Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Οι αξίες του Γκάρντνερ!!

Ακούμε συχνά για ποδοσφαιριστές διαβρωμένους από το χρήμα και την πραγματικότητα του star system που επιβάλλεται σε πολλούς ποδοσφαιριστές «πρώτης γραμμής». Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που παραμένουν «προσγειωμένες», κρατούν το κεφάλι χαμηλά, ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο και με την πρώτη ευκαιρία δείχνουν ότι είναι διαφορετικές. Μία από αυτές είναι και ο Κρεγκ Γκάρντνερ της Σάντερλαντ.
Οι αξίες του Γκάρντνερ
O Γκάρντνερ παίζει σε υψηλό επίπεδο για περίπου επτά χρόνια, παρότι είναι μόλις 25 ετών, έχοντας περάσει από την Άστον Βίλα, την Μπέρμιγχαμ και εσχάτως τις «Μαύρες Γάτες». Είναι ένας ποδοσφαιριστής τον οποίοι οι οπαδοί της Σάντερλαντ συμπαθούν πολύ, βγάζει ένα αίσθημα ότι είναι «ένας από αυτούς», χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε πράξεις λατρείας προς το σύλλογο και βαρύγδουπες δηλώσεις περί αγάπης, δεσίματος κ.ο.κ. Τα χρήματα όμως δεν έχουν διαβρώσει το χαρακτήρα του και αυτό γίνεται αντιληπτό σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του. Υπήρξαν, όμως, κάποια περιστατικά που δείχνουν πως ο Γκάρντνερ διαφέρει…
Ο άσος της Σάντερλαντ βρέθηκε με την οικογένειά του σε ένα εστιατόριο του Μπέρμιγχαμ. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η μικρή του κόρη έπαθε σοκ στο θέαμα ενός δίχρονου αγοριού με ειδικές ανάγκες και δεν κατάφερε να κρύψει το «πάγωμά» της όταν τον αντίκρισε. Ο Γκάρντνερ και η σύζυγός του αμέσως προσέγγισαν τους γονείς του παιδιού, ζητώντας συγνώμη για τη συμπεριφορά της κόρης τους. Και τότε ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Ο πιτσιρικάς έπασχε από το σύνδρομο CHARGE. Πρόκειται για ένα σπάνιο γενετικό νόσημα, το οποίο χτυπάει σε διάφορα σημεία και από τα αρχικά τους προκύπτει και η ονομασία του. Οι έξι καταστάσεις που εμφανίζονται στα αρχικά του είναι Κολόβωμα (οφθαλμικό), καρδιακές ανωμαλίες, ατρησία των χοανών, καθυστέρηση ανάπτυξης και αύξησης, γενετικές ανωμαλίες και ωτικές ανωμαλίες Το παιδάκι ουσιαστικά, σε ηλικία δύο ετών, είχε αδύναμη καρδιά, έτρωγε μόνο υγρά, ήταν κουφό και είχε κινητικά προβλήματα.
Η κατάστασή του δεν άφησε τον Γκάρντνερ ασυγκίνητο. Παρότι θα μπορούσε με μια συγγνώμη και ίσως ένα αυτόγραφο να «καθαρίσει», έκατσε με την οικογένεια του μικρού, την οποία μόλις είχε γνωρίσει. Συζήτησαν για το παιδί και χωρίς οι γονείς να του ζητήσουν τίποτα, αποφάσισε να του δωρίσει εξοπλισμό που θα του έκανε τη ζωή πιο εύκολη. Έβγαλε τα χρήματα που απαιτούνταν από την τράπεζα και τα δώρισε χωρίς δεύτερη κουβέντα στην οικογένεια! Παράλληλα, στηρίζει έμπρακτα το εκπαιδευτικό ίδρυμα του συλλόγου. Πρόσφατα επισκέφτηκε ένα σχολείο του Σάντερλαντ και δεν έμεινε στην διανομή δώρων. Έκατσε αρκετές ώρες, έπαιξε κάθε είδους παιχνίδι με τα παιδιά και στη συνέχεια έφυγε χαμογελαστός.
Τα συγκεκριμένα συμβάντα τον έκαναν ακόμα πιο δημοφιλή τον παίκτη στις τάξεις των οπαδών. Σε μια ομάδα όμως παίζει ρόλο και το αγωνιστικό κριτήριο. Διότι μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να είναι εξαιρετικός εκτός αγωνιστικών χώρων, αλλά εντός να παίζει ανήθικα ή χωρίς πάθος. Η παρουσία λοιπόν του 25χρονου υπό τις οδηγίες του προπονητή της Σάντερλαντ, Μάρτιν Ο’Νιλ, τον κατατάσσει στην κατηγορία των «στρατιωτών» της ομάδας.
Έχουμε δει συχνά παίκτες να αντιδρούν όταν χρησιμοποιούνται σε θέσεις που θεωρούν ότι δεν τους ταιριάζουν. Όπως ο Ντεμπά Μπα της Νιούκαστλ όταν παίζει στα άκρα της επίθεσης, ενώ ο ίδιος θέλει να είναι κλασικό σέντερ φορ. Για τον Γκάρντνερ αυτά δεν υπάρχουν. Παρότι η φυσική του θέση είναι στη μεσαία γραμμή, έχει κληθεί πολλές φορές να παίξει ως πλάγιος αμυντικός. «Αν είσαι στην αρχική 11άδα πρέπει να είσαι χαρούμενος και μόνο με αυτό. Αυτή είναι η άποψή μου», τονίζει χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι πάνω από όλα τον ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και το πως να προσφέρει στην ομάδα.
Ποδοσφαιριστές με ανάλογη συμπεριφορά τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου δείχνουν ότι πάνω από όλα παραμένουν άνθρωποι, αφού καταφέρνουν να αντιστέκονται σθεναρά στις προσταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, του Lifestyle που το περιτριγυρίζει και της ατομικής προβολής, η οποία θα τους επιφέρει περισσότερα κέρδη. Οι οπαδοί ξέρουν καλά να αναγνωρίζουν τις αξίες και η αναγνώριση αυτή, είναι από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές των εν λόγω παικτών.
Πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: