Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Υπερηχητικό σκάφος με ταχύτητα έξι φορές μεγαλύτερη του ήχου!

Υπερηχητικό σκάφος με ταχύτητα έξι φορές μεγαλύτερη του ήχου
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν δοκιμαστική πτήση πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό ανεπάνδρωτου υπερηχητικού σκάφος που αναπτύσσει ταχύτητα 6 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Το πειραματικό αεροσκάφος, που ονομάζεται WaveRider, τελικά έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως ήταν και το αναμενόμενο σύμφωνα με την αεροπορία των ΗΠΑ.

Έχει σχεδιαστεί για να μεταφερθεί σε ύψος 15.000 μέτρων πάνω στο φτερό ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους τύπου B-52. Μετά την αποσύνδεσή του προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει συνδυασμός προωθητικού πυραύλου στερεών καυσίμων και η κινητήρια μηχανή του, σχήματος βολίδας, υπερηχητικού αεροπλάνου που, σύμφωνα με τα σχέδια, θα του επιτρέψει να αναπτύξει πετύχει ταχύτητες άνω των 7.300 χιλιομέτρων την ώρα. Το WaveRider μπορεί να φτάσει σε ύψος 21.000 μέτρων κατά τη διάρκεια τη πεντάλεπτης πτήσης του.

Ανάλογη δοκιμή είχε γίνει το Μάιο 2012 με ένα άλλο αεροσκάφος που είχε αναπτύξει ταχύτητα 5 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, αλλά το πείραμα δεν ολοκληρώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: