Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πας και μέσω...Τελ Αβίβ Τουρκία!!

Πας και μέσω...Τελ Αβίβ Τουρκία
Ο φόβος ή αλλιώς το «αλλά» που υπήρχε στο μυαλό των πιο ψύχραιμων μετά το πρώτο ματς του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι την Τρίτη, επιβεβαιώθηκε. Η ευρεία σε έκταση νίκη των πρωταθλητών Ευρώπης, μπορεί να μην κοίμησε στον μέγιστο βαθμό τους «πράσινους», αλλά σίγουρα φόρτωσε με θετικό εγωισμό και αυταπάρνηση τους ισραηλινούς, Η ομάδα του Μπλατ, παρουσιάστηκε βελτιωμένη και πιο διαβασμένη, το 1-1 στη σειρά έγινε, αλλά η εικόνα μόνο για καταστροφολογία και μεμψιμοιρία δεν προκαλεί. Και αυτό, διότι ο Παναθηναϊκός έχασε στη λεπτομέρεια, παρόλο που δεν έπιασε ούτε το 50%-60% της απόδοσης που χρειαζόταν για να κάνει το 2-0, την ώρα που η Μακάμπι έδειξε ότι στο ΟΑΚΑ έπιασε «ταβάνι».

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Σίγουρα η «Nokia Arena» είναι «καυτή» έδρα, όμως η ομάδα του λαού, ταιριάζει απόλυτα με τον φετινό Παναθηναϊκό στην αστάθεια και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Τα εμπόδια στον δρόμο για την Κωνσταντινούπολη ψήλωσαν απότομα, όμως στο Τελ Αβίβ έχει πολλές πτήσεις και εισιτήρια για την Τουρκία, αρκεί οι «πράσινοι» να ψάξουν στα σωστά μονοπάτια για να τα βρουν. Μία νίκη είναι στις δυνατότητες και το βεληνεκές της ελληνικής ομάδας, που σε περίπτωση που επιστρέψει τη σειρά στην Αθήνα, δύσκολα δεν θα δώσει τη χαριστική βολή στην αντίπαλο. Τι πρέπει όμως να αποφύγει ο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του για να τα καταφέρουν; Αρχικά, να αποφορτίσουν το μυαλό τους από το δεδομένο άγχος που δημιουργεί το «σπάσιμο» της έδρας στα προημιτελικά και κατ’ επέκταση να μην επαναλάβουν την κάκιστη εμφάνιση του δεύτερου αγώνα.

Μπορεί τα δεκατέσσερα τρίποντα και οι είκοσιτρεις ασίστ να παραπέμπουν σε μία ομάδα που έπαιξε διαστημικό μπάσκετ και νίκησε εύκολα, όμως, όταν το βασικό σου όπλο όλα αυτά τα χρόνια, η άμυνα, παίρνει ένα μεγαλοπρεπέστατο μηδενικό, οι αριθμοί πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Παναθηναϊκός ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα μονοδιάστατος, δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας και ιδέες στην επίθεση, όμως η εκπληκτική εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου, ο γερόλυκος Κώστας Τσαρτσαρής και κάποια μεγάλα σουτ των Γιασικεβίτσιους και Διαμαντίδη, έδειχναν αρκετά για να πάρει το ροζ φύλλο. Την ίδια ώρα όμως, η Μακάμπι έκανε πάρτι κόντρα στην ευάλωτη άμυνά του, καθώς πέτυχε 50 (!) πόντους μέσα στο ζωγραφιστό, κυρίως με διεισδύσεις και ακάλυπτους παίκτες έπειτα από κακή περιστροφή.

Όταν το ματς «γύρισε» από το -10 λόγω του πάθους, του «βάρους» της φανέλας, της ώθησης από το κοινό και των δύο-τριών εξαιρετικών αμυνών του Διαμαντίδη, η επίθεση λειτουργούσε ορθολογικά, ο ωσεί παρόντας μέχρι εκείνη την στιγμή Μπατίστ τροφοδοτήθηκε σωστά και το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί, και ενώ όλα έδειχναν πως το μικρότερο rotation της Μακάμπι και η ψυχολογία του Παναθηναϊκού θα γείρουν το ματς προς τον «άσσο», «μίλησε» η μεγάλη κλάση του Μπλου που με δύο απίστευτα τρίποντα έγειρε οριστικά την πλάστιγγα προς Ισραήλ μεριά. Για να φτάσει ως εκεί η ιστορία πάντως, ο Μπλατ είχε δουλέψει εξαιρετικά στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, η ομάδα του είχε καλύτερες επιστροφές και δεν δέχθηκε αιφνιδιασμούς. Παράλληλα, είχε σε εξαιρετική κατάσταση τον Οχαγιόν, δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα και πήρε πολλές και πολύτιμες λύσεις από τους Σμιθ και Λάνγκφορντ.

Εν κατακλείδι και με γνώμονα την συνολική εικόνα του παιχνιδιού, η Μακάμπι δίκαια -αν υπάρχει δικαιοσύνη στον αθλητισμό- έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ, αλλά επιμένω ότι η σειρά είναι στα χέρια του Παναθηναϊκού. Πολύ δύσκολα θα κάνουν τόσο κακό οργανωτικά παιχνίδι τα γκαρντ του, οι παίκτες του δεν θα είναι νωχελικοί στην διεκδίκηση των ριμπάουντ και προπάντων, θα είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένοι γνωρίζοντας ότι η υπόθεση δεν είναι…παιχνιδάκι όπως φάνηκε στο πρώτο ματς. Στα προημιτελικά μετράει ποιος θα χαμογελάσει τελευταίος και η ιστορία έχει δείξει ότι αυτός συνήθως φοράει πράσινη φανέλα.

Υ.Γ. Καθοριστική συμβολή στο να κρατηθεί η Μακάμπι στο ματς προς το τέλος της κανονικής διάρκειας είχε ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Του αξίζει ένα μπράβο, διότι η «πράσινη» εξέδρα για ένα ακόμη βράδυ του φέρθηκε κάκιστα και με βάσει την αρρωστημένη ελληνική νοοτροπία, που διαγράφει το πόσα έχει προσφέρει ένα αθλητής με τα πεπραγμένα του στην Εθνική ομάδα.

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: