Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μια καταστροφή, που δεν ήρθε

Τώρα που άρχισε να κάθεται η σκόνη, μπορούμε να πούμε δυο πραγματάκια για τα όσα έγιναν στον ΠΑΟΚ τις τελευταίες μέρες και κυρίως αυτά, που ακούστηκαν κι ακούγονται. Γράφει ο Γιώργος Κουβεντίδης.
Μια καταστροφή, που δεν ήρθε
Στην γενική συνέλευση της ΠΑΕ, κάποιος πήρε μία τρόμπα και «φούσκωσε» τα «χρέη». Παρουσιάστηκαν ως «χρέη» οι «μεσοπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», χωρίς να συνυπολογιστούν οι «απαιτήσεις» και βέβαια και τα επιπλέον προσδοκώμενα έσοδα και το γενικότερο «ενεργητικό».
Τα περιουσιακά της στοιχεία δηλαδή, γιατί άλλη αξία είχε ο ΠΑΟΚ του Μπαϊάνο, του Βαγγελή, του Ίντιο, του Ηλία Χαραλάμπους και του Τόνι Γκονζάλες, και άλλη ο σημερινός. Έτσι, τα «χρέη» της ΠΑΕ υπολογίστηκαν στα 20,5 εκατομμύρια και η ζημία των χρήσεων Ζαγοράκη στα 12,5 εκατομμύρια.
Πάλι καλά που δεν λήφθηκαν υπόψη οι «μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», δηλαδή και τα συμβόλαια της επόμενης και της μεθεπόμενης σεζόν. Μ΄ αυτό τον τρόπο τα «χρέη» μπορεί να έφταναν τα 50 εκατομμύρια και οι ζημιές των χρήσεων Ζαγοράκη στα 30 εκατομμύρια. Ανάλογα πως βολεύεται καθένας.
Ακόμη και άνθρωποι, με στοιχειώδεις γνώσεις λογιστικής, που τα τελευταία χρόνια έκαναν αντιπολίτευση στον Ζαγοράκη, αντέδρασαν με την «προσέγγιση», που έγινε στα οικονομικά, διότι θεώρησαν ότι στην πρώτη της παρουσία απέναντι στον κόσμο, η νέα διοίκηση έδωσε πλασματικά στοιχεία.
Παρουσιάστηκε ένας ΠΑΟΚ διαλυμένος και ημιθανής. Μόνο που η πραγματικότητα δεν είναι αυτή, γι΄ αυτό και μόλις τελείωσε η συνέλευση, ξεκίνησε η προσπάθεια να «μαζευτούν» αυτά, που ακούστηκαν, με αλλεπάλληλες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του Ζιγκερίδη (που ανακοίνωσε τα νούμερα στη συνέλευση).
Οι «ζημίες, που προκάλεσε ο Ζαγοράκης» άρχισαν να μειώνονται από τα 12,5 στα 7,5 εκατομμύρια (ο ίδιος λέει πως είναι 3,7), όπως μειώθηκε και το ποσό, που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ τον Ιούνιο για να είναι συνεπής απέναντι στην ΟΥΕΦΑ.
Στη συνέλευση ειπώθηκε πως χρειάζεται 5 εκατομμύρια, στα ραδιόφωνα το ποσό έπεσε στα 3,5 εκατομμύρια. Ένα ποσό, που είναι λίγο πιο κοντά στα 2 με 2,5 εκατομμύρια, που ειπώθηκε στο διοικητικό συμβούλιο ότι απαιτούνται. Αυτά τα χρήματα, πρέπει να ψάξει η διοίκηση Βρύζα μέχρι τον Ιούνιο κι αν δεν τα βρει, θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Σαχπατζίδη, να βελτιώσει περισσότερο το προφίλ του.
Όλα αυτά, δεν αγιοποιούν τον Ζαγοράκη. Το ότι έκανε λάθη είναι δεδομένο, το ότι από ένα σημείο και μετά πήγε να χάσει τη μπάλα στα οικονομικά, είναι επίσης δεδομένο. Το ότι εμπιστεύτηκε ανθρώπους, που προφανώς τον έβλαψαν, είναι επίσης δεδομένο.
Προσωπικά, θεωρώ ότι έκανε τεράστιο λάθος που δεν τελείωσε την υπόθεση των χρεών στο δημόσιο (ήταν μια από τις βασικές αποστολές του), που ο ΠΑΟΚ θα τα βρει σύντομα μπροστά του, και θεωρώ πως επίσης είναι λάθος να έχει διαχειριστεί σ΄ αυτά τα 4,5 χρόνια τόσα χρήματα, και να έχει αφήσει ζημίες. Έστω κι αν κάθε 1η Σεπτεμβρίου και 1η Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι τον κατηγορούσαν «γιατί δεν έκανε μεταγραφές κι άφησε γυμνή την ομάδα», θα έπρεπε να αφήσει τον ΠΑΟΚ φεύγοντας σε κατάσταση «ίσα βάρκα, ίσα πανιά». Το ότι δεν το έκανε, είναι ξεκάθαρα λάθος του.
Κωδικός «διαχείριση τόσων χρημάτων». Στα 4,5 χρόνια, που διοίκησε, ο Ζαγοράκης διαχειρίστηκε γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Σ΄ ένα μεγάλο βαθμό, είναι έσοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ή αν θέλετε, το ελκυστικό όνομά του. Έχει παγιωθεί πως αυτά τα 80 εκατομμύρια είναι το υστέρημα του ΠΑΟΚτσή. Δεν υπάρχει πιο λαϊκίστικη προσέγγιση, αλλά και γι΄ αυτό ο Ζαγοράκης είναι υπεύθυνος, γιατί αυτός επέβαλε τον λαϊκισμό στην Τούμπα. Πίστευε ότι έτσι θα συσπειρώσει τον κόσμο.
Τα εκατομμύρια της Nova και του ΟΠΑΠ, των δεκάδων χορηγών, που ο ίδιος έφερε όταν όλοι αυτοί διαπίστωσαν πως ο ΠΑΟΚ έγινε ελκυστικός, τα εκατομμύρια της ΔΕΠΑ, της ΔΕΛΤΑ, τα εκατομμύρια της ΟΥΕΦΑ, αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πορείας, δεν είναι χρήματα από το υστέρημα του ΠΑΟΚτσή. Είναι έσοδα που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη.
Χρήματα από το υστέρημα του ΠΑΟΚτσή, είναι το περίπου 1,5 εκατομμύριο που μπήκε στην ανοιχτή αύξηση κεφαλαίου από περίπου 11.000 κόσμο πριν από τρία χρόνια. Σ' εκείνη την αύξηση, έβαλε κι ο ίδιος ο Ζαγοράκης ένα σεβαστό ποσό, αλλά επειδή προφανώς δεν ήθελε να φανεί, το έβαλε σε όνομα άλλου. Αν θέλει, μπορεί να το επιβεβαιώσει ο… άλλος.
Επικρατεί η άποψη πως χρήματα από το υστέρημα του ΠΑΟΚτσή είναι τα έσοδα από τα εισιτήρια. Υπό αυτό το πρίσμα, και ο Μαρινάκης διαχειρίζεται τα χρήματα από το υστέρημα των οπαδών του Ολυμπιακού. Και τι να πουν αλήθεια και οι οπαδοί της Ντόρτμουντ, η οποία επίσης δεν έχει μεγαλομέτοχο και κάθε χρόνο πουλάει 55.000 διαρκείας.
Δεν θέλω να μειώσω τίποτα και κανέναν, αλλά καλό είναι να υπάρχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας και των πραγμάτων. Ο λαϊκισμός ποτέ δεν έβγαλε πουθενά σε βάθος χρόνου.
Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων, που ο ίδιος δημιούργησε, ο Ζαγοράκης το διαχειρίστηκε λάθος. Ξέρω πολλές περιπτώσεις παικτών, που πληρώθηκαν για αηδόνια και αποδείχτηκαν κούκοι. Κι αυτά τα συμβόλαια ο Ζαγοράκης τα υπέγραψε.
Ξέρω και μια περίπτωση ποδοσφαιριστή, που στοίχισε απίστευτα λεφτά για την αξία του, αλλά έπαιζε σε θέση διαφορετική απ΄ αυτή, που είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Αποκτήθηκε τελευταία μέρα μεταγραφών κι ο Σάντος βρέθηκε με έναν αριστερό μπακ, που δεν είχε παίξει ποτέ στη ζωή του αριστερός μπακ.
Ξέρω και μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που προτάθηκε στη Λάρισα με 200.000 ευρώ και στον ΠΑΟΚ υπέγραψε με υπερδιπλάσια ή ενός άλλου, που στον ΠΑΟΚ έπαιρνε 400.000 ευρώ και στην επόμενη ομάδα του 160.000 ευρώ και παίζει και σε πολύ καλύτερο πρωτάθλημα.
Κάτω από τα λάθη του Ζαγοράκη, οφείλει να τραβήξει κανείς μια γραμμή και να του τα χρεώσει. Και μια γραμμή, οφείλει να τραβήξει κανείς και δίπλα στα καλά που έκανε ο Ζαγοράκης. Και να του τα πιστώσει.
Τα γεγονότα και η συνείδηση του κόσμου, τους κρίνουν όλους. Τα γεγονότα λένε ότι ο Ζαγοράκης πήρε έναν καρπαζοεισπράκτορα και τον έκανε πρωταγωνιστή στην Ελλάδα και στην 2η ταχύτητα της Ευρώπης, έκανε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να λένε ότι θα πάρουν το πρωτάθλημα και δεν γελούσε κανείς μαζί τους.
Φεύγοντας άφησε μια ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο ομάδα, που μπορεί τον Ιούλιο να παίζει προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, που είναι στην 70η θέση της ΟΥΕΦΑ και στην 37η στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη της IFFHS, με διαχειρίσιμη την κατάσταση στο οικονομικό. Τον Ιανουάριο την «καθάρισε τη μπουγάδα», ρίχνοντας αισθητά το μπάτζετ, εισπράττοντας το… πολιτικό κόστος.
Φεύγοντας άφησε κι ένα προπονητικό κέντρο, που ο ΠΑΟΚ δεν είχε. Το έκανε σε ΛΑΘΟΣ ΣΗΜΕΙΟ, αλλά εκεί μπόρεσε να το κάνει κι αυτό ανήκει σήμερα στον ΠΑΟΚ.
Εκτός των άλλων, άφησε μία Κ20 με 5-6 παίκτες σχεδόν έτοιμους για την πρώτη ομάδα και μια Κ17 γεμάτη διαμάντια. Ένας άλλος «καταστροφέας», φίλος του Ζαγοράκη κι αυτός, έκανε δουλειά στις υποδομές με 1.500 ευρώ το μήνα και μεταξύ άλλων μάζεψε ότι καλύτερο υπήρχε στη Βόρεια Ελλάδα σε ηλικίες 12-14 χρονών. Αυτά τα παιδάκια, μεγαλώνουν στους ξενώνες της Τούμπας, τους οποίους, ω ναι, η διοίκηση Ζαγοράκη τους έφτιαξε…
Και φεύγοντας, ο Ζαγοράκης έσκυψε το κεφάλι και δεν είπε και κουβέντα. Για όλα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο, που τον πριόνιζαν καθημερινά και είχαν ως βασικό στόχο να τον απαξιώσουν και να τον πλήξουν. Δεν μίλησε ούτε καν για εκείνη την περίπτωση της αρκούδας που εμφανίστηκε στο δρόμο και χόρευε όπως της χτυπούσαν το ντέφι, πριν την μαζέψει ο Αρκτούρος.
Για τον Ζαγοράκη, όσα λάθη κι αν έκανε, είναι άδικο να φεύγει με τη στάμπα του κλέφτη και του καταστροφέα. Βασικά, είναι άδικο κυρίως για τον ΠΑΟΚ, που δεν μπορεί να προστατεύσει την υστεροφημία ανθρώπων, που τον βοήθησαν πραγματικά να μεγαλώσει.
Τον Ζαγοράκη, βέβαια, σε τελική ανάλυση, δε θα τον κρίνει ο Κουβεντίδης κι ο κάθε Κουβεντίδης. Θα τον κρίνει η ιστορία και ο κόσμος. Και το κριτήριο του κόσμου, της μάζας, είναι συνήθως αλάνθαστο. Γιατί τον κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Να τον πλανέψεις για λίγο, μπορείς. Να τον κοροϊδεύεις για πάντα, όχι.
Ο Βρύζας μου ήταν πάντα μια συμπαθής φυσιογνωμία, από την εποχή, που έπαιζε ποδόσφαιρο, ίσως γιατί βγάζει αυτό το ήρεμο, που μου αρέσει στους ανθρώπους.
Νομίζω πως μπορεί να κουμαντάρει αυτό το υπερωκεάνιο, δεν είναι κανένας χαζός, τις παραστάσεις τις έχει, και το (κατά κάποιο τρόπο) «παραγοντικό αγροτικό» του, το έκανε. Ξέρει τι λάθη έγιναν, ξέρει και τι πρέπει να γίνει.
Αυτοί, που τον σπεκουλάρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, μάλλον κακό του κάνουν, γιατί φορτώνουν στην πλάτη του μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες ο Βρύζας θα πρέπει κατευθείαν να υλοποιήσει κι αυτό δεν είναι εύκολο.
Ξαφνικά ο ΠΑΟΚ δεν θα γίνει κερδοφόρος ή εταιρία πρότυπο, επειδή θα προσλάβει οικονομικό διευθυντή και θα μπουν δυο τρεις ακόμη στο συμβούλιο, δεν θα κονομήσει από τη μπουτίκ επειδή θα πάρει εμπορικό διευθυντή, δεν θα πάρει de facto το πρωτάθλημα επειδή θα γίνουν καλές και προσεκτικές μεταγραφές ή επειδή θα βελτιώσει το… επικοινωνιακό ή επειδή θα χτυπάει το χέρι στο τραπέζι στα κέντρα των αποφάσεων κι όλοι θα τρομάζουν.
Ο Βρύζας θα κριθεί στο χρόνο και από τα πεπραγμένα του κι όχι από τα λόγια, που είναι στην ημερήσια διάταξη αυτή την εποχή (όχι από τον ίδιο, γιατί αυτός δεν μιλά). Το χρόνο να δείξει τις διοικητικές του ικανότητες πρέπει να τον έχει και θα τον έχει. Εφόσον ο Βρύζας κάνει το «κλικ» στον κόσμο, και τον κάνει να αισθανθεί ότι το καράβι πάει σε ήρεμα νερά, είναι βέβαιο ότι θα έχει κι αυτός τη στήριξη, που χρειάζεται.
Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάστηκε και είναι σίγουρα καλύτερη απ΄ αυτή, που είχε παραλάβει ο προκάτοχός του. Σήμερα, που μιλάμε, ο ΠΑΟΚ δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στους παίκτες του και στην εφορία και γι΄ αυτό θα πάρει περίπατο άδεια από την ΕΠΟ.
Κι ο Βρύζας θα έχει τη δυνατότητα στο προσεχές διάστημα να δείξει ότι είναι και πιο ψηλός από τον προκάτοχό του. Κι όχι ότι ο προκάτοχός του ήταν πιο κοντός, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί αυτές τις μέρες (και πάλι όχι από τον ίδιο).
Εν ολίγοις, τον Βρύζα θα πρέπει να τον αφήσουν όλοι ήσυχο, να κάνει τη δουλειά του. Και είναι στο δικό του χέρι, να μην αναπολήσει κανείς αργά ή γρήγορα τον Ζαγοράκη. Διότι αν συμβεί το τελευταίο, ο ΠΑΟΚ την έβαψε…
Υ.Γ. Το blog γράφτηκε πριν το παιχνίδι με τον Αστέρα, στο οποίο ο ΠΑΟΚ προερχόμενος από νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, έκοψε λιγότερα από 3.000 εισιτήρια.
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: