Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ο Βούδας και ο ...Ιανός!!

Eνοχλητικό, λέει, χαρακτήρισε το παγκόσμιο ρεκόρ της Κινέζας Σιγουέν Γε ο τεχνικός διευθυντής της αμερικανικής ομάδας, Τζον Λέοναρντ, και γι' αυτό το σχολίασε με εξίσου ενοχλητική δήλωση. Του Βασίλη Σκουντή.
Ο Βούδας και ο ...Ιανός!
Κοινώς, Ηνωμένες Πολιτείες - Κίνα σημειώσατε «Χ» στις ενοχλήσεις και μένει να δούμε το επόμενο επεισόδιο αυτού του σίριαλ, που ανεβάζει καθημερινά τους δείκτες του ενδιαφέροντος και παίρνει τη σκυτάλη από τον πεντηκονταετή (και βάλε) πόλεμο που συγκλόνισε την παγκόσμια κολύμβηση, με αντιπάλους τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς.
Το τι εννοούσε και κυρίως τι υπονοούσε ο Λέοναρντ είναι προφανές: αυτό που εννοούν κατά καιρούς όσοι υποψιάζονται ότι πίσω από μια σπουδαία επίδοση και μια μεγάλη επιτυχία -πολλώ δε μάλλον όταν ελόγου της πλήττονται από δαύτην- μπορεί να κρύβεται μια παράνομη δράση
Κοινώς, (ντοπαρισμένο) χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει!
Ο Λέοναρντ ξέρει πού απευθύνεται, διότι πριν από 18 χρόνια αποδείχθηκε, στην κυριολεξία μάλιστα, ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και πάντως δεν χτίστηκε με τόσο αγνά υλικά σαν αυτά που χρησιμοποίησε στην ίδρυση της ο Ρωμύλος χώρια που -για να μείνω μέσα στη λατινική ατμόσφαιρα- τότε η κινεζική κολύμβηση αποτάχθηκε τον Βούδα και δήλωσε πίστη και υποταγή στον Ιανό!
Oπως εμείς στην ελληνική πολιτική είχαμε το '89, στις πισίνες υπήρξε το «βρώμικο '94», καθότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς (στο οποίο ήμουν παρών στη Ρώμη και θυμάμαι την καχυποψία που κάλυπτε το Foro Italico) οι Κινέζες κατέκτησαν 12 από τα 16 χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα των Γυναικών, συν έξι ασημένια και ένα χάλκινο και πέτυχαν πέντε παγκόσμια ρεκόρ, εν μέσω κραυγών και ψιθύρων από τους Αμερικανούς και τους λοιπούς τεθλιμμένους συγγενείς!
Το εννοώ αυτό, διότι οι μόνες γυναίκες που επιβίωσαν απ' αυτήν την κινεζική επιδημία ήταν η Αμερικανίδα Τζάνετ Ιβανς στα 800 μ. ελεύθερο, η Γερμανίδα Φραντζίσκα φαν Αλμσικ στα 200 μ. ελεύθερο και η Αυστραλή Σαμάνθα Ράιλι στα 100 μ. και στα 200 μ. πρόσθιο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα θριάμβευσαν η Λε Γινγκ, η Αϊχούα Γιανγκ, η Λιμίν Λιού, η Λου Μπιν, η Χε Σιχόνγκ και η Ντάι Γκουοχόνγκ.
Λίγους μήνες αργότερα, στους Ασιατικούς Αγώνες της Χιροσίμα, επτά από τα τρομερά κορίτσια της Κίνας πιάστηκαν ντοπαρισμένα με στεροειδείς ουσίες, συνολικά από το 1990 έως το 1998 τα κρούσματα έφτασαν στα 28 και από τα 12 χρυσά μετάλλια στη Ρώμη, η συγκομιδή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) έπεσε στο ένα!
Δυο χρόνια αργότερα, σε μια τυπική έρευνα στο αεροδρόμιο του Περθ, όπου έφτασε η κινεζική ομάδα για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αυξητικής ορμόνης στις αποσκευές της Γιουάν Γιουάν, που την πλήρωσε για λογαριασμό όλων: δεδομένου ότι η ΗGH προοριζόταν για ολόκληρη την αποστολή, λογικά ο πέλεκυς θα έπρεπε να πέσει σε ολόκληρη την ομοσπονδία, που τη γλίτωσε διότι -σύμφωνα με τις φήμες- η Κίνα εξαγόρασε την επιείκειά της με την πρότασή της προς τη Σουηδική Ακαδημία να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ!
Μία εβδομάδα αργότερα άλλες τέσσερις Κινέζες κολυμβήτριες πιάστηκαν ντοπαρισμένες με την ουσία τριαμτερένη και τότε όντως δικαιώθηκε ο Ρίτσαρντ Κουίκ, ο οποίος ως προπονητής της αμερικανικής ομάδας διερρήγνυε τα ιμάτιά του στη Ρώμη όπως (καλή ώρα τώρα) ο Λέοναρντ
Τις προάλλες η αυστραλέζικη εφημερίδα «Sydney Morning Herald» δημοσίευσε συνέντευξη του Τσεν Τσανγκ Χο, επί δέκα συναπτά έτη (1984-1994) επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ολυμπιακής ομάδας της Κίνας: ο λεγάμενος αποκάλυψε ότι χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες (ορμόνες, αίμα, στεροειδή) σε περίπου πενήντα αθλητές και αθλήτριες υψηλού επιπέδου, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Γάλλους, διότι, λέει, χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες μεθόδους ντοπαρίσματος!
Συν τοις άλλοις, ο Τσεν κατηγόρησε τους ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «μας είπαν ψέματα για την αποτελεσματικότητα και για την ασφάλεια του ντόπινγκ και εμείς τους πιστεύαμε τυφλά σαν ηλίθιοι»!
Στο Λονδίνο, βεβαίως, οι Κινέζοι διαρρηγνύουν τα μαγιό τους, δηλώνοντας ότι είναι απολύτως καθαροί και ότι οι επιτυχίες τους οφείλονται αποκλειστικά στο ταλέντο και τη σκληρή προπόνηση
Στο τριπάκι αναγκάστηκε να μπει και η ίδια η 16χρονη «πέτρα του σκανδάλου», δηλώνοντας ότι «οι Κινέζοι έχουμε καθαρά χέρια και εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ απαγορευμένες ουσίες», οπότε εάν δεν βρεθεί ένοχη σε κάποιον έλεγχο ντόπινγκ, μπορεί να υποβληθεί και σε έλεγχο φωνητικών χορδών!
Το γράφω αυτό, διότι θυμάμαι έναν απείρου κάλλους διάλογο που διημείφθη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 στη Μαδρίτη, όπου θριάμβευσαν οι τότε Ανατολικογερμανίδες και σε μια συνέντευξη Τύπου ένας Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον προπονητή τους γιατί έχουν βαριά φωνή
Εκείνος έπιασε το υπονοούμενο και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του έδωσε την εξής απάντηση: «Φίλε μου, τα κορίτσια τα φέραμε για να κολυμπήσουν και όχι για να τραγουδήσουν»!
Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι (έπειτα από 26 χρόνια) στις πισίνες θα υπάρχουν πάντοτε ενοχλητικά ρεκόρ και αντίστοιχα ενοχλητικά σχόλια.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: