Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Χάσει, κερδίσει δε θα καταρρεύσει!!

Χαίρετε, χαίρετε... Μετά από αρκετές εβδομάδες τα ξαναλέμε, καθώς μεσολάβησαν διακοπές (που λέει ο λόγος) και κάποια απρόβλεπτα θεματάκια. Στο διάστημα της απουσίας μου, συνέβησαν ορισμένα αξιομνημόνευτα πράγματα, αλλά αυτό που μετράει είναι αυτό που έγινε σήμερα. Η κλήρωση του πρωταθλήματος, ουσιαστικά έκανε το πρώτο θεωρητικό τζάμπολ της νέα σεζόν κι αυτό είναι που πρέπει να απασχολεί τους πάντες. Γράφει ο Θανάσης Ασπρούλιας
Χάσει, κερδίσει δε θα καταρρεύσει
Τώρα, ό,τι έγινε το καλοκαίρι, ή θα γίνει τον επόμενο Μαϊο, δεν έχουν σημασία. Αφενός γιατί τα μεν αφορούν σε ζητήματα που δεν αλλάζουν, ενώ τα άλλα είναι μελλοντικά και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε οκτώ μήνες από τώρα. Πιο πολύ από κάθε φορά για τον Παναθηναϊκό, το σήμερα και το τώρα είναι πολύ πολύ πιο σημαντικό από το χθες και το αύριο. Διότι αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα του Πεδουλάκη είναι το ...τώρα. Η Σκέψη στο σήμερα. Η δουλειά στο παρκέ, η εξοικείωση των παικτών μεταξύ τους, η χημεία που πρέπει να βρουν, η αναγνώριση του ρόλου που θα έχει ο καθένας. Κι αυτό γίνεται μόνο...σήμερα, δηλαδή την ώρα της δουλειά, την ώρα της προπόνησης.
Το γεγονός ότι η κληρωτίδα έφερε τον Ολυμπιακό αντίπαλο των πράσινων μόλις στη 2η αγωνιστική, δεν είναι καλό. Οι ερυθρόλευκοι θα ανέβουν στο ΟΑΚΑ με πατημένο το γκάζι, με ψυχολογία πρωταθλητή, με την αυτοπεποίθηση που δικαίως θα έχουν, όχι μόνο εξαιτίας των περσινών τίτλων, αλλά και της διατήρησης του περσινού κορμού. Στο παρκέ του ΟΑΚΑ, οι παίκτες του Μπαρτζώκα θα βρίσκονται με κλειστά τα μάτια, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός (ειδικά αν θα καθυστερήσει λίγο ακόμα) θα έχει παίκτη που δε θα γνωρίζει καν τα μικρά ονόματα των συμπαικτών του.
Αν υποθέσουμε ότι για ακόμα μία φορά πάμε σε ένα πρωτάθλημα των δύο, το αποτέλεσμα του ΟΑΚΑ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σεζόν. Δε θα χρίσει όμως και τον πρωταθλητή, έστω κι αν η πλάστιγγα γείρει. Θα είναι τεράστια, στρατηγικό λάθος αν οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη απογοητευτούν σε μία ενδεχόμενη ήττα, αντιθέτως θα είναι πολύ σημαντικό, αν την Κυριακή (ή όποια άλλη μέρα γίνει) 14 Οκτωβρίου, ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πληγώσει την ψυχολογία του αιώνιου αντιπάλου.
Μετά και την κλήρωση πάντως, αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχε ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, όταν έλεγε ότι έχει αγωνία για τα 3-4 πρώτα ματς της ομάδας του, επειδή αυτά είναι που ουσιαστικά μπορούν να εκτοξεύσουν (ή να καθορίσουν) την αυτοπεποίθηση των παικτών του Πεδουλάκη, ή να εντείνουν την κριτική διάθεση που έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει για αυτονόητους λόγους.
Που να ήξερε ο Κροάτης ότι σε αυτά τα πρώτα ματς, περιλαμβάνονται ένας αγώνας Κυπέλλου με την τρίτη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος (Πανιώνιο), ένα ματς σε μία από τις καυτές, όσο και παραδοσιακές έδρες (Αρης), ένα ταξίδι στη Μαδρίτη και βέβαια το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ζόρικα, αλλά το μέγα ζητούμενο είναι να μην επηρεαστεί η ομάδα, ο ψυχισμός και η ψυχολογία της. Αν καταφέρει να προσπεράσει αυτό το σκόπελο, το 15ήμερο της εκκίνησης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, θα είναι απροσμέτρητο το κέρδος.
Υ.Γ. Δεν είναι ταμπού... Και πρέπει να το παραδεχτούν όλοι αν θέλουν να έχουν πιο ορθή κρίση των πραγμάτων. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός, είναι πολύ ανώτερος από τον Παναθηναϊκό. Αν το αποδείξει στην πράξη, είναι άλλο ερώτημα. Εχει αυτοπεποίθηση, έχει ψυχολογία, έχει δύο από τα τρία τελευταία τρόπαια, το βασικότερο όμως είναι ότι έχει τον ίδιο κορμό, ακριβώς τους ίδιους παίκτες με πέρσι. Για αυτό και είναι ανώτερος. Αυτό από μόνο του, όμως, δεν τον στέφει πρωταθλητή για ακόμα μία φορά. Διότι ο Παναθηναϊκός έχει το κίνητρο. Πολύ ισχυρό και πολύ έντονο.

πηγή: leoforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: