Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Θα έχει πολύ τρέξιμο!!

Το μεγάλο ατού των Σλοβάκων και τι δείχνει η σύγκριση των στοιχείων με την εθνική Ελλάδας. O Βασίλης Γαλούπης γράφει στο blog του για την.. μάχη της Μπρατισλάβας.
Θα έχει πολύ τρέξιμο!
Μετά το παιχνίδι της εθνικής με την Βοσνία, είδα και το Σλοβακία – Λετονία 2-1. Πρόκειται σίγουρα για σκληρό καρύδι, όπως θυμόμαστε κι από το μουντιάλ 2010, όταν η Σλοβακία είχε πετάξει εκτός διοργάνωσης την Ιταλία.
Ο Σάντος δεν κρύβει ότι έχει προβληματιστεί το τελευταίο διάστημα τόσο από τις απουσίες λόγω τραυματισμών στην εθνική μας, όπως κι από την κόπωση. Υπήρχαν διαστήματα, άλλωστε, που έλειπαν η φρεσκάδα και η εκρηκτικότητα από την ομάδα στο παιχνίδι με τους Βόσνιους.
Ανθεκτικό κι «αθλητικό» σύνολο!
Οι Σλοβάκοι, όμως, ποντάρουν πολύ τόσο στα τρεξίματά τους, όσο και στην δύναμη με την οποία μπαίνουν στις μονομαχίες, αλλά και στην ομοιογένεια. Δεν έχουν τρομερή ποιότητα οι περισσότεροι παίκτες, ωστόσο είναι ανθεκτική κι αρκετά «αθλητική» ομάδα.
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι μόνο να παίξει έξυπνα η εθνική, να δώσει όση ποιότητα γίνεται στο παιχνίδι της και να έχει ευστοχία στην τελική προσπάθεια, αλλά και να ανταπεξέλθει σε ζητήματα φυσικής κατάστασης.
Από τους 23 στο μουντιάλ 2010, οι 16 είναι ίδιοι και σήμερα!
Μελετώντας λίγο περισσότερο την Σλοβακία διαπίστωσα το εξής που έχει να κάνει με το μουντιάλ 2010. Από την 23άδα που πήγε τότε στο παγκόσμιο κύπελλο, πολλοί παίκτες εξακολουθούν να αγωνίζονται στην εθνική. Και ως μια ομάδα συνόλου, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Σάντος πριν λίγο, καταφέρνει να στέκεται σε αρκετά αξιοπρεπές επίπεδο.
Μπορεί η Σλοβακία να άλλαξε προπονητή από το 2010 ως σήμερα, μπορεί να αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στη συνέχεια, μπορεί να ξεκίνησε αρκετά καλά αλλά στην πορεία να έκανε γκέλες στα προκριματικά για το Euro 2012, όμως ο κορμός της ομάδας είναι σχεδόν ίδιος.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, λοιπόν, είναι ότι στο παιχνίδι της Παρασκευής με την Λετονία ήταν στην αποστολή 14 ποδοσφαιριστές από τους 23 που είχαν ταξιδέψει στο μουντιάλ 2010!
Συνολικά, μάλιστα, στα τρία προκριματικά ματς του ομίλου μέχρι τώρα, βρίσκουμε 16 ίδιους ποδοσφαιριστές με τους 23 που ήταν στην αποστολή του 2010.
Οι μισοί για εθνική Ελλάδας
Μην ξεχνάμε ότι σε βάθος χρόνου ένα παρόμοιο όπλο είχε και η εθνική μας. Η συχνή παρουσία ίδιων παικτών και περίπου απαράλλαχτης τακτικής βοηθούσε στην αλληλοκάλυψη και την ομοιογένεια (όπως και το ότι γινόταν προβλέψιμη, από την άλλη πλευρά).
Σε σχέση με την 23άδα του μουντιάλ 2010, ο Σάντος είχε στην αποστολή για τον αγώνα με την Βοσνία περίπου τους μισούς. Συνολικά 11 παίκτες, που είναι σημαντικό ποσοστό! Συγκεκριμένα, τους Τζιόλη, Σαμαρά, Καραγκούνη, Τοροσίδη, Γκέκα, Κατσουράνη, Σπυρόπουλο, Σαλπιγγίδη, Νίνη, Παπασταθόπουλο, Μαλεζά.
Τούρμπο ο Χάμσικ
Κάτι επίσης σημαντικό. Στα δυο πιο κρίσιμα παιχνίδια της Σλοβακίας στη Ν. Αφρική, με την Ιταλία και στη συνέχεια στο νοκ άουτ με την Ολλανδία, οι πρώτοι σε τρεξίματα ήταν παίκτες στους οποίους και τώρα στα προκριματικά ποντάρει ο εθνικός της προπονητής.
Συγκεκριμένα, ο Χάμσικ και ο Πέκαρικ σπάσανε τα κοντέρ στα τρία από τα τέσσερα ματς, ενώ ο πληθωρικός Χάμσικ και στα τέσσερα! Και οι δυο τους ήταν στην πρώτη τριάδα…
Η μουντιαλική σύγκριση…
Έστω κι αν έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια από τότε, ας βάλουμε με την ευκαιρία καλού – κακού και τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία από το μουντιάλ 2010. Που ίσως έχουν μεγαλύτερη αξία για την Σλοβακία, αφού όπως είπαμε το ρόστερ της είναι ίδιο κατά περίπου 3/4α, ενώ και τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της είναι πανομοιότυπα.
Το ελληνικό κοντέρ…
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΡΕΑ 0-2 (105,6 χλμ. – 108,8 χλμ.)
ΕΛΛΑΔΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1 (96,8 – 85,8), η Νιγηρία αγωνιζόταν με 10 από το 33.
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 0-2 (98,8 – 99,5)
Μέσος Όρος Ελλάδας: 100,4 χλμ.
Και το σλοβάκικο…
ΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 1-1 (105,7 – 107,5)
ΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 0-2 (99,1 – 99,4)
ΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 3-2 (106,4 – 104,2)
ΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1-2 (106 – 103)
Μέσος Όρος Σλοβακίας: 104,3 χλμ.




πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: