Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Πάει να γίνει ένα λάθος ακόμα!!

Ηταν λάθος η απόλυση του Βαγγέλη Βλάχου; Για να είμαι δίκαιος, ήταν λάθος όσο και η πρόσληψή του. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Πάει να γίνει ένα λάθος ακόμα
Ο Βλάχος πονάει την ΑΕΚ και γέμισε με άγχος: προφανώς αλλιώς του τα 'χαν υποσχεθεί. Φυσικά ήταν λάθος και το ότι έφυγε πριν από το ματς με την Κέρκυρα: διάδοχη λύση δεν υπήρχε, η ΑΕΚ στο κρισιμότερό της ματς ήταν καράβι ακυβέρνητο. Τώρα πάει να γίνει ένα λάθος ακόμα μεγαλύτερο: να προσληφθεί κάποιος ξένος που ξέρει, λέει, την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, την οποία καλά καλά δεν ξέρουμε εμείς που τη ζούμε.

Aν ο Δημητρέλος, ο Αδαμίδης, ο Νοτιάς, ο Παππάς και δεν ξέρω ποιος ακόμα έχει απομείνει να ενδιαφέρεται, δεν είχαν προσωπικά προβλήματα με την πιθανή διάλυση της ΠΑΕ ΑΕΚ και τον (αυτο)υποβιβασμό της στη Δ' Εθνική, θα υποψιαζόμουν πως ό,τι γίνεται φέτος γίνεται βάσει σχεδίου. Για σκεφτείτε το λίγο: πώς είναι ευκολότερο να πάει η ΑΕΚ στη Δ' Εθνική για να ξεκινήσει από την αρχή, μέσω μιας διάλυσης στη Super League ή έπειτα από έναν αγωνιστικό υποβιβασμό στη Δ' Εθνική; Αν η ΑΕΚ το καλοκαίρι δήλωνε αδυναμία και ξεκινούσε από την αρχή, κάποιοι χιλιάδες οπαδοί θα ζητούσαν από τους διοικούντες τα ρέστα και με το δίκιο τους: μια ομάδα με 10.000 εισιτήρια οφείλει να δώσει τη μάχη της -στο φινάλε δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποιος να την αγοράσει. Μια ομάδα, όμως, που θα έχει αγωνιστικά υποβιβαστεί στη Β', μπορεί ευκολότερα να βρεθεί στη Δ', να ανασυσταθεί και να ξεχρεώσει.
Πόνος
Αν η ΑΕΚ πέσει, ο πόνος των οπαδών για τον υποβιβασμό θα είναι τεράστιος και κανείς δεν θα θέλει να ζήσει μια ακόμα χρονιά μιζέριας: η Δ' Εθνική θα προβληθεί ως η καλύτερη και θα είναι η πλέον αποδεκτή λύση. Ομως προσοχή: αυτή τη λύση σίγουρα δεν τη θέλουν οι άνθρωποι της τωρινής διοίκησης. Ολο αυτό το κακό, αν συμβεί, θα έχει ένα αποτέλεσμα: τα χρέη θα κυνηγούν προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και μετόχους, και οι πρώτοι που θα έχουν πρόβλημα θα είναι όσοι τώρα υπάρχουν, και για αυτό πρώτοι αυτοί θέλουν την αγωνιστική παραμονή της ομάδας στη Super League. Μόνο που από άγχος συμπεριφέρονται περίπου αυτοκτονικά.
Κέρκυρα
Το ότι η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει την Κέρκυρα είναι το πλέον εντυπωσιακό των αποτελεσμάτων της 6ης αγωνιστικής, γιατί δεν δημιουργεί απλά τον φόβο του υποβιβασμού, αλλά και την υποψία ότι η εφετινή «Ενωση» μπορεί να είναι χειρότερη και από την ομάδα του Ακη Μάτζιου -που ήταν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό μόλις άρχισε το πρωτάθλημα! Είναι έτσι; Προσωπικά αμφιβάλω: η ΑΕΚ δεν είναι τόσο κακή όσο το Σάββατο φάνηκε, αλλά είναι δυστυχώς σε απόλυτη σύγχυση. Είναι οκτώ μέρες χωρίς προπονητή, την προπόνησαν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι την τελευταία εβδομάδα, έχει παίκτες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι ηγέτες (Φούντας, Κοντοές, Παυλής αισθάνθηκαν την ανάγκη να βγάλουν λόγους), έχει δυστυχώς περισσότερους παράγοντες και από το συμβούλιο του ΟΗΕ. Αν συνεχίσει έτσι, θα πηγαίνει από λάθος σε λάθος.
Ξέρουν
Δεν αμφιβάλλω ότι ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο Πάντιτς και ο Λίνεν ξέρουν το ελληνικό πρωτάθλημα -το θέμα είναι ποιο πρωτάθλημα ξέρουν! Ο Κονσεϊσάο ήταν στον ΠΑΟΚ τον καιρό που ο Ζαγοράκης πουλούσε παίκτες 2,5 και 3,5 εκατ. ευρώ κι έδινε συμβόλαια της τάξης των 600 και βάλε χιλιάδων ευρώ τον χρόνο. Ο Λίνεν δούλευε για τον Πανιώνιο του Κωνσταντίνου Τσακίρη που όχι δεν έλεγε σε κανένα: ο Πανιώνιος στον καιρό του Λίνεν έκανε 40 μεταγραφές κι έπαιζε με τον Ρεκόμπα και τον Εστογιανόφ! Τι σχέση έχει η Ελλάδα (και η ΑΕΚ) που αυτοί έχουν γνωρίσει με το σήμερα; Ο δε Πάντιτς γνωρίζει ένα πρωτάθλημα που αρκούσε να έχεις ένα παίκτη που χτυπάει καλά φάουλ για να βγεις στην Ευρώπη: δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Το πρωτάθλημά μας είναι πολύ πιο φτωχό από αυτό που γνώρισαν ο Κονσεϊσάο και ο Λίνεν, και πολύ πιο σύνθετο από εκείνο του Πάντιτς.
Ερχονται
Η ΑΕΚ πρέπει να βρει ένα προπονητή να ξέρει την ομάδα, να ξέρει το πρωτάθλημα, να είναι μαχητής και να μη φοβάται τα δύσκολα που είναι μπροστά. Γιατί τα δύσκολα έρχονται: μέχρι τώρα τα ματς ήταν από αυτά που η εφετινή ΑΕΚ δεν έπρεπε να φοβάται. Τώρα έχει μπροστά της ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Πλατανιά που είναι δυνατότερος από όσες ομάδες η ΑΕΚ έχει βρει μέχρι τώρα...  

Οι δυο τους
Πρωτα η Μπάρτσα και η Ρεάλ μετέτρεψαν τα ματς τους σε ένα κορυφαίο θέαμα με θεατή το παγκόσμιο κοινό. Κι αφού αυτό έγινε πλέον ζούμε τη μετεξέλιξη του πράγματος: δεν υπάρχει clasico, αλλά πλέον η αναμέτρηση του Μέσι με τον Ρονάλντο. Οι δυο ήταν την Κυριακή τρομακτικά καλοί, σχεδόν άψογοι: και έτσι θα είναι και την επόμενη φορά, όχι μόνο γιατί όλοι οι συμπαίκτες τους παίζουν για χάρη τους, αλλά και γιατί οι προπονητές που τους αντιμετωπίζουν κάνουν ελάχιστα για να τους περιορίσουν! Την Κυριακή ο Βιλανόβα έπαιξε με στόπερ τον Αντριάνο, παραδίδοντας την άμυνά του στις ορέξεις του Κριστιάνο κι όταν ο Ντάνι Αλβες χτύπησε, σχεδόν κανείς δεν φρόντισε να αμυνθεί, αφού κι ο Μοντόγια το μυαλό το έχει στην επίθεση. Από την άλλη ο Μουρίνιο μολονότι γνωρίζει ότι ο Μέσι ξεκινά μακριά από την περιοχή, άφησε έξω τον Εσιέν, επιμένοντας στη light έκδοση της μεσαίας του γραμμής που δεν περιορίζει τον Λίο. Ο Μουρίνιο ήταν τυχερός, γιατί ο Βιλανόβα είχε την έμπνευση να παίξει με τον Ινιέστα στ' αριστερά και τον Φάμπρεγκας κάτι σαν κρυφό φορ: ο Μέσι έχασε έναν πιστό σωματοφύλακα που έφυγε από τον άξονα κι ο πρώην άσος της Αρσεναλ μάλλον του περιόρισε τον χώρο κίνησης παρά τον βοήθησε.
Θα τους ξαναδούμε πολλές φορές πιστεύω. Ελπίζω την επόμενη φορά να δούμε και την Μπάρτσα και τη Ρεάλ, όχι μόνο τον Ρονάλντο και τον Μέσι...

Αυτομαστίγωμα
Να κοιτάξει ο Γιώργος Δώνης να κάνει κάτι με την ιστορία του Κάκου που πλανάται ακόμα. Ας του στείλει λουλούδια, ας δηλώσει ότι είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας διαιτητής, ας αλυσοδεθεί έξω από το σπίτι ζητώντας συγγνώμη, ας κάνει υποχρεωτική νηστεία για να αυτοτιμωρηθεί. Στο Ηράκλειο πρέπει να κατάλαβε ότι οι διαιτητές συγχωρούν τα πάντα, αλλά όχι να σηκώσεις χέρι σε συνάδελφο...
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: