Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ο πιτσιρικάς έσπασε την ανία!!

Ο Σάκης Γκίνας γράφει για τον νεαρό Πέλκα του ΠΑΟΚ.
Ο πιτσιρικάς έσπασε την ανία
Το ματς δεν αντέχει σε κριτική. Η εμφανή διαφορά δυναμικότητας και ποιότητας με την Μπνέι Γεχούντα προκάλεσε πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος, αφού το γκολ ήταν απλά θέμα χρόνου να μπει. Την ανία έσπασε ο νεαρός Πέλκας που ήταν το πρόσωπο του αγώνα.
Τελικά οι Ισραηλινοί ήταν ένας εξαιρετικά εύκολος αντίπαλος ακόμα και γι’ αυτόν τον αποδυναμωμένο και ανέτοιμο λόγω εποχής ΠΑΟΚ. Παρότι το γκολ άργησε να έρθει, φαινόταν πως η απόσταση κλάσης ανάμεσα στις δυο ομάδες θα οδηγούσε νομοτελειακά σε μια άνετη επικράτηση του ΠΑΟΚ, που έκανε «περίπατο» με τον Σαλπιγγίδη στον πάγκο μέχρι το 80΄.
Η ρεβάνς πλέον απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα, διότι αυτή η ομάδα είναι αδύνατον να κοντράρει τον δικέφαλο του βορρά ακόμα και εάν ο Γιώργος Δώνης βάλει τα πιτσιρίκια που έχει στον πάγκο. Και μάλλον αυτό θα κάνει σε ένα σημαντικό βαθμό σε μια βδομάδα.
Επιβεβαίωση ταλέντου
Το μόνο ενδιαφέρον σημείο του αγώνα ήταν η απρόσμενα ώριμη εμφάνιση του νεαρού Δημήτρη Πέλκα με το ακόμα πιο παιδικό πρόσωπο. Ο 19χρονος μέσος μέσα στα 20 μόλις λεπτά της συμμετοχής του κέρδισε τις εντυπώσεις.
Ο Πέλκας ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια από την αθλητική ακαδημία Γιαννιτσών στις υποδομές του ΠΑΟΚ και αμέσως ξεχώρισε. Είναι συμβολικό και μακάρι και προφητικό το ότι του δόθηκε η ιστορική φανέλα με το νούμερο 10 που φόρεσε και ο Κούδας.
Είναι φαν του Γκαρσία και αποτυπώνει στις προπονήσεις κάθε κίνηση του Ουρουγουανού με ευλάβεια. Ο Δώνης τον πιστεύει. Φάνηκε το γιατί από τον τρόπο που ο μικρός πήρε την μπάλα, διένυσε αρκετά μέτρα και κοίταξε αριστερά και δεξιά, πριν με ψυχραιμία πασάρει στον Ρομπέρ στην φάση του δεύτερου γκολ. Η κίνηση αυτή λέγεται επιβεβαίωση ταλέντου. Είναι ντελικάτος, καλός χειριστής της μπάλας, με χαμηλό κέντρο βάρους και έκρηξη στην κίνηση. Όλα αυτά γεννούν προσδοκίες.
Προφανώς, έχει ακόμα σοβαρές αδυναμίες. Θα ήταν παράλογο το αντίθετο. Χρειάζεται βελτίωση στην δύναμη, στην αμυντική συνείδηση, πιθανότατα και στην φυσική κατάσταση, αφού άλλαξε πλέον επίπεδο και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες στην επαγγελματική κατηγορία. Όμως, διαθέτει προσόντα σημαντικά, που ζητάει το σύγχρονο ποδόσφαιρο και τα απαρίθμησα παραπάνω.
Ο καλύτερος Ρομπέρ
Ο δεύτερος πρωταγωνιστής του βαρετού αυτού ματς, ήταν ο Μπερνάρ Ρομπέρ. Ήταν απροσδόκητα ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, βασικός μοχλός επιθετικής ανάπτυξης και δημιουργός του δεύτερου γκολ. Μόνο που πάσχει από αστάθεια απόδοσης ο Γάλλος. Είναι ή πολύ καλός σε ένα παιχνίδι ή πολύ κακός. Εάν αυτό το διορθώσει θα είναι χρησιμότατος κατά την διάρκεια της σεζόν, ακόμα και εάν αποκτηθεί άλλος αριστερός χαφ, όπως αναμένεται.
Τρίτος πρωταγωνιστής του αγώνα δεν υπήρχε, αφού οι υπόλοιποι παίκτες του ΠΑΟΚ, συμπεριλαμβανομένων και των δυο σκόρερ, έπαιξαν όσο έπρεπε για να «καθαρίσουν» από το πρώτο ματς την πρόκριση. Τα γκολ που έβαλαν σε χαλαρό ρυθμό ο Γεωργιάδης και ο Αθανασιάδης ήταν συνηθισμένη υπόθεση γι’ αυτούς.
Ο Ετό που… κατάφερε και πήρε κάρτα
Υπήρξε, όμως, κι ένας αρνητικός πρωταγωνιστής και ήταν πάλι ο Ετό. Ο Βραζιλιάνος ήταν «ανύπαρκτος» και αμυντικά και επιθετικά. Ό,τι έκαναν οι Ισραηλινοί ξεκίνησε σχεδόν εξολοκλήρου από την πλευρά του, ενώ «αχρήστευσε» και την δεξιά πτέρυγα, αφήνοντας τον… Γεωργιάδη σχεδόν μόνο του. Κατάφερε μάλιστα να δεχτεί και κίτρινη κάρτα σε ένα ματς με ισχνή αμυντική πίεση από τον αντίπαλο.
Συμπερασματικά, και τα δυο παιχνίδια με τους Ισραηλινούς θα ξεχαστούν πάρα πολύ γρήγορα. Ο ΠΑΟΚ σκέφτεται ήδη τον πιθανό αντίπαλό του στα πλέι οφ, με σαφή στόχο την είσοδο σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Γεγονός, που εάν συμβεί, θα αποτελέσει άλλη μια σημαντική ευρωπαϊκή καθιέρωση για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: