Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Μας… αναγκάζουν να τους καλέσουμε»

«Μας… αναγκάζουν να τους καλέσουμε»
Τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και η… στροφή των ελληνικών ομάδων σε νεαρούς ποδοσφαιριστές έχει λειτουργήσει θετικά και για τις επιλογές στις μικρές Εθνικές, όπως τόνισε ο Κώστας Τσάνας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο κόσμος θα πρέπει να δείχνει υπομονή στους νέους παίκτες τόσο στα καλά, όσο και στα άσχημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να δουλεύουν συνεχώς. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος, παρά τα προβλήματα πολλών ομάδων.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Κώστας Τσάνας στους 94,6 και την εκπομπή «Insiders»:

Για την ανεύρεση ταλέντων: «Είναι πιο εύκολο να βρεις πλέον ταλέντα, γιατί αγωνίζονται πολλά περισσότερα τόσο σε ματς της Σούπερ Λίγκας όσο και της Football League. Στο παρελθόν ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς έπρεπε να παρακολουθείς είτε ομάδες Κ20, είτε ομάδες που η πρόσβαση γινόταν πιο δύσκολα. Πλέον περισσότεροι νέοι απασχολούν εμάς για τις κλήσεις μας στην Εθνική Νέων. Παλιότερα έψαχναν περισσότεροι προπονητές, ενώ πλέον ο τρόπος που παίζουν μας… αναγκάζουν να τους ξανακαλέσουμε. Αυτό από μόνο του κάνει πιο εύκολες τις επιλογές. Πραγματικά και οι ομάδες δούλεψαν σωστά, μάζεψαν πολλά πιτσιρίκια και φρόντισαν το θέμα. Μπορεί να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά, αλλά αν δεν σε μάθει ο σύλλογος σου να προοδεύσεις, τότε είναι δύσκολά. Η ομάδα θα σου μάθει πράγματα στην τακτική και την νοοτροπία».

Για τη συμπεριφορά των νέων παιδιών: «Όταν έρχονται τα παιδιά, το πρώτο που κοιτάς είναι να τους δείξεις τη φιλοσοφία της Εθνικής. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Σάντος έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο που αφορά τα νεαρά παιδιά όλων των ηλικιών. Τους δείχνεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι μέρος της Εθνικής και στη συνέχεια περνάς στο αγωνιστικό μέρος. Τώρα αν καταλάβουν και οι ίδιοι ότι δεν γίνονται… παικταράδες επειδή θα παίξουν δύο ματς καλά στη Σούπερ Λίγκα και να έχουν συνέχεια σε αυτό που κάνουν και να δουλέψουν, τότε θα πάνε σίγουρα μπροστά. Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι πλέον πολλοί παίζουν σε δύσκολα παιχνίδια, καθώς βγαίνουν κερδισμένοι με εμπειρίες. Όταν παίζουν ημίχρονα ή ακόμα και βασικοί και διακρίνουν τις δυσκολίες όταν αντιμετωπίζουν ένα ξένο ποδοσφαιριστή ή ένα διεθνή, τότε αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και το πόσο δουλειά πρέπει να καταβάλουν επιπλέον για να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Για τους φιλάθλους: «Ο φίλαθλος θέλει κυρίως να κερδίζει η ομάδα του. Άρα πόσες φορές να συγχωρέσει ένα νεαρό ποδοσφαιριστή, που δεν θα βοηθά να κερδίσει η ομάδα του; Εκεί πρέπει ο φίλαθλος να δείξει την υπομονή του. Ο κόσμος είναι αυτός που πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται χρόνο προσαρμογής ένας νέος ποδοσφαιριστής. Πολλές φορές η αλλαγή από το να παίζεις σε Κ20 στο κανονικό είναι εντελώς δύσκολη».

Για το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας: «Οι δύο πρώτες αγωνιστικές δεν είναι δείκτης για την εξέλιξη της διοργάνωσης. Ακόμα πολλές ομάδες δεν έχουν βρει το καλό τους εαυτό και μάλιστα πιστεύω με τη διακοπή τώρα, αρκετές θα δείξουν πολύ καλύτερο πρόσωπο. Μερικές ομάδες δυσκολεύτηκαν στο επιθετικό κομμάτι και φάνηκε ότι όσες δεν είχαν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκαν πιο έτοιμες. Νομίζω όσο θα κυλάνε οι αγωνιστικές, τότε οι ομάδες θα εμφανίζονται καλύτερες. Σαφώς υπάρχουν διαφορές, λόγω ποιότητας και ρόστερ, όμως είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αν πούμε ότι ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να κάνει πρωταθλητισμό, θα πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί να ακολουθήσει και ο Παναθηναϊκός. Για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και για τις θέσεις του υποβιβασμού θα υπάρχει εξίσου...σκληρός ανταγωνισμός, καθώς το πρόγραμμα αλλάζει και νομίζω θα είναι απρόβλεπτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: