Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Βλέπεις Μέσι με 9 ευρώ!

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τις τιμές εισιτηρίων σε Καμπ Νου και Μπερναμπέου με τις τιμές στους Ζωσιμάδες, τη Λιβαδειά και τα λοιπά κέντρα διασκέδασης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι Beatles του ποδοσφαίρου, οι harlem globetrotters του αθλήματος, τα παιδιά της Μπαρτσελόνα πωλούνται σήμερα, στο Καμπ Νου, προς 9 ευρώ. Ναι, η Μπάρτσα βρίσκει νόημα να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου για ένα παιχνίδι κυπέλλου με την Μάλαγα, δηλαδή με μια εκ των καλύτερων ομάδων που κυκλοφορούν στην Ισπανία σήμερα, διότι αντιλαμβάνεται ότι στην εποχή αυτής της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συντηρήσει τη δυναμική της και να αυξήσει την ένταση της εμπορικής δύναμης μέσα από την συντήρηση της εικόνας του γεμάτου γηπέδου σε κάθε παράστασή της. Καταλαβαίνει ότι δίχως επιπλέον κίνητρο οι οπαδοί της δεν θα βρουν νόημα για ακόμη μια επίσκεψη στην έδρα, τώρα που ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι να παρακολουθήσουν ακόμη μια “νίκη ρουτίνας” και όχι ένα συγκινητικό/δραματικό παιχνίδι.
Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη η Ρεάλ βρίσκει επίσης νόημα να βάλει το φθηνότερο εισιτήριο για το Μπερναμπέου στα 11 ευρώ. Διότι διοικείται, εμπορικά – επιχειρηματικά με παρόμοιες αντιλήψεις. Σκέφτεται ότι ειδικά σήμερα, που είναι “στα κάτω της”, πρέπει να δώσει, σε περίοδο τέτοιας κρίσης, έναν επιπλέον λόγο στους φίλους της για να πάνε ακόμη και σε παιχνίδια αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως αυτό με τη Βαλένθια για το κύπελλο, δηλαδή το μόνο εγχώριο τρόπαιο που ρεαλιστικά έχει πιθανότητες να κατακτήσει.
Ακόμη και στη σημερινή Αγγλία, της οποίας το ποδόσφαιρο ζει σε άλλο κόσμο, λόγω των τεράστιων εσόδων και της πολύ μεγάλης ζήτησης για εισιτήρια, η αγορά σοκάρεται με ειδήσεις όπως το “έμειναν 912 απούλητα εισιτήρια στο Emirates, δεν τα εξάντλησαν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι, επειδή θεώρησαν ότι ήταν πολύ ακριβά (62 λίρες/75 ευρώ)”. Κάλεσαν τον Αρσεν Βενγκέρ να δώσει εξηγήσεις, κι ο Αλσατός “αναγκάστηκε” να δηλώσει ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες, έστω και αν αμύνθηκε και υπερασπίστηκε την τιμολογιακή πολιτική της Αρσεναλ, της πιο ακριβής σε τιμές εισιτηρίων ομάδας στην Premier League.
Οι Αγγλοι, που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα πληρότητας, και αντίθετα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στενότητας χώρου, αυτή την εποχή πληρώνουν ένα σωρό λεφτά σε πανεπιστήμια επιπέδου Stanford για μια μελέτη που θα εκτιμήσει τα πιθανά έσοδα που θα έχει μια ομάδα από έναν 7χρονο που ζει κοντά στο γήπεδό της αν του χαρίσει μια φανέλα ώστε να τον κάνει οπαδό της. Μετρούν τα έσοδα που θα έχουν από όλο τον κύκλο ζωής του εν δυνάμει οπαδού – θεατή, κι αν αντιληφθούν προοπτική υψηλής κερδοφορίας, του χαρίζουν μια φανέλα.
Και τώρα θα σας δώσω ενδεικτικές τιμές εισιτηρίων στην 17 αγωνιστική της Superleague. Στο Πανιώνιος Βέροια, αν δεν πήγαινες στη θύρα 2 (10 ευρώ), η επόμενη επιλογή σου ήταν 15 ευρώ. Στο ΑΕΚ – Ξάνθη, αν δεν ήθελες να πας στο “πέταλο” της θύρας 35 (10 ευρώ) και της θύρας 15 (10 ευρώ), έπρεπε να πληρώσεις 15 ευρώ. Η τιμή των 10 ευρώ ήταν, μου είπαν, η ελάχιστη και στην Κομοτηνή, για το Πανθρακικός – Πλατανιάς.
Πόσο έπρεπε να πληρώσει ένας φίλος του Ολυμπιακού για να δει το ματς της Λιβαδειάς; 25 ευρώ είσοδο. Χωρίς ποτό. Στους “Ζωσιμάδες” με το αστραφτερό τερέν, η ελάχιστη κατανάλωση ήταν 15 ευρώ. Ο ΟΦΗ, για το ματς με τον Αρη, είχε βάλει γενική είσοδο προς 10 ευρώ, λόγω κρισιμότητας του αγώνα, όπως έγραψε στη σχετική ανακοίνωση η ΠΑΕ. Για να έβλεπες ΠΑΟΚ (κόντρα στον Ατρόμητο) με 10 ευρώ, θα έπρεπε να καθίσεις στα πέταλα. Διαφορετικά, θα έπρεπε να πληρώσεις τουλάχιστον 15 ευρώ. Στην Κέρκυρα, για το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, θα έπρεπε να επιλέξει κανείς την μικρή εξέδρα, αν ήθελε να πληρώσει 10 ευρώ. Διαφορετικά, 15 ευρώ.
Οπως καταλαβαίνετε, το να δει κανείς live Μέσι, ή Κριστιάνο Ρονάλντο είναι, στις χαμηλότερες τιμές, οικονομικότερο από το να δει κανείς τον Σταμόγιαννο, τον Φουρτάδο, τον Καντιμοίρη, τον Κουτσιανικούλη, τον Κοντογουλίδη, τον Ονουάτσι, ή όποιον άλλο πρωταγωνιστή των ελληνικών γηπέδων. Κάπου εδώ τελειώνω το κείμενο. Αδυνατώ να προσθέσω σχόλιο σε αυτή τη διαπίστωση.

πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: