Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Εγώ δεν παρεμβαίνω πουθενά»


«Εγώ δεν παρεμβαίνω πουθενά»
Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων έχουν λεχθεί περί παρεμβάσεων του στο έργο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και στις εκλογές της ΕΠΟ, προχώρησε ο Γιάννης Ιωαννίδης σε συνέντευξη του, υπεραμυνόμενος παράλληλα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου! Διαβάστε τι είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού για τα στημένα παιχνίδια, την αθλητική δικαιοσύνη, τη διαιτησία, τη βία, τα κίνητρα στους αθλητές και τον Άγιο Κοσμά. Οι αποκαλύψεις που έγιναν για Μπέο, Καρακούλια, η κατάθεση μάρτυρα και η… αποχώρηση!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ και τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε είναι τα εξής:

Για τις καταγγελίες του μέλους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ειρήνης Μαρούπα, ότι ο ίδιος ζήτησε μέσω τρίτου «να κάνουν τα στραβά μάτια» για τα πιστοποιητικά στις ΠΑΕ:

«Αν δεν ζητήσει συγνώμη η κυρία Μαρούπα, θα της κάνω αγωγή. Την έχει ήδη καλέσει ο αθλητικός εισαγγελέας. Κανένας δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ούτε που ήξερα κάποιον από την ΕΕΑ. Δεν πήγα ποτέ να τους δω. Εγώ δεν παρεμβαίνω πουθενά. Ακόμα και για τις εκλογές της ΕΠΟ που είπαν, εγώ ποτέ δεν ανακατεύτηκα με εκλογές ομοσπονδιών».

Για τις περιορισμένες –πλέον- αρμοδιότητες της ΕΕΑ:

«Το ποδόσφαιρο έχει αυτοδιοίκητο. Η πολιτεία πρέπει να ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον. Ο νόμος λέει ότι το καταστατικό της ΕΠΟ υπερισχύει του νόμου. Δεν μπορεί η πολιτεία να ανεβοκατεβάζει ομάδες (σ.σ. αναφερόμενος στις περσινές αποφάσεις της ΕΕΑ για Βόλο, Καβάλα). Μόνο η ΕΠΟ μπορεί να παίρνει αποφάσεις γι’ αυτά».

Για την υπόθεση των στημένων αγώνων:

«Η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Για την αθλητική δικαιοσύνη και τη διαιτησία:

«Θέλω το ποδόσφαιρο να έχει τακτικούς δικαστές. Γενικώς, πρέπει τα όργανα να είναι ανεξάρτητα, τόσο στην αθλητική δικαιοσύνη όσο και στη διαιτησία. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα του Βασάρα για να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα. Ενώ δεν έλεγε κανείς μέχρι τότε κάτι για εκείνον, μόλις ανέλαβε μια θέση ευθύνης έπεσαν όλοι να τον φάνε».

Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ:

«Βάσει αυτοδιοίκητου, δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και να ψηφίζουν τα σωματεία. Ας το κάνουν μόνοι τους. Εγώ πάντως θεωρώ ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχει περισσότερες ψήφους».

Για τη βία:

«Για να αντιμετωπιστεί η βία πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους. Η βία προκαλείται από τις δηλώσεις παραγόντων, προπονητών, απ’ τους τίτλους των εφημερίδων κτλ. Δεν πρέπει να υπάρχει ένταση και δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά».

Για τα κίνητρα στους αθλητές:

«Ήταν λάθος που κόψαμε τα κίνητρα. Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να τα επαναφέρω και το έχω ήδη ζητήσει απ’ τον αρμόδιο υπουργό. Πρέπει ο αθλητής να έχει κίνητρα, να μπαίνει στα πανεπιστήμια και να μορφώνεται».

Για το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά:

«Ο Άγιος Κοσμάς παραμένει στον αθλητισμό και δεν θα πειραχτεί καθόλου, διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος άθλησης. Γνωρίζω ότι είναι αφύλακτος ο χώρος (σ.σ. σε παρατήρηση ότι εντός του αθλητικού κέντρου γίνεται εμπόριο αναβολικών) και θα βάλω σεκιούριτι, γιατί δεν μπορεί να μπαίνει μέσα ο καθένας».

Για την παιδεία σε σχέση με τον αθλητισμό:

«Πιλοτικά θα δημιουργήσουμε τρία αθλητικά σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2013. Ένα θα είναι στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά και ένα στη Θεσσαλονίκη».


*Στη διάρκεια της εκπομπής, παρουσιάστηκε έγγραφο από ένορκη εξέταση προστατευόμενου μάρτυρα, πού δόθηκε στις 20 Απριλίου 2012 στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Γιώργο Καλόφωνο, στην οποία γίνεται λόγος για την υπόθεση που αφορά τον αγώνα Μακάμπι-Ολυμπιακός.

Μεταδόθηκαν επίσης πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η μήνυση του Αχιλλέα Μπέου κατά της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, τέθηκε στο αρχείο.

Αποκαλύφθηκε, τέλος, πως ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Γιώργος Καλόφωνος, έχει κάνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του προφυλακισμένου (από τον Ιούνιο του 2011) για την υπόθεση των στημένων αγώνων, Βασίλη Καρακούλια, με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης ύψους 150 χιλ. ευρώ.

**Λίγο πριν το τέλος της εκπομπής και ενώ επρόκειτο να αναγνωστεί το άρθρο του αθλητικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αναδιάρθρωση των κατηγοριών μέσα στην ίδια σεζόν, ο Γιάννης Ιωαννίδης σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε αιφνιδίως από την εκπομπή, λέγοντας πως γνωρίζει πολύ καλά τους νόμους και ότι δεν δέχεται να ακούσει οτιδήποτε σχετικό με την αναδιάρθρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: