Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γιγάντωση των πόλεων μέχρι το 2030!!

Τριπλασιασμό της αστικής ανάπτυξης ως το 2030 προβλέπουν Αμερικανοί ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η γιγάντωση των πόλεων θα καταβροχθίσει εκτάσεις στο μέγεθος της Νοτίου Αφρικής (1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα), πολύτιμους οικοτόπους, δάση που λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές άνθρακα και κατ’ επέκταση εκατοντάδες απειλούμενα είδη.
Γιγάντωση των πόλεων μέχρι το 2030
«Τα επόμενα 18 χρόνια ο κόσμος θα βιώσει μια πρωτοφανή έκρηξη αστικής επέκτασης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Karen Seto, καθηγήτρια αστικού περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η έκρηξη αυτή θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς η ζήτηση για ακατέργαστα υλικά και ενέργεια θα αυξηθεί για την κατασκευή δρόμων, κτιρίων και άλλων υποδομών.

«Το θέμα αυτό δεν περιορίζεται σε ένα μέρος ή μια χώρα αλλά πρόκειται για παγκόσμια τάση. Διανύουμε τον αιώνα των πόλεων», τόνισε η Δρ. Seto εξηγώντας ότι η προβλεπόμενη αστική επέκταση ισοδυναμεί με τη δημιουργία 20.000 γηπέδων ποδοσφαίρου ημερησίως για 30 χρόνια.
Η μεγαλύτερη αστική επέκταση αναμένεται στην Ασία και συγκεκριμένα στην ανατολική ακτή της Κίνας και σε επτά πρωτεύουσες ινδικών κρατιδίων, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν θα επηρεαστούν όλες οι χώρες στον ίδιο βαθμό, καθώς σε 48 από τις συνολικά 221 χώρες η ανάπτυξη των πόλεων θα είναι πολύ μικρή.

Σημειώνεται ότι σήμερα μόνο το 1% των πόλεων εκτείνεται σε περιοχές σημαντικές για τη βιοποικιλότητα, ποσοστό που τις επόμενες δυο δεκαετίες θα διαμορφωθεί στο 1,8%, οδηγώντας σε εξαφάνιση 139 αμφίβια, 41 θηλαστικά και 25 είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση National Academy of Science, διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Γέιλ σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και το πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: