Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κάντας: «Τερματοφύλακας ίσον θεματοφύλακας»

Μία ομάδα πάντοτε ξεκινάει να «χτίζεται» από πίσω. Όπου … πίσω, βάλτε την λέξη: τερματοφύλακας. Η μοναχική θέση του πορτιέρε είναι το Α και το Ω για να μπούνε οι βάσεις. Όπως μας λέει, στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Θόδωρος Κάντας, τερματοφύλακας ίσον θεματοφύλακας. Είναι αυτός ο οποίος φυλάει τις τύχες της ομάδας του.

Ο Θόδωρος Κάντας από πολύ νωρίς έχει καταφέρει να κερδίσει τους πορτιέρε των κιτρίνων και τον Μάκη Κατσαβάκη με την μεθοδική δουλειά του. Καθημερινά εμπλουτίζει το ασκησιολόγιό του, γεγονός που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την δουλειά της τριάδας, Βελλίδη-Διούδη-Παπαδόπουλου….

-Η συνεργασία σου με τον Μάκη Κατσαβάκη πως προέκυψε;
Την περσινή χρονιά εγώ ήμουνα στην Δόξα Δράμας. Ο κόουτς ήρθε τους τελευταίους 6 μήνες και εκεί ξεκίνησε η συνεργασία μας. Φαντάζομαι έμεινε ευχαριστημένος από την συνεργασία μας. Το καλοκαίρι πήγα στην Δράμα να μαζέψω τα πράγματά μου γιατί είχα κλείσει δύο χρόνια εκεί ένιωθα ότι ο κύκλος μου έκλεισε. Εκεί μου πρότεινε να συνεργαστούμε και στον Άρη. Δίχως δεύτερη κουβέντα είπα το ναι.

-Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την εκγύμναση των τερματοφυλάκων;
Επαγγελματικά είμαι πέντε χρόνια σαν επαγγελματίας εκπαιδευτής τερματοφυλάκων και άλλα πέντε χρόνια στην εκπαίδευση νεαρής ηλικίας έχω μια μόνιμη συνεργασία με τον Νίκο τον Σαργκάνη στην Αθήνα. Ξεκίνησα από τον Αίαντα Σαλαμίνας, στην συνέχεια πήγα στην Κόρινθο, δύο χρονιές στον Εθνικό, δύο στην Δόξα Δράμας και τώρα… Άρης.

-Το μεγάλο παράπονο των προπονητών τερματοφυλάκων είναι ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη σχολή στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό…
Πρόσφατα κάναμε ένα σεμινάριο στην Δράμα, πάνω στο κομμάτι αυτό. Ξεκινήσαμε μία συνεργασία και προσπαθούμε να προβάλουμε την εργασία μας στο εξωτερικό για να δείξουμε και να συντελέσουμε ώστε ο Έλληνας τερματοφύλακας και προπονητής να βρει όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάτι που λείπει από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

-Το ασκησιολόγιο σου πώς προκύπτει;
Πάνω στο κομμάτι αυτό υπάρχουνε σχολές στην Ευρώπη στις οποίες μπορείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν σου επιτρέπεται χρονικά, να μπορείς να παρακολουθείς πράγματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να σου δώσει μια συγκεκριμένη καθοδήγηση. Η Ευρώπη σίγουρα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάτι προηγμένο στο κομμάτι του τερματοφύλακα. Δεν είναι όμως συνταγή. Αυτό έχει να κάνει με την οξυδέρκεια και με το iq που κουβαλάει ο καθένας από εμάς για να μπορέσει να εκπαιδεύσει κατάλληλα έναν τερματοφύλακα.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΤΡΙΑΔΑΣ»

Αφήνοντας το κομμάτι της… παρουσίας του προπονητή τερματοφυλάκων του Άρη η κουβέντα μας μεταφέρθηκε στην τριάδα που έχει τώρα να διαχειριστεί…

-Σαν προπονητής πλέον του Άρη, πώς αξιολογείς την τριάδα των πορτιέρε που έχεις;
Για εμένα είναι ευτυχία που έχω δύο παιδιά όπως ο Μάρκος Βελλίδης και ο Σωκράτης Διούδης. Είναι δύο παιδιά που τους χαρακτηρίζει καταρχήν η εργατικότητα. Τους χαρακτηρίζει η ηγετική φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας. Ο «μικρούλης», ο Παπαδόπουλος έρχεται από πίσω σιγά σιγά, δειλά-δειλά και σίγουρα θα συγκεντρώσει πράγματα. Είναι χαρά για οποιοδήποτε Έλληνα τερματοφύλακα να δουλέψει με δύο παιδιά που κατά φύση είναι νεαρά παιδιά, δηλαδή έχουν φιλοδοξίες, έχουν προσόντα και το μέλλον τους ανήκει.

-Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της τριάδας τερματοφυλάκων του Άρη;
Μένω κυρίως στα πράγματα τα οποία έχουν αυτή την στιγμή τα παιδιά. Κάτι το οποίο μπορεί να λείπει είναι στην διάθεση των ιδίων να μπορέσουμε να τα αναπτύξουμε και να τα φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Δύο χαρακτηριστικά είναι: η εργατικότητα -και οι δύο είναι ακατάπαυστα δουλευταράδες- και έχουνε πολύ καλή αντίληψη, πράγμα πολύ σημαντικό για έναν τερματοφύλακα. Όσο είναι πάνω σε αυτά τα χνάρια, το μέλλον είναι μπροστά τους.

-Επειδή πέρυσι έζησες από κοντά όλο το πρωτάθλημα της Super League, πιστεύεις ότι κατά βάση της παρουσίας του Βελλίδη, δικαιούνταν μια κλήση στην Εθνική ομάδα;
Θα απαντήσω λίγο διπλωματικά. Ο Μάρκος όντως έκανε μια εξαιρετική χρονιά πέρυσι, η οποία φετινή όλοι ευχόμαστε να είναι λίγο καλύτερη. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή δεν κλήθηκε πέρυσι δεν μπορεί να συμβεί και στο προσεχές μέλλον. Άρα είναι πλέον στα χέρια του Μάρκου και αυτό που είναι να γίνει, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει. Είναι θέμα χρόνου.

-Εδώ στην Ιταλία, στην διάρκεια της προετοιμασίας, που εστιάζεις το ενδιαφέρον σου στις προπονήσεις;
Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα πλεονεκτήματα που έχουν τα παιδιά. Προσπαθούμε να συντηρήσουμε αυτά, να τα αυξήσουμε αν γίνεται σε μεγαλύτερο δείκτη και κάτι το οποίο δεν βρίσκεται στο θεμιτό αποτέλεσμα θα προσπαθήσουμε και αυτό να το αυξήσουμε ούτως ώστε να συνθέσουμε ένα παζλ που θα φέρει τα δύο παιδιά και τον νεαρό από πίσω Παπαδόπουλο στα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό σε έναν τερματοφύλακα να δώσεις βαρύτητα στο κομμάτι της αντίληψης και της έκρηξης γιατί όλα πλέον εξελίσσονται πολύ γρήγορα μπροστά του.

-Τον Διούδη τον βλέπεις να πατάει καλύτερα στα πόδια του μετά τις εμφανίσεις του στο Euro;
«Με τον Σωκράτη μιλήσαμε και μου είπε ότι ήταν λίγο αμφιταλαντευόμενος για το που θα βρίσκεται τη νέα χρονιά. Πλέον όμως τα πράγματα κυλάνε πολύ όμορφα. Έχει φτάσει στο ταβάνι της ψυχολογίας του. Είναι τυχερός που έχει δίπλα του τον Βελλίδη, ο οποίος ναι μεν νεαρός, αλλά βλέπω ότι προσπαθεί να τον σπρώξει ψυχολογικά και προπονητικά και όλα κυλάνε πολύ όμορφα γι? αυτόν τον φέρελπι τερματοφύλακα.

-Ο Άρης πάντως έχει μία μακρά προϊστορία στο να βγάζει τερματοφύλακες…
Εδώ τώρα είναι βάρος για μένα υπό την έννοια ότι πρέπει να το αυξήσω αυτό για όσο χρονικό διάστημα βρίσκομαι στον Άρη, το οποίο εύχομαι να τραβήξει πολλά χρόνια γιατί είμαι πολύ ευτυχισμένος αυτή την στιγμή, να βοηθήσω να βγάλει κι? άλλους τερματοφύλακες.


«ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ»

Η βάση του Άρη για την φετινή σεζόν στην θέση «νούμερο 1» θα είναι ο Βελλίδης με τον Διούδη. Ωστόσο, όπως φαίνεται ο Θόδωρος Κάντας θα εισηγηθεί την απόκτηση ενός τερματοφύλακα με τουλάχιστον λίγες εμπειρίες από μικρότερες κατηγορίες ώστε να τους πλαισιώσει….

-Βλέποντας την «τριπλέτα» ο Άρης θα χρειαστεί κάποιον ακόμη τερματοφύλακα ή μπορεί να ποντάρει από τώρα στον Παπαδόπουλο;
Στη παρούσα φάση είναι θέμα Κατσαβάκη και μαζί θα πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή γιατί πάνω απ? όλα είναι η ομάδα. Αυτή την στιγμή ο Βελλίδης με τον Διούδη έχουν μία προτεραιότητα, ο Παπαδόπουλος θα δείξει με τον χρόνο τι μπορεί να κάνει. Θα χρειαστούμε οπότε θεωρώ και έναν ακόμη τερματοφύλακα γιατί μιλάμε για τον Άρη. Μιλάμε για την κορυφή της Ελλάδος και ανά πάσα στιγμή πρέπει να έχεις μια τετράδα. Για το προσεχές μέλλον θα πρέπει να βρούμε κάποιον ο οποίος θα πλαισιώσει τα δύο παιδιά.

-Ποιος θεωρείς με την εμπειρία σου ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουνε διαφορές. Υπάρχουν σίγουρα 3-4 που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους άλλους, αλλά δεν ξεχωρίζει κάποιος συγκεκριμένα.

-Από την Ευρώπη ποιόν θεωρείς τον πιο ολοκληρωμένο τερματοφύλακα;
Προσωπικά, από τα παιδικά μου ακόμη χρόνια, μου αρέσει ο Μπουφόν. Ο πιο ολοκληρωμένος αυτή την στιγμή όμως είναι ο Κασίγιας.

«Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ»

Τον άνθρωπο που φυλάει τις τύχες της ομάδας του, χαρακτήρισε τον τερματοφύλακα ο Θόδωρος Κάντας, θέλοντας να πει δηλαδή πως ο πορτιέρε είναι αυτός ο οποίος μπορεί να δώσει μία νίκη με την παρουσία του ή μπορεί να φέρει και μία ήττα…

-Πιο είναι το πακέτο που πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας για να θεωρείται ιδανικός;
Πρέπει να είναι πάνω απ? όλα ηγέτης. Να του αρέσει πάρα πολύ η δουλειά, να είναι ταπεινός, πολύ γρήγορος σε κίνηση και σε σκέψη, να είναι διορατικός. Πάνω απ? όλα πρέπει να είναι υπομονετικός. Τίποτα δεν βγαίνει σε γρήγορο χρονικό διάστημα, βγαίνει σε βάθος χρόνου.

-Οι τερματοφύλακες είναι τελικά ιδιαίτεροι ως χαρακτήρες; Γιατί και η θέση τους στο γήπεδο είναι «μοναχικοί»…
Όλοι μας είμαστε ιδιαίτεροι σαν άνθρωποι, πόσω μάλλον τώρα ένας τερματοφύλακας ο οποίος πρέπει να έχει επιπλέον την ωριμότητα. Όσο πιο ώριμος είναι τόσο πιο γρήγορα θα δώσει αυτά που χρειάζεται η ομάδα του. Ένας τερματοφύλακας είναι θεματοφύλακας σε μία ομάδα. Δηλαδή η ίδια ομάδα, ο ίδιος ο εκπαιδευτής, ή ο προπονητής θα πρέπει να βρει καλά τον θεματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας είναι αυτός ο οποίος φιλάει τις τύχες της ομάδας του. Σε μία τράπεζα δεν βάζεις έναν κλητήρα να φυλάξει το θησαυροφυλάκιο. Έτσι είναι και εδώ.

-Πόση σημασία έχει η σχέση που αποκτάει ο προπονητής με τους τερματοφύλακές του;
Αυτός είναι ο ψυχολογικός τομέας. Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις είναι ιδιαίτερες. Ότι και να σου πει λοιπόν η Ευρώπη, ότι και να σου πει η σχολή εάν δεν μπορείς να τους κερδίσεις, να τους κάνεις δικούς σου είναι σχεδόν μηδενική η δουλειά. Το ψυχολογικό κομμάτι είναι αυτό το οποίο μπορεί να απογειώσει έναν τερματοφύλακα.

-Εσένα τι σε εξιτάρει πιο πολύ, να δουλεύεις με έναν μικρό που τώρα ξεκινάει ή με έναν φτασμένο τερματοφύλακας…;
Θυμάμαι από τότε που τελείωνα σαν τερματοφύλακας και ξεκινούσα την προπονητική ήθελα να προσφέρω στα νέα παιδιά αυτό που δεν έτυχε να γίνει σε εμένα. Θέλω να δουλεύω με νέα παιδιά και χαίρομαι που ο Μάρκος ο Βελλίδης, ο Σωκράτης και ο Παπαδόπουλος είναι νέοι. Είναι και κάτι extreme το να μπορέσουμε να χτίσουμε σε αυτή την ηλικία κάτι πολύ δυνατό.

-Κόουτς, έχεις βρει τα κουμπιά των τερματοφυλάκων σου;
Δεν χρειάζεται να τα βρεις γιατί είναι ψυχούλες. Είναι νέα παιδιά. Εάν δείξεις επιμέλεια, εμπιστοσύνη, τα αγκαλιάσεις δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά για να σου δώσει αυτό που ήθελες εσύ να πάρεις. Δεν υπάρχουν κακοί αθλητές. Γενικότερα δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι, είναι τι θα του δώσεις. Αν του δώσεις αυτό που θέλει, θα σου δώσει στο διπλάσιο αυτό που ζητάς.

-Για σένα είναι μια τεράστια πρόκληση για την καριέρα σου ο Άρης;
Σίγουρα, εγώ πλέον μπορεί να κατάγομαι από την Κέρκυρα αλλά τείνω να γίνω Βορειοελλαδίτης. Δεν θέλω να γίνω γραφικός στον κόσμο του Άρη. Περνάω καλά, εάν θέλει η μοίρα, το πεπρωμένο να βρίσκομαι εδώ θα χαιρόμουνα πολύ. Μου αρέσει η κορυφή, έφτασα σε αυτήν. Ο Άρης είναι μία κορυφή για εμένα και εύχομαι να παραμείνω όσο παραπάνω γίνεται.

ΤΕΡΜΑ

Δύναμη,
ταχύτητα, έκρηξη


Ο Θόδωρος Κάντας έχει εισάγει νέες μεθόδους στην προπόνηση των τερματοφυλάκων, βαδίζοντας πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, γεγονός που έχει καλύψει απόλυτα τις απαιτήσεις των «κίτρινων», που δουλεύουν σκληρά και συνάμα ευχάριστα. Τις πρώτες ημέρες στο Πράτο ο εκπαιδευτής τερματοφυλάκων του τιμ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην φυσική κατάσταση. Δύναμη, ταχύτητα και έκρηξη είχε το… μενού των ιδιαίτερα κοπιαστικών ασκήσεων που έβγαλαν το «λάδι» στους Βελλίδη, Διούδη και Παπαδόπουλο. Στοιχεία που είναι το Α και το Ω, ώστε κατά την διάρκεια της σεζόν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.

ΑΜΥΝΑ

Τεχνική και βελτίωση
με την μπάλα


Οι τερματοφύλακες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πρώτα… ποδοσφαιριστές. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια, ώστε να μπορούν να το εκμεταλλευτούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και η τεχνικού τους κατάρτιση να γίνει «όπλο» στα χέρια του προπονητή. Πάνω στο κομμάτι των σωστών απομακρύνσεων-μεταβιβάσεων δουλεύει ο Θόδωρος Κάντας, αφού ο Μάκης Κατσαβάκης θέλει να έχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο στα… χέρια για του για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΚΕΝΤΡΟ

Αντίληψη
και ρεφλέξ


Αυτό που έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή παραμονής μας στο Πράτο είναι το γεγονός πως η ένταση της δουλειάς είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν είναι λίγες οι φορές που οι τρεις τερματοφύλακες κάθισαν λίγο παραπάνω στο γήπεδο από την υπόλοιπη ομάδα. Ο Κάντας έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και κάθε άσκηση έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας, συνδυάζοντας την φυσική κατάσταση με την αντίληψη και τα ρεφλέξ των πορτιέρε. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η προπόνηση των τερματοφυλάκων έχει ποικιλία στο πρόγραμμα και, παρά την κούραση, γινόταν ευχάριστα.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο τομέας
αυτοπεποίθηση


Ο Θόδωρος Κάντας πέρα από εξαιρετικός, στον τομέα του, προπονητής είναι και εξαιρετικός ψυχολόγος των πορτιέρε. Έχει βρει τα «κουμπιά» τους, ποντάροντας αρκετά στην καλύτερη δυνατή ψυχολογία τους στην διάρκεια των προπονήσεων αλλά και μετά το πέρας αυτών. Ο παράγοντας αυτοπεποίθηση, όπως μας λέει, είναι πολύ σημαντικός τομέας για κάθε ποδοσφαιριστή, πόσω μάλλον για έναν… μοναχικό τερματοφύλακα. Δεν… τσιγκουνεύεται τα «μπράβο», ενώ στην πολύ καλή σχέση που υπάρχει στάθηκε και ο Βελλίδης και ο Διούδης όταν συμφώνησαν ότι είναι «ευλογία Θεού να δουλεύουμε με αυτόν τον άνθρωπο».


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: