «ξεσκαρτάρισμα» του προσωπικού του αντιπάλου και η δημιουργία αριθμητικής υπεροχής στην άμυνα του αντιπάλου. Ο Βιλάγκρα ανεβαίνει αρκετά συχνά – αν και η ταχύτητα διενέργειας των (αντ)επιθέσεων δεν δίνει χρόνο στα μπακ για επελάσεις.
Οι σέντρες απουσιάζουν παντελώς από την επιθετική ανάπτυξη. Στόχος είναι είτε η διενέργεια προσωπικής ενέργειας με την μπάλα στα πόδια, είτε η τροφοδότηση του Κριστάλντο (που κινείται σε όλο το πλάτος) στον χώρο. Οι 2 αμυντικοί μέσοι δεν συμμετέχουν σημαντικά στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας.
Πλεονεκτήματα vs. Μειονεκτήματα
Η Μέταλιστ είναι… εκρηκτική ομάδα. Με εξαίρεση το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, οι υπόλοιπο ενδεκαδάτοι παίκτες της διαθέτουν ταχύτητα και εκρηκτικότητα. Η επιθετική τετράδα αλλά κι ο Βιλάγκρα διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες στο ένας-εναντίον εντός παιχνίδι. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το κυρίαρχο τακτικό γνώρισμα της ομάδας μαζί με το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. Είναι σημαντικό ότι οι παίκτες της διαθέτουν στοιχεία που ευνοούν την αποτελεσματικότατη εφαρμογή των αντεπιθέσεων.
Η Μέταλιστ είναι… soft ομάδα με προβληματική ανασταλτική λειτουργία. Παρά την παρουσία του αμυντικού ογκόλιθου Γκουεγιέ, η εν γένει ανασταλτική συμπεριφορά της δεν ενθουσιάζει. Η σωματοδομή των χαφ και των πλάγιων μπακ της την κάνει αισθητά ευάλωτη στο σκληρό παιχνίδι αλλά και στην αντιμετώπιση του έντονου pressing. Οι χαφ της ομάδα, αν και λατίνοι, δεν είναι ιδιαίτερα τεχνίτες κάτι που προκαλεί δυσκολία στην αντιμετώπιση του pressing. Οι κερδισμένες κεφαλιές στο κέντρο είναι…είδος προς εξαφάνιση.
Επιπλέον το δυσανάλογα – με την υπόλοιπη ομάδα –  αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο της δεν επιτρέπει την ορθή εφαρμογή της πίεσης στοναντίπαλο ψηλά, γεγονός που επιδρά στην συνοχή των αγωνιστικών γραμμών.
Ενδιαφέροντα στατιστικά
Παρακάτω παραθέτουμε ένα γράφημα με τους βασικούς πρωταγωνιστές της Μέταλιστ, καταγράφοντας τα γκολ, τις ασίστ και τις συμμετοχές των παιχτών της Μέταλιστ στο Ουκρανικό πρωτάθλημα, στο Κύπελλο Ουκρανίας και στο Europa League. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κεντρικός χαφ Ντέβιτς, ο οποίος αποτελεί τις περισσότερες φορές την πρώτη αλλαγή του Μάρκεβιτς. Ο Ουκρανός μέσος παρότι αγωνίζεται συνήθως ως αλλαγή αποτελεί τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας του, ενώ έχει δώσει και 6 ασίστ.
Τα γκολ, οι ασίστ και οι συμμετοχές των "πρωταγωνιστών" της Μέταλιστ
Τα γκολ, οι ασίστ και οι συμμετοχές των "πρωταγωνιστών" της Μέταλιστ
Συμπέρασμα
Η Μέταλιστ δείχνει μία ομάδα με πολύ συγκεκριμένο πλάνο που στηρίζεται σε παίκτες με ιδανικά χαρακτηριστικά για να το εφαρμόσουν. Είναι δεδομένο ότι η Μέταλιστ είναι σε θέση να… τιμωρήσει όποιον την αντιμετωπίσει με τακτική «αφέλεια». Η προσφορά κενών χώρων στην επιθετική τετράδα των Ουκρανών αποτελεί «αμάρτημα». Από την άλλη ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε δείχνει να έχει τα κατάλληλα συστατικά για να την αντιμετωπίσει: τακτικό ρεαλισμό, δύναμη, αποτελεσματικότητα στο pressing, δυναμικούς αμυντικούς ικανούς να αφοπλίσουν τους Τάισον και Κριστάλδο.
Εν κατακλείδι η εικόνα της Μέταλιστ παραπέμπει σε ένα αγωνιστικό μίγμα Σαχτάρ και Ρούμπιν με εμφανώς μειωμένες τεχνικές ικανότητες. Όσο και ριψοκίνδυνα να είναι τα συμπεράσματα φαίνεται πως η συνέπεια της εφαρμογής του ερυθρόλευκου πλάνου αρκεί για την πρόκριση του Ολυμπιακού, έστω και αν το ατομικό ταλέντο περισσεύει σε αρκετούς παίκτες της Ουκρανικής ομάδας.
Ακολουθεί σχετικό video από την νίκη 0-4 της Μέταλιστ επί της Σοσό στα προκριμάτικά του Europa League. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το 4ο γκολ του Τάισον (1:48) που κουβαλά την μπάλα για 70 μέτρα σκοράρωντας με εξαιρετικό τρόπο – σήμα κατατευθέν της τακτικής των Ουκρανών.



πηγή:  overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: