Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ο φασιστικός χαιρετισμός Σάμαρανκ!!

Για ποια δημοκρατία και ολυμπιακά ιδεώδη μιλάει η ΔΟΕ όταν ο επί 21 χρόνια πρόεδρός της, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπηρετούσε απροκάλυπτα τον φασισμό; Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης.
Ο φασιστικός χαιρετισμός Σάμαρανκ!
Είναι πραγματικά… συγκινητική η προσπάθεια της ΔΟΕ να μας πείσει ότι προστατεύει με πάθος τα ολυμπιακά ιδεώδη και τις αρχές της δημοκρατίας. Μήπως, όμως, έχει λίγο επιλεκτικές ευαισθησίες; Αλλού διυλίζει τον κώνωπα κι αλλού δεν βλέπει τον ελέφαντα!
Πριν από μόλις λίγα 24ωρα ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΟΕ, ο κ. Μαρκ Άνταμς δήλωσε με αφορμή το περιβόητο τουϊτάρισμα της Βούλας Παπαχρήστου:
«Εφόσον, όπως φαίνεται, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της Ολυμπιακής Χάρτας, η ΔΟΕ θα παρενέβαινε. Οι αθλητές πρέπει να τρέφουν σεβασμό για τους συναθλητές τους και το γενικότερο κοινό. Όποιος αθλητής δεν ενστερνίζεται τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει θέση στο Λονδίνο».
Πιο μετά πεταγόταν εκτός αγώνων για ρατσιστικό tweet κατά Κορεατών Ελβετός ποδοσφαιριστής. Η ΔΟΕ επικρότησε ξανά. Δεν είδαμε, όμως, ποτέ να καταδικάζει και το φασιστικό παρελθόν του Σάμαρανκ, όπως θα ήταν αυτονόητο! Αντίθετα, παραδόθηκε σ’ αυτόν!
Ο στοά των γαλαζοαίματων!
Αλήθεια, ποια είναι η ΔΟΕ; Αυτή η… στοά των αθανάτων που κόβει και ράβει στον αθλητισμό;
Δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς έχουν πλήξει αυτό το «κλειστό κλαμπ μιας χούφτας γαλαζοαίματων» με τα ισόβια μέλη που επιλέγονται από την ίδια… στοά. Παρά ταύτα η ΔΟΕ, ως ιδιωτικό μαγαζί, μοιράζει κι ελέγχει διοργανώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ κάνει κι εξουσιαστικό παιχνίδι πιέζοντας, αμφισβητώντας ή επιβραβεύοντας εκλεγμένες κυβερνήσεις κρατών. Εσχάτως, «πειράζει» και την Ιστορία…
Δεν συμμετέχουν κράτη στους ολυμπιακούς αγώνες!
Η μπίζνα έχει να κάνει με σεντούκια από χρυσάφι! Η ΔΟΕ, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο του ελβετικού αστικού κώδικα, έχει το μονοπώλιο των ολυμπιακών αγώνων και η βασική της αρχή είναι ότι «ο αθλητισμός είναι ένας χώρος ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ, όπου ΔΕΝ συμμετέχουν ΚΡΑΤΗ και ΔΕΝ παρεμβαίνουν ΕΝΝΟΜΕΣ τάξεις. Μετέχουν μόνο αθλητές, σύλλογοι και οι ενώσεις τους».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι στους ολυμπιακούς αγώνες δεν συμμετέχουν κράτη, αλλά εθνικές ολυμπιακές επιτροπές!!!
Αν σας φαίνεται περίεργο αυτό, απλά να θυμίσουμε το εξής: Στους ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας το 1980 έγινε μποϊκοτάζ, ως διαμαρτυρία για την εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Αρκετά δυτικά κράτη, πάντως, όπως η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο κ.α. στείλανε αθλητές και ομάδες. Οι οποίοι αθλητές, όμως, δεν συνοδεύτηκαν από τη σημαία και τον εθνικό ύμνο των χωρών τους, αλλά από την σημαία και τον ύμνο των ολυμπιακών αγώνων!
Δεν λογοδοτεί πουθενά η ΔΟΕ
Στο βιβλίο «Το αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάνης» (των νομικών Παντελή Δέδε, Ανδρέα Ζαγκλή) διαβάζουμε πιο αναλυτικά:
«Οι ολυμπιακοί αγώνες είναι αγώνες μεταξύ αθλητών σε ατομικά - ομαδικά αγωνίσματα, και όχι χωρών! Συγκεντρώνουν τους αθλητές που επελέγησαν από τις αντίστοιχες εθνικές ολυμπιακές επιτροπές. Η ΔΟΕ με τη σειρά της εντάσσει στο ολυμπιακό κίνημα ΜΟΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ, μη κυβερνητικούς αθλητικούς φορείς. Κι έτσι διατηρεί την πυραμίδα του παγκόσμιου αθλητισμού μακριά από την κρατική εξουσία!».
Χαιρετάει φασιστικά, ενώ ήδη είναι στην ΔΟΕ!
Αφού, λοιπόν, είδαμε τι μαγαζί είναι η ΔΟΕ, ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Το 2009 είδε το φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία με τον επίτιμο πρόεδρο της ΔΟΕ Σάμαρανκ να χαιρετάει φασιστικά.
Τον Απρίλιο του 2010 ο Σάμαρανκ έφυγε από την ζωή, έχοντας παραμείνει στην προεδρία της ΔΟΕ από το 1980 ως το 2001. Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος μετά τον Κουμπερντέν. Και ο άνθρωπος που επί ημερών του εμπορευματοποιήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες.
Πριν βιαστεί κάποιος να θεωρήσει προϊόν μοντάζ αυτή την 100% αυθεντική φωτογραφία, καλό θα είναι να γνωρίζει μερικές εξόχως σημαντικές λεπτομέρειες.
Η φωτογραφία αυτή έχει ληφθεί το 1974, στην 38η επέτειο από το πραξικόπημα του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο.
Την εποχή που ο Σάμαρανκ χαιρετάει φασιστικά είναι ήδη αντιπρόεδρος της ΔΟΕ!!! Παρέμεινε σ’ αυτό το πόστο ως το 1978.
Ήξεραν στην ΔΟΕ!
Το φασιστικό παρελθόν του… αθάνατου Σάμαρανκ που εμπορεύτηκε χυδαία, μαζί με τα συνεταιράκια του, το ολυμπιακό ιδεώδες όσο κανείς άλλος, έχει γίνει πασίγνωστο παγκοσμίως από το 1992. Ακόμα κι αν κάποιος άλλος γαλαζοαίματος αθάνατος της ΔΟΕ δεν είχε καταλάβει ποιόν έχει για πρόεδρό του, έπαψε να έχει την παραμικρή δικαιολογία. Από το 1992 έμαθε τα πάντα.
Εκείνη τη χρονιά των αγώνων της Βαρκελώνης εκδόθηκε το αποκαλυπτικό βιβλίο των δημοσιογράφων Simson – Jennings με τίτλο «Τα αφεντικά των ολυμπιακών αγώνων». Προκάλεσε αμέσως σάλο στους κύκλους της ΔΟΕ. Από τότε πολλοί δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, όπως και ο υπογράφων, έχουν ασχοληθεί πολλάκις.
Υπουργός αθλητισμού και χαμαιλέοντας!
Διαβάζουμε σε διάφορα σημεία του βιβλίου τις εξής αναφορές (που συνδυάζονται και με φωτογραφίες, κάποιες εκ των οποίων θα δείτε παρακάτω):
• «Ο Φράνκο, που υποστηρίχτηκε από τους Χίτλερ – Μουσολίνι, υπολογίζεται ότι εκτέλεσε 200.000 αντιπάλους του, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα. Αυτό που έκανε το πολιτικό κίνημα του Σάμαρανκ στην Καταλωνία μετά τον εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα ολυμπιακά ιδεώδη που ο Σάμαρανκ διακηρύσσει σήμερα».
• «Στα αρχεία του πρώην φαλαγγίτη δημάρχου της Βαρκελώνης υπάρχουν δυο συγκλονιστικά έγγραφα από το 1951. Το πρώτο, με αριθμό 994, είναι γεμάτο με επαίνους για τον Σάμαρανκ».
• «Τελικά, ο Σάμαρανκ κατάφερε να επικρατήσει στην φασιστική πολιτική και να βρεθεί στη δημαρχία της Βαρκελώνης».
• «Μια δεκαετία υπομονής και η έξυπνη παροχή δώρων αμείφθηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 1966, όταν παραιτήθηκε ο υπουργός αθλητισμού. Διάδοχος εκλέχθηκε από τον Φράνκο ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ».
• «Μπήκε στην ελεγχόμενη από τους φασίστες ισπανική ολυμπιακή επιτροπή το 1956. Όταν μια δεκαετία αργότερα χήρεψε μια θέση για την Ισπανία στη ΔΟΕ, δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι υποψήφιος για την πλήρωσή της θα είναι ο Σάμαρανκ. Κι έτσι έγινε στην επόμενη σύνοδο της ΔΟΕ».
• «Στις 23 Απριλίου 1977, περισσότερα από 100.000 άτομα διαδήλωναν έξω από το κτίριο του καταλανικού συμβουλίου της Βαρκελώνης. Ενώ ο Σάμαρανκ ήταν κρυμμένος πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες του κτιρίου, οι διαδηλωτές τον έβριζαν με άσχημα λόγια και του φώναζαν «Πάρε δρόμο, Σάμαρανκ».
• «Την επόμενη μέρα από τον θάνατο του Φράνκο το 1975, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Σάμαρανκ μίλησε στο τοπικό συμβούλιο: «Η Ισπανία και η Καταλωνία νιώθουν το πικρό συναίσθημα της ορφάνιας. Το παράδειγμα του Φράνκο θα μας ακολουθεί πάντα στη μάχη για μια καλύτερη Ισπανία».
• «Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Φράνκο το περιοδικό της Καταλωνίας Arreu έγραφε μετά από έρευνα τριών δημοσιογράφων: Σάμαρανκ, δεν είμαστε μέρος της οργάνωσής σου. Βρισκόμαστε μπροστά σ’ έναν έξυπνο χαμαιλέοντα».
Αμετανόητος!
Το 1980, όπως όλοι ξέρουν, έγινε πρόεδρος της ΔΟΕ. Από τότε οι ολυμπιακοί αγώνες παραδόθηκαν κι επίσημα πια στην εμπορευματοποίηση και το ντόπινγκ. Το 1997 ήταν ο άνθρωπος που φώναξε ότι η Αθήνα θα διοργανώσει τους αγώνες του 2004. Λίγο μετά την θέση του στην προεδρία της ΔΟΕ έπαιρνε ο Ζακ Ρογκ.
Στις 13 Αυγούστου 2009, διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία: «Η εκστρατεία για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του αθλητισμού, που έχει 1.000 υποστηρικτές, ζητούν την παραίτηση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, υποστηρίζοντας ότι το παρελθόν του στο καθεστώς Φράνκο δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ιδεώδη του παγκόσμιου αθλητισμού».
Η ΔΟΕ των σκανδάλων και της διαφθοράς κώφευσε για πολλοστή φορά. Ουδέποτε αυτή η κλίκα έδειξε να απασχολείται σοβαρά από το γεγονός ότι ανέλαβε την προεδρία ένας αμετανόητος φασίστας!
Στις 21 Απριλίου 2010 ο επίτιμος πρόεδρος της ΔΟΕ Σάμαρανκ έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 89 ετών…



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: