Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ίδιο σύστημα, αστάθμητοι παράγοντας!!

Διαβάστε το overview στο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός.
Ίδιο σύστημα, αστάθμητοι παράγοντας
ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ο χαμένος θα εκτροχιαστεί από τον βασικό του αγωνιστικό στόχο. Καθίσταται, επομένως, σαφές πως οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης θα δυσαρεστήσει τους προπονητές και θα δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στις ομάδες ανακόπτοντας την ομαλή τους πορεία στο πρωτάθλημα.
Ίδιο σύστημα για Κωστένογλου-Φερέιρα
ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναμένεται να παραταχθούν με τον ίδιο τρόπο:
• 4 αμυντικούς με εντολή για περιορισμένες προωθήσεις των μπακ μόνο εφόσον έχουν δυνάμεις να επιστρέψουν άμεσα σε περίπτωση λάθους
• 2 αμυντικά χαφ εκ των οποίων το ένα θα έχει καθαρά ανασταλτικά καθήκοντα και το άλλο θα συμβάλλει στην προώθηση του παιχνιδιού
• 1 επιτελικό μέσο που θα επωμισθεί το «μοίρασμα» της μπάλας και θα παίζει συχνά το ρόλο του δεύτερου κρυφού επιθετικού
• 2 ταχύτατα εξτρέμ με άρτια τεχνική κατάρτιση και ικανότητα να εκμεταλλευτούν το χώρο και να δημιουργήσουν ρήγματα από προσωπικές ενέργειες στο «ένας εναντίον ενός»
• 1 υψηλόσωμο επιθετικό που θα παίξει το ρόλο target man και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς
Αναμένεται, επομένως, να παρακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο παιχνίδι καθώς καμία ομάδα δε θα έχει αριθμητική υπεροπλία σε κάποιο σημείο του γηπέδου. Δεδομένου ότι οι εντολές των προπονητών θα είναι παρεμφερείς, πρωταρχικό ρόλο για τη νίκη θα παίξει η απόδοση των ποδοσφαιριστών, το κίνητρό, η υπομονή και η τακτική πειθαρχία στο αγωνιστικό πλάνο.
Ο αστάθμητος παράγοντας
Ανεξαρτήτως τακτικής, στα μεγάλα ντέρμπι μιλάει η καρδιά και το πάθος. Όποιες κι αν είναι οι εντολές των προπονητών, το πλεονέκτημα μεταφέρεται στην ομάδα της οποίας οι ποδοσφαιριστές κερδίσουν τις προσωπικές μονομαχίες, βγαίνουν πρώτοι στη μπάλα, κυνηγάνε τις φάσεις και καταβάλλουν υπερπροσπάθεια προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη των συμπαικτών τους. Η επιτυχία της στρατηγικής των Φερέιρα-Κωστένογλου θα εξαρτηθεί, επομένως, από την αγωνιστική διάθεση των ποδοσφαιριστών και την φυσική τους κατάσταση που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη προσπάθεια για θετικό αποτέλεσμα μέχρι το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού.

Οι αναμενόμενες επιλογές των Βαλβέρδε-Μασάδο
Οι αναμενόμενες επιλογές των Βαλβέρδε-Μασάδο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΡΗΣ
Ο Βαλβέρδε θα ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του να αναπτυχθούν με τη μπάλα χαμηλά καθώς γνωρίζει πως ο Άρης διαθέτει πλεονέκτημα στον αέρα. Αντίθετα, η σωματοδομή των Σανκαρέ, Λαζαρίδη, Φατί, Παπαζαχαρία δεν τους επιτρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικοί στο μαρκάρισμα γρήγορων ποδοσφαιριστών που επιτίθενται με τη μπάλα στα πόδια. Επιπρόσθετα, θα δώσει εντολή για συχνή πίεση ψηλά καθώς η έλλειψη ποιότητας των ανασταλτικών του Άρη ενδέχεται να οδηγήσει σε λανθασμένες μεταβιβάσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες για εύκολο γκολ.
Στην αντίπερα όχθη, ο Μασάδο θα παρατάξει αμυντικογενές σύστημα και δε θα επιτρέψει συχνές προωθήσεις στα μπακ. Θα προσφέρει την κατοχή στον Ολυμπιακό και θα παίξει παθητική άμυνα ώστε να μειώσει τους κενούς χώρους και να μεταφέρει το παιχνίδι στη δύναμη, το πάθος και τα σκληρά μαρκαρίσματα.
Mismatch στη δεξιά πτέρυγα του Ολυμπιακού
Η απουσία του Μίσελ από το αριστερό άκρο της άμυνας του Άρη θα αναγκάσει τον Μασάδο να χρησιμοποιήσει τον άπειρο Τσουκάνη (ή κάποια άλλη «λύση ανάγκης»). Ως εκ τούτου, αναμένεται να παρουσιαστεί ανασταλτικό πρόβλημα από τη συγκεκριμένη πλευρά δεδομένου ότι αφενός δεν υπάρχει χημεία μεταξύ του αριστερού μπακ και των υπόλοιπων παικτών αφετέρου θα φανεί ξεκάθαρα η διαφορά ποδοσφαιρικής ποιότητας με τους αντίπαλους που θα παραταχθούν στη δεξιά πτέρυγα.
Ο Βαλβέρδε θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα, δίνοντας εντολή για συνεχείς προωθήσεις του Τοροσίδη προκειμένου να παίξει overlap με τον Καζίμ. Συνακόλουθα, ο Ιμπαγάσα θα φροντίσει να τροφοδοτεί συχνά τη δεξιά πλευρά της ομάδας και θα επιχειρήσει να  συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον Τούρκο ώστε να δημιουργηθούν ρήγματα από τη συγκεκριμένη πτέρυγα.
Πιθανή ανεπαρκής ανασταλτική λειτουργία του Τσουκάνη θα αναγκάσει τον Λαζαρίδη να καλύψει κατά περίσταση την αριστερή πλευρά της άμυνας (προσφέροντας βοήθειες), αφήνοντας κενό χώρο στην περιοχή του Βελίδη. Επομένως, ο Βαλβέρδε θα ζητήσει από τον Αμπντούν   να συγκλίνει όταν βρίσκεται στη weak side και να παίζει το ρόλο κρυφού δεύτερου center for όταν η φάση εξελίσσεται από την απέναντι πλευρά.
Βαρόμετρο ο Ιμπαγάσα
Ο εγκέφαλος του Ολυμπιακού διαθέτει διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά από τα αμυντικά χαφ των φιλοξενούμενων, γεγονός που ενδέχεται να του επιτρέψει να σπάσει την αμυντική τους γραμμή. Είναι βραχύσωμος, ταχύς και τεχνίτης σε αντίθεση με τα αμυντικά χαφ του Άρη (Παπαζαχαρία, Φατί) που είναι υψηλόσωμα, έχουν αργές αντιδράσεις, μέτρια τεχνική κατάρτιση και λειτουργούν βάσει της δύναμης και όχι της ποδοσφαιρικής ποιότητας.
Είναι, επομένως, σαφές ότι εάν ο Ιμπαγάσα βρεθεί σε καλή μέρα θα καταφέρει να επιτεθεί κάθετα με πρόσωπο στην εστία και να κερδίσει πολλά φάουλ από πλεονεκτική θέση κοντά στην μεγάλη περιοχή. Επιπρόσθετα, θα συνδυαστεί με τους συμπαίκτες του σε μικρό χώρο με τη μπάλα στα πόδια και θα δημιουργήσει προβλήματα στη βραδυκίνητη άμυνα των φιλοξενούμενων.
Συμπέρασμα
Οι δύο αναμετρήσεις έχουν δύο κοινά και μία διαφορά. Το πρώτο κοινό είναι η θέληση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για τη νίκη, καθώς η κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει καταστεί ψύχωση για τις δύο ομάδες.  Το δεύτερο κοινό είναι πως αντιμετωπίζουν ομάδες με έντονα οικονομικά προβλήματα, τα οποία δε γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο θα επηρεάσουν την αγωνιστική συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών τους. Η διαφορά είναι πως ο Παναθηναϊκός θα κοντραριστεί με μία έμπειρη, ποιοτική ομάδα που θα αγωνιστεί με πάθος και θα εκμεταλλευτεί τη βοήθεια του ένθερμου κοινού της. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός αναμετράται με μία ομάδα που έχει κάκιστη παράδοση στο Καραϊσκάκης και δεν αντιμετωπίζει την κατάκτηση της νίκης ως αυτοσκοπό καθώς δε διαθέτει ισχυρή αγωνιστική ταυτότητα.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: