Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μουρίνιο δεν γίνεσαι, γεννιέσαι!

Oύτε εννέα μήνες δεν κατάφερε να διατηρηθεί στον πάγκο της Τσέλσι, ο "διάδοχος" του Ζοζέ Μουρίνιο και (απολυμένος, πλέον) Αντρέ Βίλας-Μπόας, αποδεικνύοντας με το καλύτερο τρόπο, ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι καλύτερο από το αυθεντικό! Γράφει ο Δήμος Μπουλούκος.
Τον Ιούνιο του 2011, μετά βαϊων και κλάδων, ο νεαρός Πορτογάλος τεχνικός πήγαινε στο Λονδίνο ως διάδοχος του Ζοζέ Μουρίνιο, με στόχο να ξορκίσει το φάντασμα του συμπατριώτη του, το οποίο από το 2007 – όταν και αποχώρησε – πλανάται πάνω από το «Στάμφορντ Μπριτζ».
Άλλωστε οι δύο Πορτογάλοι, πέρα από τα πολλά κοινά σημεία στη ζωή και την καριέρα τους, δούλεψαν μαζί στην Τσέλσι και στην Ίντερ, με αποτέλεσμα ο Βίλας – Μπόας σε χρόνο ρεκόρ,να θεωρείται το alter ego του Special One! Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο Αντρέ Βίλας – Μπόας δεν… πρόλαβε ποτέ να γίνει Μουρίνιο…
Ως πρώτος προπονητής, έκανε τα παρθενικά του βήματα το 2009, στα 32, όταν δοκίμασε την τύχη του στην Ακαντέμικα Κοϊμπρα με την οποία τερμάτισε στην 11η θέση του πρωταθλήματος, συγκεντρώνοντας αμέσως την προβολή των ΜΜΕ. Ηδη ο μύθος γύρω από το όνομα του είχε ξεπεράσει ακόμα και τον ίδιο και το αποτέλεσμα ήταν μόλις μετά από τον ένα χρόνο… αγροτικό στην πορτογαλική επαρχία, να αναλάβει την Πόρτο. Κι αν στην Κοϊμπρα άρχισε να καλλιεργεί τον δικό του μύθο, στο Ο Πόρτο τον εκτόξευσε κατακτώντας, στην πρώτη κιόλας χρονιά, το νταμπλ και το Europa League.
Το εκπληκτικό εκείνο treble ήταν βούτυρο στο ψωμί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που είναι πάντα ανοιχτά σε μυθοπλασίες και ευφάνταστες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Ο Παγκόσμιος Τύπος βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο για να αφιερώσει εκατοντάδες αφιερώματα και διθυράμβους, χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί είτε για την χαμηλή δυναμικότητα του Europa League, με την Πόρτο να αντιμετωπίζει στον τελικό την «συμπατριώτισσα» της και φανερά πιο αδύναμη Μπράγκα, είτε για το πορτογαλικό πρωτάθλημα, στο οποίο η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακτήσουν τη χαμένη τους αίγλη, βλέποντας συνεχώς την πλάτη της Πόρτο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εγκωμιαστικά σχόλια για τον Βίλας – Μπόας έφτασαν κάποιες στιγμές και σε επίπεδο ύβρεως, συγκρίνοντας το νεαρό τεχνικό όχι μόνο με τον Μουρίνιο αλλά και με τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου!
Άλλωστε, στο τέλος της περασμένης σεζόν, η σύγκριση ήταν εύκολη καθώς ο Ζοζέ με τη Ρεάλ είχε να επιδείξει μόνο ένα Κύπελλο Ισπανίας αλλά και πολλά… δύσκολα βράδια με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα.
Ωστόσο, η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο και τώρα που ο Βίλας – Μπόας είναι πεσμένος στο καναβάτσο, ο Μουρίνιο έχει στο τσεπάκι τον τίτλο στην Ισπανία και διεκδικεί, ίσως με περισσότερες πιθανότητες από κάθε άλλη φορά, το Champions League! Κι όλα αυτά προς αποκατάσταση της τάξης και απάντηση στους πληθωρικούς χαρακτηρισμούς που ακούσαμε κατά κόρον, όπως ο «διάδοχος του Special One», ο «νέος Μουρίνιο» και «προπονητής-θαύμα» με τους οποίους τον στόλισαν τα Μ.Μ.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια!
Τα ίδια Μ.Μ.Ε. είναι αυτά που ήδη ξεκίνησαν τους επικήδειους και τις αναλύσεις για την βιασύνη του Βίλας – Μπόας να αφήσει την Πόρτο και να γίνει Βασιλιάς στη θέση του Βασιλιά. Τελικά, αποδείχθηκε ότι Βασιλιάς είναι μόνος ένας…
Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: