Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σα να έρχεται άλλος ΠΑΟΚ…

Για όσους τους διαφεύγει, ο Σαββίδης έχει βάλει μέχρι σήμερα στον ΠΑΟΚ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.

Σα να έρχεται άλλος ΠΑΟΚ…
Γράφει ο Γιώργος Κουβεντίδης.
Τώρα που άρχισε να κάθεται η σκόνη, που σήκωσε ο Σαββίδης την Παρασκευή, με τις δύο δημόσιες τοποθετήσεις του, με τις οποίες έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του, μπορούμε να πούμε δυο πράγματα, για την κατάσταση, που διαμορφώνεται στον ΠΑΟΚ.
Κατ΄ αρχήν, ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός, που σ΄ αυτή τη χρονική συγκυρία, βρέθηκε ένας τέτοιου βεληνεκούς άνθρωπος στην ηγεσία του και νομίζω πως η πλειοψηφία των οπαδών του, σα να νομίζει πως ζει κάποιο όνειρο. Δεν ξέρω πως θα εξελιχτεί αυτή η σχέση, αν και οι οιωνοί είναι καλοί, ξέρω ότι αν δεν είχαν μπει αυτά τα χρήματα το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ σήμερα θα είχε τεράστιο ζόρι, μπορεί να είχε βαρέσει κανόνι και μπορεί να έψαχνε κι αυτός κανένα 99 για να χωθεί. Αυτό, για να ξέρουμε τι επρόκειτο να έρθει.
Ο Σαββίδης έδωσε την Παρασκευή την εντύπωση πως νιώθει (και προφανώς πως είναι) πανίσχυρος και πως δύσκολα μπορείς να τον ξεγελάσεις. Οι κάθετες απόψεις του σε ορισμένα ζητήματα, καθιστούν σαφές ότι το χρήμα, σε συνδυασμό με την μέθοδο, που προφανώς έχει, του δίνει την αίσθηση του παντοδύναμου, ενός ανθρώπου, που νιώθει πως δεν μπορεί να τον σταματήσει τίποτα και που δεν κωλώνει πουθενά.
Το ότι χρήμα υπάρχει, δε χωρά αμφιβολία, το γιατί πήρε τον ΠΑΟΚ, πάλι δεν χωρά αμφιβολία. Όσοι τον άκουσαν προσεκτικά, κατάλαβαν και κατάλαβαν επίσης πως για τον ίδιο η επιτυχία είναι μονόδρομος. Υπάρχει, λοιπόν, πολύ δυνατό κίνητρο. Κι αυτό είναι το καλό για τον ΠΑΟΚ.
Άκουσα κάποιους να λένε μετά την παρουσία του Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη ότι «καλές οι θεωρίες και τα μεγάλα λόγια, αλλά να δούμε και τις πράξεις». Για όσους τους διαφεύγει, ο Σαββίδης έχει βάλει μέχρι σήμερα στον ΠΑΟΚ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δώδεκα εκατομμύρια ευρώ. Ποιες είναι δηλαδή οι «πράξεις», που δεν είδαμε;
Και το ότι με του ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, δεν έφερε κανέναν Μποκανί και κανέναν Τρεζεγκέ για να προκαλέσει τεχνητή ευφορία και να κάνει τον κόσμο να τον προσκυνάει, αλλά επέλεξε να ξεκινήσει ρίχνοντας το βάρος σε άλλες κατευθύνσεις, που δεν του εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δημοφιλία, είναι για μένα το πιο αισιόδοξο στοιχείο. Δεν είναι πανηγυρτζής.
Το ζητούμενο πλέον για τον ΠΑΟΚ, για να φτάσει εκεί που όλοι ελπίζουν, είναι η σωστή αξιοποίηση των κεφαλαίων που μπήκαν και θα μπουν. Η παρουσία δύο ανθρώπων, της Μαρία Γκοντσάρεβα και του Άλκη Μαυροφρύδη, είναι στα δικά μου μάτια η εγγύηση ότι αυτό θα γίνει. Ή αν προτιμάτε, μειώνει αισθητά το ρίσκο, του να μη γίνει.
Η Γκοντσάρεβα είναι το απόλυτο κουμάντο στη Θεσσαλονίκη. Κάποιους τους πήρε λίγο χρόνο παραπάνω να το συνειδητοποιήσουν, αλλά το συνειδητοποίησαν (και τώρα θα αρχίσει η μια κυβίστηση μετά την άλλη). Είναι ο άνθρωπος που έστειλε ο Σαββίδης εδώ για να τρέξει την επένδυσή του κι απ΄ ότι λέγεται, είναι αυτή που επιστρατεύει σε σοβαρές επενδύσεις, που ξεκινά. «Σας έστειλα τη Μαρία, που είναι η καλύτερη στα οικονομικά», είπε πολλές φορές την Παρασκευή, για να καταλάβει και ο τελευταίος, ποιος είναι το κουμάντο στην Τούμπα.
Για τον Μαυροφρύδη ο κόσμος ξέρει λίγα πράγματα, μάλλον γιατί ο ίδιος το έχει επιλέξει. Για πολλούς είναι απλά «κάποιος που τον έφερε ο Ζαγοράκης». Το background, που έχει σε μεγάλες επιχειρήσεις, ελάχιστοι το ξέρουν. Τον ρόλο που έχει σήμερα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον πήρε γιατί ο Κοντάρεφ, τον οποίο είχε στείλει ο Σαββίδης στην Άνοιξη να «ξεσκονίσει» την ΠΑΕ πριν την αποκτήσει, κατάλαβε με ποιον είχε να κάνει. Τον Μαυροφρύδη τον διέβαλαν μέχρι την Παρασκευή αυτοί που τον έβλεπαν ως «ενοχλητικό». Το γιατί ήταν «ενοχλητική» η παρουσία του είναι μια άλλη ιστορία. Εγώ ξέρω, πάντως, ότι (μεταξύ πολλών άλλων) απέτρεψε τον εγκλωβισμό του ΠΑΟΚ σε μία συμφωνία – τραγέλαφο, που θα τον κρατούσε όμηρο για τρία χρόνια, χωρίς να κερδίζει τίποτα. Κάποια στιγμή θα τα πούμε και γι΄ αυτό, γιατί πολύ γλώσσα έβγαλαν τελευταία κάποιοι.
Ακόμη και σήμερα, κάποιοι (λιγότεροι, όσο περνάει ο καιρός, είναι η αλήθεια) μπορεί να τον κατηγορούν ότι πλάνεψε τον Σαββίδη για να μείνει στην ΠΑΕ και να μείνουν στην άκρη οι… ικανοί. Εμένα την Παρασκευή, ο Σαββίδης δεν μου έδωσε την εντύπωση του ανθρώπου, που μπορείς να τον ξεγελάσεις, αλλά το αντίθετο. Απεναντίας, μου έδωσε την εντύπωση του ανθρώπου, που στο τρένο, που οδηγάει, ανεβάζει πάνω μόνο αυτούς, που θεωρεί ικανούς.
Επί της ουσίας, αυτοί οι δύο άνθρωποι, θα είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο πλέον στον ΠΑΟΚ και θα αναφέρονται στην ιδιοκτησία. Θα υπάρχει βεβαίως και μια διοίκηση, που θα έχει σαφέστατα περιορισμένο ρόλο και περιορισμένες αρμοδιότητες. Όπως είπε κι ο ίδιος ο Σαββίδης, άλλωστε, «θα υπάρχει ένα άλλο κέντρο λήψης αποφάσεων».
Νομίζω ότι αυτή είναι μια εποχή, στην οποία γίνονται πράγματα και στη διάρκεια της σεζόν, μάλλον θα δούμε αρκετά πράγματα, που ίσως δεν τα έχουμε ξαναδεί στον ΠΑΟΚ. Στο αγωνιστικό, δε νομίζω πως θα δούμε φοβερά πράγματα φέτος. Ο Σαββίδης, άλλωστε, μπορεί να είπε ότι η δεύτερη θέση δεν είναι στόχος γι΄ αυτόν, αλλά με τη δεικτική αναφορά στην Μπαρτσελόνα, κατέστησε σαφές ότι αυτή η χρονιά, δεν είναι χρονιά υλοποίησης αγωνιστικών στόχων,
Μάλλον μέχρι το καλοκαίρι θα γίνουν πράγματα, που θα έχουν ως στόχο να δημιουργηθεί εκείνος το περίγυρος, που χρειάζεται για να μεγαλώσει κι η ίδια η ομάδα.
Κι από το καλοκαίρι, μάλλον θα δούμε έναν άλλο ΠΑΟΚ.
Πηγή: paok24.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: