Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Δυο λόγια για τους… ήρωες!!

Ο Κοντρέρας θα παίζει φέτος στον Ολυμπιακό και πολύς κόσμος πρέπει να έπεσε από τα σύννεφα. Για τον οπαδό, που προσπαθεί να βρει ήρωες, να τους ταυτίσει με τον εαυτό του και να τους λατρέψει, αυτό είναι κάτι σχεδόν αδιανόητο. Γράφει ο Γιώργος Κουβεντίδης
Δυο λόγια για τους… ήρωες
Για πολλούς από σας, θα ήταν αδιανόητο κι αν για παράδειγμα αύριο υπέγραφε στον Ολυμπιακό ο Μουσλίμοβιτς. Τη μέρα που έφυγε, έκανε το γύρο του γηπέδου με ένα μπλουζάκι που έγραφε «μια φορά ΠΑΟΚ, για πάντα ΠΑΟΚ», αλλά είμαι βέβαιος πως αν του έδινε 500 χιλιάρικα ο Ολυμπιακός, θα έρχονταν με τα πόδια από την Κίνα.
Οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες, περισσότερο απ΄ όσο ο κόσμος φαντάζεται. Αυτοί που ανήκουν σε κάποιο καλό επίπεδο, έχουν 6-7 χρόνια ποδοσφαίρου για να φτιάξουν τη ζωή τους. Κι όλοι τους, κοιτούν πρωτίστως την τσέπη τους. Αν νομίζετε κάτι διαφορετικό, λυπάμαι…
Για τον κόσμο, αδιανόητο είναι και να «πειράξεις» τους ήρωές του. Θυμάμαι πως όποιος έγραφε κάτι αρνητικό για έναν τέτοιο, ήταν το λαμόγιο, που θέλει να κάνει κουμάντο, που τον βάζει η διοίκηση και μπλα, μπλα, μπλα…
Ο Κοντρέρας ήταν σπουδαίος παίκτης για τα κυβικά του ΠΑΟΚ, κι αυτό υπερκάλυπτε τα πάντα. Κανείς δεν διανοούνταν να γράψει, ότι κάποτε «ενημέρωσε» τον προπονητή του ότι μεθαύριο θα κάνει προσφυγή, αν δεν είναι αύριο στην ενδεκάδα ή ότι ήταν ένας απ΄ αυτούς, σήκωναν μπαϊράκι και ζητούσαν αποχές, μαζί με κάτι Φιλομένους και Κρέσιτς, που αν και πληρωμένος, στράβωνε που ο ΠΑΟΚ χρωστούσε δυο ενοίκια για το σπίτι του, τις οποίες αποχές απέτρεπαν, αυτοί που όλος ο κόσμος έβριζε και βρίζει.
Το ποδόσφαιρο, ακόμη κι ως παιχνίδι, άλλωστε, δεν ήταν ποτέ δίκαιο.
Σήμερα, για πολλούς ο Κοντρέρας είναι ο ρουφιάνος, ο αλήτης και δε συμμαζεύεται.
Στην προκειμένη περίπτωση το λάθος δεν είναι του Κοντρέρας, ο οποίος σίγουρα δεν έπαιζε θέατρο, όταν δάκρυζε καθώς αποχαιρετούσε την Τούμπα. Και στην κόλαση να πας 4 χρόνια, όταν φύγεις, θα έχεις κάτι να θυμάσαι.
Το λάθος είναι του ΠΑΟΚ, που έδινε στον Κοντρέρας χρήματα δυσανάλογα της αξία τους στην ποδοσφαιρική αγορά.
Όταν τον απέκτησε, η Θέλτα έψαχνε τρόπο να τον στείλει, τον έστειλε 6 μήνες δανεικό στη Μπράγκα, όπου πέρασε και δεν ακούμπησε.
Το καλοκαίρι του 2008, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Κοντρέρας προτάθηκε στη Λάρισα με 250.000 ευρώ το χρόνο. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε με 450.000 ευρώ (άπλας ο ΠΑΟΚ…) και στο εξάμηνο του έκανε επέκταση του συμβολαίου δίνοντάς του 600.000 ευρώ, επειδή τον ήθελε η… Ρετζίνα. Δηλαδή, έλεος…
Αν ο Κοντρέρας είχε συμβόλαιο κοντά στα λεφτά που άξιζε τότε, γύρω στις 300.000 ευρώ, θα ήταν ακόμη στον ΠΑΟΚ. Τις 600.000 ευρώ, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τις αντέξει σήμερα. Ο Ολυμπιακός τον φέρνει στην Ελλάδα με 400.000 ευρώ.
Τέτοιες κουταμάρες έγιναν πολλές στον ΠΑΟΚ. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τον Μουσλίμοβιτς; Που δεν είχε ποτέ συμβόλαιο πάνω από 300.000 ευρώ στην Ιταλία κι εδώ υπέγραψε για 600.000 ευρώ;
Τον Βιτόλο; Που από τα 300.000 ευρώ του Άρη, εδώ ξεκίνησε με 500.000 ευρώ, που τα τελευταία δύο χρόνια θα γίνονταν 650.000 και βάλε;
Ή τον Σορλάν, που εδώ είχε συμβόλαιο 400.000 ευρώ κι όταν έφυγε υπέγραψε με 160.000 ευρώ στην Εβιάν;
Ή να θυμηθείς τον Σαβίνι, που έμεινε ελεύθερος από τη Νάπολι και δεν τον ήθελε κανείς στην Ιταλία, και υπέγραψε στον ΠΑΟΚ 3ετές με 345.000 ευρώ καθαρά το χρόνο; Έφυγε τον Αύγουστο, και μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να βρει μια ομάδα να του δώσει έστω και 50.000 ευρώ και είναι ένα χρόνο άνεργος.
Ή μήπως τον Γκαρσία, που μετά από μια τραγική σεζόν στη Μούρθια, η οποία έπεσε από τον Φεβρουάριο, ήρθε στον ΠΑΟΚ με 600.000 ευρώ, επειδή κάποτε είχε παίξει 22 παιχνίδια στη Ρεάλ;
Ο Γκαρσία, κάθε φορά που ΕΛΗΓΕ το συμβόλαιό του και ήταν ελεύθερος, το ανανέωνε με λιγότερα χρήματα, άλλωστε τα χρόνια πέρασαν και έκλεισε τα 35.
Όλοι οι άλλοι, θα ήταν ακόμα και σήμερα στον ΠΑΟΚ, αν είχαν υπογράψει συμβόλαια, ανάλογα της αξίας τους κι όχι εξωφρενικά συμβόλαια.
Κι αν έχετε καμιά απορία, αυτές τις συμφωνίες τις έκλεινε ο Βρύζας και τις υπέγραφε ο Ζαγοράκης. Κι εσείς ψάξτε τι έγιναν τα λεφτά, που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει σίγουρα μια εξήγηση, που βολεύει τον καθένα, ανάλογα με το συμπέρασμα στο οποίο θέλει να καταλήξει.
Και το κακό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις εξακολουθούν να ξοδεύονται χρήματα, δυσανάλογα της αξίας των παικτών, που τα παίρνουν.
Για παράδειγμα, ο Κουμάλο και ο Λόρενς, θα κοστίσουν σχεδόν τα ίδια χρήματα. 250.000 καθαρά θα πάρει ο πρώτος, 260.000 καθαρά ο δεύτερος. Με τη διαφορά ότι ο Λόρενς έχει καμιά δεκαριά γεμάτες σεζόν στην Αγγλία σε καλό επίπεδο, κι ο Κουμαλό κάτι συμμετοχές σε προπονήσεις στην Τότεναμ (όταν δεν συμπλήρωνε για το διπλό ο Ρέντκναπ) κι είχε να παίξει παιχνίδι από τον περασμένο Αύγουστο. Κι ένας τέτοιος παίκτης της… μετριότητας (για να μην γράψω την άλλη λέξη), θα κοστίσει για ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ πάνω από 450.000 ευρώ.
Τώρα, πάντως, δεν μπορείς να ψέξεις κανέναν. Ο ΠΑΟΚ έχει ιδιοκτήτη, ας κάνει ότι θέλει, δικά του είναι τα λεφτά.
Υ.Γ. Επειδή ο κόσμος ψάχνει γενικώς για ήρωες, τις τελευταίες μέρες δεν μου κάνει εντύπωση που χαρακτηρίζεται ο Βρύζας ως ο καλύτερος πρόεδρος της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ “επειδή έφερε επενδυτή”. Εγώ θα πω ότι τον Σαββίδη άλλος τον έφερε στον ΠΑΟΚ, που δεν ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της ομάδας, άλλος χειρίστηκε στην υπόθεση (για τους βιαστικους, ούτε ο Ζαγοράκης είναι) κι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ δεν μάθαινε από πρώτο χέρι τις εξελίξεις. Αν είχαν πάρει τον ΠΑΟΚ οι επενδυτές Βασίλης Φλωρίδης και κυρ Γιώργος Σαχπατζίδης, τότε ναι, θα έπρεπε να παραδεχτούμε όλοι ότι ο Βρύζας έφερε επενδυτές στον ΠΑΟΚ. Το ποιος έφερε ή δεν έφερε τον Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, θα φανεί σύντομα και θα το καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ας αφήσουμε κάτι και γι΄ αυτόν.
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: