Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τώρα, ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα του φαβορί!!

Έχω την βεβαιότητα ότι πριν την έναρξη των αγώνων με τον Ολυμπιακό, οι δημιουργοί της πανίσχυρης τα τελευταία χρόνια (και ιδίως φέτος) Σιένα, ο Φερντινάντο Μινούτσι και ο Σιμόνε Πιανιτζάνι δεν θα είχαν καν φανταστεί τι...καζίκι τους περίμενε! Γράφει ο Ιάκωβος Φιλιππούσης.
Τώρα, ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα του φαβορί!
Ακόμα και η πρώτη νίκη των Ιταλών επι των ερυθρολεύκων, απόψε, ήταν αγχωτική, δραματική, ψυχοβγαλτική, "αναιμική" και σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσε ότι το "αφεντικό" στη σειρά αυτή δεν είναι η πρωταθλήτρια Ιταλίας, αλλά η ελληνική ομάδα, η οποία...προφανέστατα "έκανε τη δουλειά" στην Τοσκάνη -παίρνοντας την εκτός έδρας νίκη- και με ανάλογες εμφανίσεις την προσεχή εβδομάδα στο Φάληρο είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Επι της ουσίας δε, αν κάποιος...δεν κοιμηθεί απόψε, αυτοί είναι οι παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι γύρισαν το ματς δύο φορές (48-32, 19΄ και 67-53, 30΄) και στην 4η περίοδο, όχι μόνο επικράτησαν με 14-27, αλλά στα τελευταία 5'' -όταν ξεκίνησαν την τελευταία επίθεση του ματς- με μια επιπόλαιη ενέργεια και ένα "φτηνό" πούλημα, απώλεσαν την ευκαιρία να πετύχουν ιστοτική νίκη και το 0-2 που θα τους είχε εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη.

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί και αυτή την "παρτίδα" την κέρδισε ο Ίβκοβιτς! Θα αναφερθώ στα σημεία που πιστεύω θα κρίνουν την πρόκριση (και τολμώ το ρίσκο της πρόβλεψης) υπέρ του θρύλου:

* Στα δύο κρισιμότερα ματς της σεζόν ο Ολυμπιακός έπαιξε...χωρίς τον Σπανούλη! Στο νικηφόρο ματς, την ώρα της μεγάλης ανατροπής, βρισκόταν στον πάγκο με φάουλ, χθες πέτυχε μόλις 7π με τον πρώτο του μόλις στο 25΄και μ ένα εύκολο άστοχο τρίποντο 2'.39'' πριν τη λήξη, με σκορ 73-69. Έχω την άποψη οτι στο Παλέ του Πειραιά θα είναι εντελώς διαφορετικός, όσο κι αν οι Ιταλοί τον κυνηγήσουν και πάλι με κάθε τρόπο, άρα με τον αληθινό τους ηγέτη σε καλή μέρα, οι ερυθρόλευκοι θα είναι πολύ καλύτεροι στην επίθεση.

* Είναι εμφανές ότι η Σιένα δεν μπορεί να στηριχθεί στην σκληρή, ατομική και ομαδική της άμυνα, δεδομένου ότι Σπανούλης και Λο έχουν ως "σπεσιαλιτε" τη διείσδυση -γεγονός που φορτώνει με φάουλ τους αντιπάλους τους-, αλλά και διότι η ανοιχτή αυτή άμυνα δίνει τη δυνατότητα στους αλτικούς και ιδιαίτερα αθλητικούς ερυθρολεύκους να...σαρώνουν τα επιθετικά ριμπάουντς. Σήμερα ο απολογισμός ήταν 17-2 (!) υπέρ του Ολυμπιακού, χωρίς ωστόσο αυτό να φανεί και στο τελικό σκορ. Αυτά όμως δεν γίνονται...κάθε φορά.

* Είναι εξίσου αντιληπτό ότι τα αθλητικά προσόντα, ο ψυχισμός, η ενέργεια, το πάθος, η ομαδική προσπάθεια και η ανταγωνιστικότητα, που βγάζει αυτή την εποχή ο Ολυμπιακός στο παρκέ, μόνο με τις αντίστοιχες αρετές της ΤΣΣΚΑ μπορούν να συγκριθούν. Οι Πειραιώτες βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα, δεν "τα παρατάνε"...ποτέ, με όποια διαφορά κι αν χάνουν, και δείχνουν νοοτροπία νικητή σε κάθε ευκαιρία.

* Η έδρα. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή την εποχή...κανείς δεν περνά από το ΣΕΦ, πολύ περισσότερο μια ξένη ομάδα, όποια κι αν είναι αυτή. Στο Φάληρο ο Ολυμπιακός "μεταμορφώνεται" και πιστεύω ότι εφόσον η ομάδα του Ίβκοβιτς κάνει το 2-1 στο τρίο ματς, τότε το 4ο ματς θα είναι...κατηφορα!

Στον αντίποδα: μου έχουν κάνει αρνητική εντύπωση η αγωνιστική κατάσταση και η προσέγγιση της Σιένα στα ματς με τον Ολυμπιακό! Αν κι έχουν εντυπωσικό βάθος στο ρόστερ, οι Ιταλοί δεν δείχνουν ομοιογένεια, διάρκεια και πνεύμα ομάδας. Η παρουσία του Μακάλεμπ είναι "βαρόμετρο", ο Άντερσεν είναι νευρικός, ο Στοουνρουκ εκτός φόρμας, ο Ρακόσεβιτς μεταξύ παρκέ και πάγκου, ο Λαβρίνοβιτς επιρρεπής στα φάουλ. Επίσης είδα και σ αυτήν, ότι και στον Παναθηναικό: "λυγισε" από την πίεση του να πετύχει το 2-0 στο ξεκίνημα, γνωρίζοντας τι σημαίνει το...1-1. Η ανεπανάληπτη ανατροπή του πρώτου αγώνα μάλιστα (7-24 στην 4η περίοδο, θυμίζω), αλλά και η άρνηση των ερυθρολεύκων να συμβιβαστούν με την ήττα και απόψε, μεγιστοποίησε το άγχος και την ανασφάλειά τους. Τελικά είναι κολακευτικό, αλλά και δυσκολο να είσαι φαβορί...

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ασφαλώς ότι η Σιένα θα παραδοθεί εύκολα ή θα έλθει στην Αθήνα, απλά για να...αποκλειστεί! Θα πολεμήσει σκληρά, θα διεκδικήσει νίκη (για να μεταφέρει πάλι τη σειρά στη Παλέστρα), θα έχει νέα στοιχεία στο παιχνίδι της, ο Πιανιτζανι θα βρει κάποια ακόμα "τρυκ", γενικώς θα "τα παίξει όλα για όλα".

Απέναντι σ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι ο...καλός εαυτός του και να μην "πέσει στην παγίδα" του άγχους και πίεσης που προκαλεί η απάιτηση νίκης στα εντός έδρας ματς και την οποία ήδη "πληρώνει" ακριβά η αντίπαλός του. Πιστεύω ότι η δουλειά του Ίβκοβιτς αυτή τη φορά είναι περισσότερο στην ψυχολογία και ολιγότερο στο παρκέ...

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δε νομίζω ότι κι αυτή τη φορά μπορεί το...βελάκι να δώσει την κατοχή στην Σιένα για τα τελευταία 15'', ή κάποιος ερυθρόλευκος να κάνει και πάλι "δώρο" σαν το αποψινό στους Ιταλούς!
Πήγη: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: