Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

"Σύννεφα" πάνω από τη Βραζιλία του Μουντιάλ!!

Μεγάλο πρόβλημα, εν όψει 2014, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η διαφθορά.
"Σύννεφα" πάνω από τη Βραζιλία του Μουντιάλ
Αποτελεί τη μόνη χώρα που έχει αγωνιστεί σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και το έχει κατακτήσει πέντε φορές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.
Η Βραζιλία αισθάνεται η «βασίλισσα» της διοργάνωσης, η οποία μάλιστα θα διεξαχθεί εκεί το 2014.
Καλό ποδόσφαιρο και πανηγυρική ατμόσφαιρα θα χαροποιούσε τους απαιτητικούς Bραζιλιάνους, αλλά και τους περίπου 600.000 επισκέπτες που αναμένονται από το εξωτερικό. Για τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση, όμως, η προετοιμασία δεν κυλάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γίνεται ξεκάθαρο πως οι δεσμεύσεις για βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών στις ελλιπείς μεταφορικές υποδομές είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τηρηθούν.
Βάσει των σχεδίων, είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν διορθωτικές εργασίες σε 49 τομείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρόμων, λεωφορείων, αεροδρομίων και λιμανιών. Εξ αυτών, έχουν ξεκινήσει μόλις 9.
Επιπροσθέτως, η βελτίωση που είχε ανακοινωθεί στις αεροπορικές εγκαταστάσεις είναι σαφέστατα εκτός προγράμματος και οι εργασίες είναι απλώς προσωρινές επιδιορθώσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες.
Σε συνέντευξή της στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Κάρτα Κάπιταλ», η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανέφερε πως η επιτυχία της διοργάνωσης δεν είναι σε πλήρη συνάρτηση με τις εργασίες βελτίωσης των ΜΜΜ.
Η υπουργός Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Προϋπολογισμού, Μίριαμ Μπέλχιορ, ανέφερε ότι στις ημέρες που θα υπάρχουν αγώνες θα προταθεί στους πολίτες να πηγαίνουν διακοπές, προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακό χάος.
Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, εξέφρασε γραπτώς τις ανησυχίες του προς την πρόεδρο της χώρας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Ρούσεφ προσπαθεί να βάλει μια τάξη στην πολιτική κατάσταση της χώρας, μιας και ήδη απομάκρυνε από τις θέσεις τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης λόγω σκανδάλων διαφθοράς.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως, δεν φαίνεται να απέχει πάρα πολύ από τέτοιου είδους υποθέσεις.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFΑ, Ρικάρντο Τεξέιρα, είναι πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΒΠΟ) από το 1989. Φημολογείται πως ήταν «προστατευόμενος» του Ζοάο Χαβελάτζε, που ηγείτο της FIFΑ επί σχεδόν 25 χρόνια, ώς το 1998.
Ο κ. Τεξέιρα κατηγορείται επί σειρά ετών για διαφθορά. Το 2001, έπειτα από έρευνα της Βουλής για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, ανακάλυψε παρατυπίες σε μια συμφωνία της ΒΠΟ με την εταιρεία αθλητικής ένδυσης ΝΙΚΕ σχετικά με τις εμφανίσεις της Εθνικής Βραζιλίας.
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής εξέδωσε πόρισμα, στο οποίο κατηγόρησε τον Τεξέιρα για 13 αδικήματα. Υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή ήταν μερικά από αυτά. Στην πορεία, οι ποινές είτε διαγράφηκαν είτε μειώθηκαν (η επίσημη θέση της ΝΙΚΕ είναι πως το συμβόλαιο ήταν «νόμιμο σε ουσία και πνεύμα»).
Η εκπομπή «Panorama», που προβάλλεται στο ΒΒC, κατηγόρησε πρόσφατα τους κ. Χαβελάτζε και Τεξέιρα για δωροδοκία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, σε σχέση με θέματα που αφορούσαν τα δικαιώματα μάρκετινγκ των αγώνων της Εθνικής.
Τη δική του κατηγορία προς τον Τεξέιρα ήρθε να προσθέσει και ο Ντέιβιντ Τρίσμαν, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος διεκδίκησης της Αγγλίας για το Μουντιάλ του 2018 (που κατέληξε στη Ρωσία). Εκείνος υποστήριξε πως ο Τεξέιρα ζήτησε χρήματα προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα της Αγγλίας με την ψήφο του.
Τις εν λόγω κατηγορίες αντέκρουσε ο Τεξέιρα, μιλώντας σε βραζιλιάνικο περιοδικό, υποστηρίζοντας πως «οι Αγγλοι είναι εκνευρισμένοι που έχασαν», λέγοντας ότι θα πάρει την εκδίκησή του από το ΒΒC, αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα πως θα δυσκολέψει τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.
Αυτοί οι ισχυρισμοί ανάγκασαν τον υπουργό Αθλητισμού, Ορλάντο Σίλβα, να πει πως «προφανώς όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου θα έχουν ίση μεταχείριση και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας».
Μια έρευνα της FIFA αθώωσε τον Τεξέιρα από τις κατηγορίες του Τρίσμαν, ωστόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (της οποίας μέλος είναι ο Χαβελάτζε) συνεχίζει να εξετάζει το ζήτημα.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: