Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μας αρέσει ή όχι, είναι τελικός

Ισως, αυτή τη χρονική στιγμή, να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο αγώνας στη Μπρατισλάβα είναι τελικός. Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς.

Μας αρέσει ή όχι, είναι τελικός
Μετά την ισοπαλία με τη Βοσνία πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο όμιλος τρεις ομάδες έχει ουσιαστικά. Εμάς, τους Βόσνιους και τους Σλοβάκους. Το Λιχτενσταϊν δεν υπολογίζεται παρά μόνο για... προπόνηση ενώ Λεττονία και Λιθουανία έχουν ήδη βγει εκτός μάχης.
Τα ματς δεν είναι πολλά. Σύνολο δέκα. Οκτώ αν αφαιρέσουμε τα δυο με το ορεινό πριγκηπάτο. Εχουμε ήδη παίξει τα τρία. Στην οικονομία του ομίλου για την ώρα κερδισμένη είναι η Βοσνία που μας πήρε ισοπαλία. Η Ελλάδα έχει το χάντικαπ από αυτό το «Χ» και η Σλοβακία από το εκτός έδρας 1-1 με τη Λιθουανία (θα αποδειχθεί οριστικά τέτοιο αν η παρέα του Τζέκο και η «γαλανόλευκη» περάσουν με «διπλό» από το Βίλνιους). Αν χάσουμε στο «Πασιένκι» θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.
Θα μείνουμε πίσω από τη Σλοβακία και τη Βοσνία και μετά θα πρέπει πάση θυσία να πάρουμε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ώστε να πάρουμε την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση. Κουράζουν αυτοί οι υπολογισμοί, αλλά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για τη νίκη κόντρα στον Χάμσικ και τον Σκρτελ. Σαν ομάδα η Σλοβακία δεν τρομάζει. Κάθε άλλο. Ψηλά παιδιά με ηγέτη έναν σταρ όπως ο Χάμσικ, αλλά ως εκεί. Τα προβλήματα που έχουμε δεν είναι λίγα. Πολλές οι απουσίες και μεγάλος ο προβληματισμός για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η εθνική. Μάλλον δεν πρέπει να ξεφύγει από την φιλοσοφία της. Αυτή που την κρατάει εδώ και χρόνια στην κορυφαία δεκάδα του κόσμου και την κάνει δυσκολοκατάβλητη για κάθε αντίπαλο.
Η άμυνα έστω κι αν είναι λαβωμένη οφείλει να κρατήσει το «μηδέν». Αν το καταφέρουμε τότε ένα γκολ μπροστά θα βρουμε την ευκαιρία να το βάλουμε. Η αφλογιστία με τη Βοσνία ήταν μάλλον στατιστικό λάθος (το πρώτο «zero» μπροστά έπειτα από 16 αγώνες). Παίκτης κλειδί είναι ο Σαμαράς. Δεν πρέπει να πάει πάλι στράφι η φόρμα την οποία διανύει ο άσος της Σέλτικ. Αρκεί να μην μείνει μόνος να σηκώνει το βάρος. Τα εκτός έδρας ματς του πάνε καλύτερα όπως άλλωστε και σε όλη την ομάδα. Είναι θέμα όμως να μην περιοριστεί η εθνική μόνο στα ανασταλτικά της καθήκοντα. Θέλει γκολ και πρέπει να το βάλει πρώτη ώστε να αποδιοργανώσει τους Σλοβάκους.
Ακόμη καλύτερο θα είναι να μην περάσει άσφαιρο το πρώτο μέρος όπως συνηθίζουμε όλα αυτά τα χρόνια και στο β' κυνηγάμε είτε για ανατροπή είτε για γκολ. Οπως όλα τα παιχνίδια μας, κλειστό θα είναι. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να βολευτούμε με την ισοπαλία. Ο Σάντος και οι παίκτες μας οφείλουν να βρουν τον τρόπο που βγει η μπάλα μπροστά για να γίνουν φάσεις. Aυτό θα γίνει αν έχουμε σωστές τοποθετήσεις και κλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές τη μπάλα. Ετσι, η Σλοβακία δεν θα πάρει την ουσιαστική κατοχή, θα χάσει τον ρυθμό και θα έχει λιγότερες πιθανότητες για να μας απειλήσει.
Ο Σάντος είπε ότι είναι σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό το ματς στη Μπρατισλάβα. Ας μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε. Αν στόχος είναι η πρώτη θέση, τότε είναι καθοριστικό. Αν το πάρουμε τότε γινόμαστε εμείς αφεντικά του ομίλου. Αν όχι, τότε οι αντίπαλοί μας (Βόσνιοι και Σλοβάκοι) θα έχουν τον πρώτο λόγο...
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: