Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Tο κόστος άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας

Σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζει το κόστος άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), κάνοντας λόγο για "σημαντικές και καταστροφικές" επιπτώσεις.
Λίγα εικοσιτετράωρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το IIF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Σε επίσημο έγγραφό του, που έχει στην κατοχή του το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας (ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ), ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την Ευρωζώνη.
Εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, θα χρειάζονταν εξωτερική βοήθεια η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που θα ανερχόταν σε 380 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε ετών.
"Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας", αναφέρεται στο έγγραφο του IIF.
Το έγγραφο, που έφτασε στο Reuters από πηγή της αγοράς, έχει ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου και την ένδειξη "IIF Staff Note: Εμπιστευτικό".
Με την προθεσμία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων να εκπνέει, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο επιθυμεί να υπογράψουν τη συμφωνία οι ομολογιούχοι, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα και να τεθεί σε μια πιο σταθερή βάση η χώρα.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, θα υποφέρει από σημαντικές απώλειες.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: