Η Νότιος Αφρική φιλοξένησε τη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής Special Olympics όπου 14 διαφορετικές χώρες από Ατομα με Ειδικές Ανάγκες πήραν μέρος σε ένα ιδιαίτερο τουρνουά. Ο στόχος ήταν η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ατόμων με ειδικές ανάγκες που θα διεξαχθεί το 2013 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ωστόσο και μόνο η χαρά της συμμετοχής επιβράβευσε τις προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων.
Νότιος Αφρική, Τανζανία, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Μαλάουι, Μαυρίκιος, Ναμίμπια, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σουαζιλάνδη, Ουγκάντα και Ζάμπια διεκδίκησαν τα τρία εισιτήρια για το Ρίο τα οποία και κατέληξαν στις τσέπες της διοργανώτριας Νοτίου Αφρικής, της Τανζανίας και της Ακτής Ελεφαντοστού με τον προπονητή Ντέον Νάμισεμπ από τη Ναμίμπια να πλέκει το εγκώμιο όλων όσων αγωνίστηκαν, ασχέτως του τελικού αποτελέσματος: «Το πρόβλημα που έχω δεν με κάνει λιγότερο σημαντικό άνθρωπο. Τόσο το παρών μου όσο και το μέλλον μου είναι γεμάτο ελπίδες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πάθος, ένα μεγάλο πάθος. Δάκρυα τρέχουν και πρόσωπα θλιμμένα τη μία φορά, χαμόγελα χαράς εμφανίζονται την άλλη», ανέφερε ο Νάμισεμπ στο σάιτ της FIFA.
Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μπορεί οι συμμετέχοντες να αγωνίζονταν για την εκπροσώπηση της αφρικανικής ηπείρου στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Νάμισεμπ, η ενότητα και η αλληλεγγύη ήταν τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά μεταξύ των παικτών: «Μπορούσες να διακρίνεις πόσο ενωμένοι ήταν όλοι μαζί. Κι αυτό που έκανε αυτό πραγματικότητα ήταν η κοινή μας αγάπη για το ποδόσφαιρο. Αυτό μας έχει βοηθήσει να ενώσουμε τις όμορφες κουλτούρες μας, τον αφρικανικό ρυθμό μας, τη μουσική και τον χορό. Όλοι είμαστε ένα. Το ότι ήρθαμε εδώ και παίξαμε ποδόσφαιρο σημαίνει ότι ο καθένας σέβεται τον άλλο».
Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί πως μέσα από τέτοιες διοργανώσεις μπορεί να διαδοθεί παγκοσμίως η έννοια και η σημασία των Special Olympics καθώς επίσης και το δικαίωμα αυτών των ατόμων σε ίση μεταχείριση μέσα στην κοινωνία. «Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις οι άνθρωποι. Δεν είναι η ανικανότητα αυτό που μετράει, αλλά αντιθέτως η ικανότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αν κάνουμε αυτά τα θέματα αντιληπτά, τότε η λέξη των Special Olympics θα διαδοθεί και θα προωθήσει μία αλλαγή στην κοινωνία μας. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να τυγχάνουν ίσης αντιμετώπισης. Αυτό αξίζουν και αυτό θα επιθυμούσε όποιος βρισκόταν στη θέση τους», τόνισε ο Νάμισεμπ.
Πηγή: Othersidefootball.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου