Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ο πλουραλισμός της ερμηνείας!!

Ο ΠΑΟΚ ανήκει στους πολλούς, ποτέ δεν ανήκε στους λίγους κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός θα είναι ο βασικός κανόνας που θα διέπει την ύπαρξή του εσαεί. Γράφει ο Κώστας Μπότσαρης.
Ο πλουραλισμός της ερμηνείας
Ο ΠΑΟΚ νίκησε τη Δόξα Δράμας, επανήλθε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας κι ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, με την εκτός έδρας δοκιμασία στη Λιβαδειά, κρατά την τύχη του στα χέρια του αναφορικά με τη θέση που θα λάβει στη γραμμή εκκίνησης των πλέι οφ.
Συνοπτικά ήταν μια καλή εμφάνιση, που έβαλε τέλος και στη σημαντικά μεγάλη στείρα περίοδο νικών στην Τούμπα, πήρε αισιόδοξα μηνύματα για το άμεσο μέλλον από Παναγιωτούδη - Νιμανί καθώς η αξία και οι δυνατότητες του Σταφυλίδη, ο οποίος ήταν από τους κορυφαίους, είναι δεδομένα γνωστά εδώ και καιρό, ενώ η απροβλημάτιστη επιστροφή έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω τραυματισμών των Ετο - Ιβιτς μόνο χαμόγελα ικανοποίησης προκάλεσαν. Αίσθηση δικαίωσης και για τον Λάζλο Μπόλονι με τις επιλογές στα πρόσωπα των Παναγιωτούδη - Νιμανί.
Εντούτοις δε συντρέχει λόγος για υπέρμετρο ενθουσιασμό αφού από τη μια η δυναμική του αντιπάλου δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα κι από την άλλη η απογοητευτική εικόνα των άδειων κερκίδων δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό που επισκιάζει σχεδόν τα πάντα.
Η οικονομική δυστοκία που χαρακτηρίζει εδώ και καιρό την ελληνική κοινωνία είναι δεδομένη και συνυφασμένη με την καθημερινότητα όλων. Παρόλα αυτά, σε σύνολο δεκατεσσάρων χιλιάδων διαρκείας, ακόμη κι αν πολλά εξ αυτών έχουν αγοραστεί από φιλάθλους που βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης, η παρουσία σχεδόν πέντε χιλιάδων στο γήπεδο μόνο θλίψη και προβληματισμό προκαλεί.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης από την πλευρά του κόσμου προς ότι άγεται και φέρεται πέριξ μα κυρίως εντός του ΠΑΟΚ είναι εξίσου βασική αιτία με τις οικονομικές δυσκολίες που τον κρατούν εκτός γηπέδου. Κι αν για το δεύτερο από τα δυο αίτια δεν υπάρχει πληθώρα ... ερμηνειών δεν ισχύει το ίδιο και για το πρώτο.
Το συγκεκριμένο γεγονός των άδειων κερκίδων ερμηνεύεται πολυποίκιλα από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Στη χώρα των ... μέτρ της κριτικής και των κατά το δοκούν ερμηνειών ο σύλλογος γίνεται βορά στις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες του καθενός που προβάλλοντας δίχως αποδείξεις την αγάπη του για την ομάδα δικάζει, καταδικάζει και λοιδορεί ότι δεν του αρέσει, ότι δεν τον συμφέρει, ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.
Δυστυχώς κανείς εξ αυτών δε δείχνει να νοιάζεται για το λιθαράκι που βάζει στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργείται μέσα από καθοριστικά λάθη αυτών που κρατούν και κρατούσαν στο παρελθόν τις τύχες της ΠΑΕ. Η προφυλάκιση του Γιώργου Σαχπατζίδη, δίκαια ή άδικα θ' αποφανθεί σχετικά η ελληνική δικαιοσύνη, βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Βέβαια τα κηρύγματα ηθικής, ευπρέπειας και νομιμότητας πάντα αγγίζουν κι αφορούν τους άλλους εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό. Εντάσσεται στο πλαίσιο της απουσίας αυτοκριτικής, όπως είχαμε αναφερθεί σχετικά στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς αυτή ... πονάει τουλάχιστον ανθρώπους που ... νιώθουν.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα, όπου κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά, η αρνητική εξέλιξη με τον κ. Σαχπατζίδη φέρνει τον επικεφαλής της ΠΑΕ σ' ένα - ακόμη - κρίσιμο σταυροδρόμι. Η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας από τον εκ των μεγαλομετόχων παύει να υφίσταται κι ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για την αδειοδότηση.
Αλλά παράλληλα δημιουργείται η αίσθηση για την ανάγκη σωστής διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης αφού υποστηρίζεται πως αυτό καθαυτό το γεγονός της εμπλοκής του κ. Σαχπατζίδη στο πολιτικό σκάνδαλο σε συνδυασμό με την παρουσία των δυο υιών του, Δημήτρη και Γιώργου στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ πλήττει το κύρος της και το λαϊκό έρεισμα που ανέκαθεν είχε ο ΠΑΟΚ.
Αν πρόκειται για ουσιαστικό δίλημμα ή για ... ψευτοδίλημμα είναι μια απόφαση που καλείται να λάβει μαζί και την ευθύνη ο Ζήσης Βρύζας. Κι όλα αυτά λίγο πριν βγουν σε κυκλοφορία τα μίνι διαρκείας για τα πλέι οφ.
Το νεφελώδες τοπίο επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις άκαρπες συναντήσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ με διάφορους επιχειρηματίες. Ακόμη και μια περίπτωση που φάνηκε να ξεχωρίζει με διάθεση να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε λεπτομέρειες και νούμερα αποδείχτηκε ... άνθρακας ο θησαυρός. Καλώς ή κακώς ο μοναδικός που φαίνεται πως μπορεί - και πάλι - να βοηθήσει την ομάδα είναι ο κόσμος. Η λεγόμενη σιωπηρή πλειοψηφία που κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει ένα στίγμα των σκέψεών της, αν αυτό δεν είναι η αποχή, έχοντας πάντα κατά νου και τον αντίκτυπο στο αγωνιστικό τμήμα.
Μόνο που η αλήθεια δεν είναι ... πλαστελίνη. Δε μαζεύεται, δεν απλώνεται και δε διαμορφώνεται ανάλογα με τα θέλω και τις επιδιώξεις του καθενός. Είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Μπορεί σκόπιμα ν' αγνοηθεί, να διαστρεβλωθεί αλλά εκεί που δε θα την περιμένει αυτός που την αλλοιώνει να είναι σίγουρος πως θα τη δει να ορθώνεται μπροστά του. Γιατί όλα μα όλα σ' αυτήν εδώ τη ζωή πληρώνονται κι όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες κι ο ψεύτης με τον κλέφτη τον πρώτο ... χρόνο χαίρονται. Λέξη - κλειδί οι ... αποδείξεις, τα γεγονότα .... καλοδεχούμενα ακόμη και τα ... χαλκευμένα, γιατί τα πάντα είναι θέμα διάθεσης κι όταν θέλεις κάτι πολύ και γνήσια, εφόσον αξίζει το καταφέρνεις. Ο ΠΑΟΚ ανήκει στους πολλούς, ποτέ δεν ανήκε στους λίγους κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός θα είναι ο βασικός κανόνας που θα διέπει την ύπαρξή του εσαεί. Και για να κλείσουμε την ... τριλογία των παροιμιών κοντός ψαλμός αλληλούια.
Σ' ότι αφορά τις νέες φήμες περί νέων επενδυτών συνειδητά δεν πρόκειται ν' ασχοληθούμε εκτός κι αν προκύψει κάτι πιο ουσιαστικό με απτές αποδείξεις. Το έργο προβάλλεται σ' επανάληψη κι έχει κουράσει σε μια χρονική περίοδο πολύ ιδιαίτερη και συνάμα επικίνδυνη για τα νεύρα όλων.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους...
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: