Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σχεδιασμός στο κουτουρού

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον τραγικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού που είναι παρόμοιος μ' αυτόν που έκανε ο Αδαμίδης στην ΑΕΚ και τον Ντε Βινσέντι που έγινε ...Ρονάλντο!
Με μεγάλα γράμματα και στις πρώτες σελίδες έρχεται ο Σισέ. Κι από κοντά το «αλάνι». Στις μέσα σελίδες και στα ψιλά κάποια μικροπροβλήματα σχετικά με τη λύση του συμβολαίου του Μπουμσόνγκ.
Με τον Γάλλο δηλαδή να επιμένει στα δύο εκατομμύρια γιούρο καθαρά και ακατέβατα. Και πληρωτέα μάλιστα μέχρι τον Νοέμβριο. Κι όταν μιλάμε για ένα δίφραγκο καθαρά, τα μικτά που θα πρέπει να βγούνε από το ταμείο είναι γύρω στα τρεισήμισι εκατομμύρια γιούρο. Κάντε τον υπολογισμό με τον φόρο στο 40% για να βρείτε το ακριβές ποσό.
Για τον Μπουμσόνγκ βέβαια δεν είναι υπαίτιος ο Αλαφούζος. Τον άφησε αμανάτι αυτόν και το συμβόλαιό του φεύγοντας ο Βαρδινογιάννης. Ο Αλαφούζος έχει την ευθύνη του σχεδιασμού από το καλοκαίρι και εντεύθεν όταν πήρε στα χέρια του το μαγαζί. Κι ο σχεδιασμός είναι 100% στο κουτουρού. Και στο ό,τι κάτσει. Ξεκινώντας η σεζόν, η εμπιστοσύνη στον σοφό γέροντα Ζεσουάλδο Φερέιρα ήταν απεριόριστη. Καθώς και στο έμψυχο υλικό.
Ο Καραγκούνης μόνο δεν χώραγε, αλλά ο Ζεσουάδο είχε έτοιμη τη λύση: «Για δεκάρι έχουμε τον Χριστοδουλόπουλο. Αυτή είναι η φυσική του θέση». Αυτά έλεγε στον Αλαφούζο. Κι ο Φερέιρα γύρισε τα πίσω μπρος στην Πορτογαλία και στη Σπόρτινγκ κι ο Λάζαρος ψάχνει να βρει ομάδα. Προπονητές και ποδοσφαιριστές βέβαια πάνε κι έρχονται και στις καλύτερες ποδοσφαιρικές οικογένειες.
Το θέμα και το πρόβλημα στον Παναθηναϊκό είναι αυτός ο σχεδιασμός που λέγαμε. Μετά τον Ζεσουάλδο, έρχεται ο Ρότσα. Κι αντί για τα καλύτερα, έρχονται τα χειρότερα. Σε έξι ματς στον πάγκο ο Χουάν τρεις ήττες, μια ισοπαλία, δύο νίκες. Στην 6η θέση τον παρέλαβε τον Παναθηναϊκό και τον παρέδωσε στην 9η. Φεύγοντας ο Φερέιρα, ο Παναθηναϊκός ήταν 6ος με 13 βαθμούς και ο Λεβαδειακός 15ος με 9.
Ωστόσο στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα ο Ρότσα πρόλαβε τουλάχιστον όπως ανέφεραν τα σχόλια να απελευθερώσει την ομάδα και να της εμφυσήσει το επιθετικό πνεύμα που αρμόζει στον Παναθηναϊκό. Εκανε το μέγα λάθος όμως να βάλει μέσα τον Μπουμσόνγκ κι έφαγε το κεφάλι του. Ταυτόχρονα άρχισε το δεύτερο κύμα των εκκαθαρίσεων μετά τον Κατσουράνη: κατ' επιταγή των οργανωμένων, τον πούλο Βύντρα - Λάζαρος, με τον Σπυρόπουλο να τη σκαπουλάρει στο παρά πέντε.
Καινούργιος προπονητής ο Φάμπρι. Στα πρώτα δέκα λεπτά στο ματς στους «Ζωσιμάδες» νόμιζες ότι η ομάδα με τα άσπρα ήτανε η Ρεάλ. Στα δίχτυα τον είχε βάλει τον Παναθηναϊκό. Κριστιάνο Ρονάλντο είχε γίνει ο Ντε Βινσέντι. Επειδή ο Φάμπρι είχε κλείσει την ομάδα πίσω και πλην του ταχύτατου Τοτσέ δεν άφηνε κανέναν να ξεμυτίσει. Και πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτή η ομάδα μέσα σε δύο τρεις βδομάδες, όπως είπε ο μίστερ Φάμπρι; Ενας Θεός ξέρει. Το ό,τι κάτσει όμως και το κουτουρού συνεχίζονται.
Από τη μία κάνει τιτάνιες προσπάθειες να φέρει πίσω τον Σισέ ο Νικόλας Πατέρας κι από την άλλη κάνει τα αδύνατα δυνατά για τον Κυργιάκο ο Λάμπρος Μάρης. Μπορεί στον Παναθηναϊκό να μην έχουνε λεφτά, αλλά έχουνε παράγοντες, έστω και εξωδιοικητικούς. Και πάλι όμως εγώ θα το γυρίσω στο οικονομικό: όταν μιλάνε για εφτά κατοστάρικα στον Σισέ, το μαλλί ουσιαστικά είναι στο 1,2. Τόσο πάει με την Εφορία.
Για να γράψουνε δύο κατοστάρικα στο συμβόλαιο και να δώσουνε τα άλλα μαύρα, δεν το νομίζω. Οπως στο ένα εκατομμύριο είναι το κόστος του Κυργιάκου για έξι μήνες για να βάλει έξι κατοστάρικα στην τσέπη καθαρά. Συμπέρασμα: μιλάμε για τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό που είχε κάνει ο Αδαμίδης στην ΑΕΚ. Κι αυτό ακριβώς είναι το μέλλον και η προοπτική του Παναθηναϊκού μ' αυτή τη νοοτροπία. Μετά τον Αλαφούζο, κάποιος «πράσινος Δημητρέλος» και κάποιος «πράσινος Βιντιάδης». Αυτά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή ο Δώνης έχει την απαίτηση οι αντίπαλοι προπονητές να παίζουν όπως θέλει αυτός;
Η ομάδα μου δεν έχει μάθει να αμύνεται στα στημένα. -Φάμπρι Γκονζάλες
Δουλειά των προπονητών είναι να κάνουνε το δύσκολο εύκολο
Το σωστό να λέγεται. Τεράστια ήταν η βελτίωση του ΠΑΟΚ από Πέμπτη σε Κυριακή. Μέσα σε τρεις μέρες. Από το 0-2 στο «Ελ Πάσο» δηλαδή με την Καλλιθέα στο 0-0 με τον Ατρόμητο στην Τούμπα. Οταν τρως δύο γκολ από τη 14η ομάδα της Β' Εθνικής, το μηδέν-μηδέν με την τρίτη ομάδα της Super League συνιστά επιτυχία.
Ο Γιώργος ο Δώνης (φωτό) βέβαια δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του: «Παίξανε ο δεύτερος με τον τρίτο της βαθμολογίας, αλλά η μία ομάδα μόνο προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο». Και στη συνέχεια το γνωστό παραμύθι: «Είναι δύσκολο όταν παίζει ο αντίπαλος τόσο αμυντικά, πιέσαμε, ελέγξαμε το παιχνίδι, αλλά μας έλειψε η τελική προσπάθεια». Σαν να λέει δηλαδή «τι να κάνω εγώ; Να μπω μέσα για να κάνω την τελική πάσα ή να σκοράρω;». Και για να μη γίνει κανένα λάθος, είχανε δασκαλέψει τον Κάτσε να κάνει τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις: ότι «ο αντίπαλος έπαιξε αμυντικά κ.λπ.».
Μην τυχόν, σου λέει, και γίνει κανένα μπέρδεμα κι άλλα λέει ο προπονητής κι άλλα οι παίκτες. Αν ήτανε όμως εύκολο το ποδόσφαιρο, δεν θα παίρνανε οι προπονητές ένα τσουβάλι λεφτά. Δεν πληρώνεται ο Δώνης για να λέει ότι «είναι δύσκολο να βάλεις γκολ». Κι αν είναι δύσκολο το γκολ, πόσες ευκαιρίες έκανε κόντρα στον Ατρόμητο; Ούτε μία. Δουλειά των προπονητών είναι να κάνουνε το δύσκολο εύκολο. Αν δεν το μπορούνε -και βγαίνουνε και το λένε μάλιστα-, έχουνε διαλέξει λάθος επάγγελμα.
Θα αποκαταστήσει όλες αυτές τις αδικίες
Απ' ό,τι φαίνεται, ο Κυργιάκος δεν είναι τόσο Παναθηναϊκός σαν τον Σισέ. Που δέχεται να έρθει για έξι μήνες. Το «αλάνι» θέλει συμβόλαιο για ενάμιση χρόνο. Θέλει να εξασφαλιστεί. Δεν νομίζω όμως ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Οπως βάζουνε το χέρι στην τσέπη και τσοντάρουνε για τον Σισέ οι Βγενόπουλος - Πατέρας, το ίδιο θα κάνουν και για τον Κυργιάκο. Η περίπτωσή του άλλωστε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν είναι κανένας τυχαίος. Είναι αυτός που τσακώθηκε με τον Τζίγγερ.
Είναι αυτός που σήκωσε τη σημαία της επανάστασης, κέρδισε την ελευθερία του κι έφυγε για τη Σκωτία και τη Ρέιντζερς. Αφού λοιπόν είναι εχθρός του Τζίγγερ, που είχε βάλει βέτο να μη γυρίσει πίσω, είναι ο καλύτερος φίλος των οργανωμένων και του Αλαφούζου. Η επιστροφή του επιβάλλεται.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, επιστρέφει και ο Πάρις Γεωργακόπουλος. Ο άνθρωπος που είχε τσακωθεί με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη κι ο «καπετάνιος» με το έτσι θέλω του είχε κόψει το ποδόσφαιρο. Ο νέος Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου θα αποκαταστήσει όλες αυτές τις αδικίες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει πρόταση και στον Νικοπολίδη, που επίσης είχε τσακωθεί με τον Τζίγγερ, για πόστο στην Παιανία.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: