Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ο Σαββίδης είναι ξεκάθαρος, ας το παραδεχθούμε

Ποιο είναι το σκεπτικό του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ που ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του για να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης του. Γράφει ο Κώστας Πετρωτός. 
Στο ανανεωμένο σάιτ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στον Ιβάν Σαββίδη. Πέρα από τα βιογραφικά στοιχεία του μεγαλομετόχου του "Δικεφάλου" υπάρχει και ένα κείμενο που αναλύει το σκεπτικό της επένδυσής του στην ιστορική ομάδα. Σ' αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: "...Να είσαι ένα είδος γέφυρας και συνδέσμου μεταξύ δύο χωρών, να επηρεάζεις την αλλαγή της εικόνας της χώρας, να αποτελείς κέντρο του λόμπι των συμφερόντων της Ελλάδας στη Ρωσία και αντιστρόφως. Δεν βλέπω τίποτε το κακό σ’ αυτό. Είναι σαφές ότι τώρα αυτή η επιρροή θα διευρυνθεί. Αν αγόραζα ένα εργοστάσιο και πάλι θα υπήρχε κάποια επιρροή, ενώ με την περίπτωση αυτής της αθλητικής-συναισθηματικής αγοράς, είναι ευνόητο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη επιρροή..."
Είναι ξεκάθαρο, και ο Ιβάν Σαββίδης δεν το κρύβει, πώς μέσα από την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ ο 53χρονος επιχειρηματίας θέλει να προωθήσει γενικότερες επενδύσεις δικές του και του ρωσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.
Προσέξτε τι αναφέρει σε άλλο σημείο: "...Με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης εμφανίστηκαν ελπίδες για αλλαγές και εποικοδομητική ανατροπή στον τομέα της συνεργασίας με τη Ρωσία. Το βασικό είναι να μη χαθεί χρόνος. Είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις για να ληφθεί ορθή απόφαση. Σε ό,τι με αφορά εμένα προσωπικά, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ελληνικής και ρωσικής ηγεσίας..."
Ο Ιβάν Σαββίδης και το είχαμε αναδείξει σε ρεπορτάζ στο οlaPAOK.gr περιμένει με ανυπομοησία το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Ρωσία και τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού θα γίνει στα μέσα του Φλεβάρη και από την έκβαση των συζητήσεων θα καθοριστεί το αν θα γίνουν και σε ποιο ύψος, ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα να ξεπεραστούν για να γίνει το ρωσικό μπάσιμο στην Ελλάδα, αφού είναι σαφές ότι αμερικανικός και ευρωπαϊκός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική της χώρας μας.
Θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαββίδης συνδέει την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ με τις ελληνορωσικές σχέσεις, έχει και παραέχει. Έχει αποφασίσει να επενδύσει συγκεκριμένα χρήματα στον ΠΑΟΚ, να έχει την ομάδα σε ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο, όμως, αν μπορέσει και εξασφαλίσει περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας, τα χρήματα που θα μπουν στο "Δικέφαλο" θα είναι πολλά παραπάνω.
Αυτό το σκεπτικό του Σαββίδη εξηγεί γιατί την μεταγραφική περίοδο που διανύουμε ο ΠΑΟΚ κρατά σε πολύ λογικά επίπεδα το ΄μπάτζετ για την ενίσχυσή του. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ελληνορωσικές σχέσεις. Θέλει αν δει αν οι υποσχέσεις που του δόθηκαν για συκεκριμένες εταιρίες που θα αναλάβει θα υλοποιηθούν. Διευκρινίζουμε και πάλι: Την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να την κάνει, ειτε έτσι, είτε αλλιώς. Το συμφέρον του συλλόγου, όμως, είναι ο Σαββίδης να απλώσει τα πλοκάμια του στην ελληνική οικονομία. Και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σ' αυτό. Ο Σαββίδης ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρος, όπως έχει μάθει με ό,τι καταπιάνεται.
Το σωστό και λάθος από τον Τσιστιακόφ
Και δύο λόγια για την δημόσια τοποθέτηση του Γκέρμαν Τσιστιακόφ, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ, Καλά έκανε και δημοσιοποίησε τις σκέψεις του ο πιο στενός συνεργάτης του Σαββίδη γιατί ήταν ανάγκη ο κόσμος να καταλάβει που κινείται η ΠΑΕ. Το λάθος ήταν ότι άργησε να έρθει αυτή η τοποθέτηση και ακόμη ότι τις μεγάλες προσδοκίες δεν τις καλλιεργούσε ο Τύπος, αλλά ο Ιβάν με τις δηλώσεις του και κυρίως ο ίδιος με τις κινήσεις του. Το ταξίδι στη Γερμανία, το γεύμα με τον Βιεϊρίνια παρέ αμε την Γκοντσάρεβα ήταν κινήσεις του επίσημου ΠΑΟΚ. Όπως και η προσέγγιση στον Λάζοβιτς των 2 εκ. ευρώ ετησίως! Φυσικά, υπάρχει και ευθύνη του Τύπου όταν μιλάμε για υπερβολές τύπου Ασράβιν και Μισίμοβιτς. Όπως και να 'χει ο 42χρονος Ρώσος τεχνοκράτης θα πρέπει να αντιληφθηκε ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι σαν τα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να του τάζεις (με τις κινήσεις σου και τις επιλογές σου) γιατί τον ενθουσιάζεις και αν δεν του ικανοποιήσεις την υπόσχεσή σου απογοητεύεται εύκολα.
Πηγή: olaopaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: