Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«Κλωτσήστε τον ρατσισμό!»

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς το αγγλικό ποδόσφαιρο στιγματίστηκε από δύο σοβαρά περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς στις περιπτώσεις Σουάρεζ-Εβρά και Τέρι-Φέρντιναντ. Το παραδοσιακά «καθαρό» αγγλικό ποδόσφαιρο κλονίστηκε με τα περιστατικά να επικρίνονται αρκετά από τα υγιή κομμάτια της κοινωνίας.
«Κλωτσήστε τον ρατσισμό!»
Προχθές η οργάνωση εναντίον του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο «Kick it Out» διοργάνωσε μία ημερίδα στο Γουέμπλεϊ στην προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων μέσα στα γήπεδα.
Η οργάνωση «Kick it Out», η οποία παλεύει εναντίον κάθε είδους ρατσισμού και διάκρισης εντός των γηπέδων, συμπληρώνει σε ένα έτος 20 χρόνια ζωής και ο πρόεδρος της Χέρμαν Ούσελεϊ υπενθύμισε τους στόχους που έχουν θέσει από την έναρξη της αντι-ρατσιστικής καμπάνιας.
«Στα ποδοσφαιρικά γήπεδα η παρενόχληση κάθε είδους είναι συχνό φαινόμενο και παράγεται από την αδιαφορία και την εχθρότητα. Οι ποδοσφαιρικές αρχές έχουν δουλέψει αδιάκοπα τις τελευταίες δύο δεκαετίες τόσο στην Αγγλία όσο και παγκοσμίως και έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα αν θέλουμε να ξεριζώσουμε τον ρατσισμό και τις υπόλοιπες μορφές διακρίσεων από το ποδόσφαιρο», τόνισε.
Το παρών στην εκδήλωση της «Kick it Out» έδωσε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του η FIFA να υιοθετήσει το σλόγκαν της οργάνωσης προκειμένου να το διαδώσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ποδοσφαιρικού κόσμου.
«Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι διακρίσεις και ο ρατσισμός κι αυτό είναι λάθος. Θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την ομάδα του Kick it Out προκειμένου να διδάξουμε στους ανθρώπους το fair play και τον σεβασμό στον άλλο, κάτι που δεν θα πρέπει να υφίσταται μόνο εντός των γραμμών του γηπέδου με την παρουσία του διαιτητή, αλλά και στην καθημερινή ζωή επίσης. Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν δίκαιη αντιμετώπιση, άσχετα με τη θρησκεία, την κουλτούρα και το χρώμα τους», υποστήριξε ο Μπλάτερ.
Από την πλευρά της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μίλησε η Χέθερ Ράμπατς, η πρώτη γυναίκα-μέλος στην ιστορία του διοικητικού συμβουλίου της FA. «Γεννήθηκα έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μεγάλωσα εδώ. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι παγκοσμίου επιπέδου και προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως αν η ποδοσφαιρική οικογένεια λειτουργήσει συλλογικά για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων μπορούμε να κερδίσουμε. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», επισήμανε η Ράμπατς.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Μπέρνσταϊν ανέφερε: «Αν η περασμένη σεζόν έδειξε κάτι αυτό ήταν ότι δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης παίξει τον ρόλο μιας πλατφόρμας για τις ρατσιστικές επιθέσεις και οι ποδοσφαιρικές αρχές καθώς επίσης και οι αρμόδιες νομικές αρχές θα πρέπει να τιμωρούν όσους πράττουν τέτοιες ενέργειες. Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι ένα προνόμιο, ωστόσο υπάρχουν και οι υπευθυνότητες. Οι παίκτες σαν πρότυπα θα πρέπει να έχουν αυτήν την κοινωνική υπευθυνότητα και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλους τον ρόλο που έχουν να παίξουν».
ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: