Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ε, όχι τα ίδια φράγκα ο Μέσι με τον Κριστιάνο!

"Ντου στα Αποδυτήρια" με το ερώτημα πώς γίνεται Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να παίρνουν τα ίδια λεφτά στα συμβόλαιά τους. Γράφει ο γνωστός – άγνωστος του sportdog.
Ούτε Μπαρτσελόνα είμαι, ούτε και Ρεάλ Μαδρίτης. Παικταρά θεωρώ τον Μέσι, παικταρά και τον Κριστιάνο. Άλλο ότι κάποιος μπορεί να γουστάρει περισσότερο τον Αργεντίνο, άλλος τον Πορτογάλο. Κατ' εμέ, πάντως, πιο μπαλαδόφατσα είναι ο Μέσι. Έχεις περισσότερες επιλογές με την μπάλα στα πόδια. Είναι πιο ταλέντο και δεξιοτέχνης. Η γνώμη μου είναι αυτή και όποια αντίθετη άποψη δεκτή.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι και κάτι άλλο. Η Μπαρτσελόνα με τον Μέσι πρωταγωνιστή έχει πάρει τόσα Tσάμπιονς Λιγκ. Έχει κάνει πράματα και θάματα. Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο επί χρόνια. Και κακά τα ψέματα. Μπορεί ο Τσάβι και ο Ινιέστα να είναι οι εγκέφαλοι, όμως άλλος "κίλερ" σαν τον Μέσι δεν υπάρχει. Κόβει, ράβει κι "εκτελεί". Αυτός είναι το μεγάλο όπλο.

Όταν, λοιπόν, βλέπεις δημοσιεύματα ότι ο Μέσι ανανεώνει το συμβόλαιο του με τα ίδια ή ίσως και λιγότερα απ’ ό,τι ο Κριστιάνο, τότε κάπου σου κάνει εντύπωση αυτό το πράγμα.

Πάνω – κάτω τα ίδια

Εδώ, βέβαια, μιλάμε για νούμερα που ζαλίζουνε και που το 99,9% των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη δεν πρόκειται να τα δούνε ποτέ ούτε στον ύπνο τους. Ούτε, βέβαια, έχουν βγει επίσημα τα ποσά. Για ευνόητους λόγους.

Απλά διάβασα χθες ότι ο Μέσι ανανεώνει μέχρι το 2018. Και σε αρκετά ξένα σάιτ γίνεται λόγος για 14-15 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Και από την άλλη διαβάζεις ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι κι αυτός να ανανεώσει μέχρι το 2018, με ποσό πάλι 15 εκατομμύρια. Πάνω – κάτω τα ίδια, λοιπόν. Πάντα σύμφωνα με όσα γράφονται στα ξένα σάιτ.

Στα 28 ο ένας, 25 ο άλλος

Και κάθεσαι και λες. Πόσο χρονών είναι ο Κριστιάνο; Στα 28. Το 2018 θα είναι 33, δηλαδή. Και θα παίρνει 15 εκατομμύρια τον χρόνο;
Ο Μέσι, όμως, είναι μόνο 25. Θα 30αρίζει το 2018. Σε μια χαρά ηλικία θα είναι. Μέχρι που θα προλαβαίνει να κάνει κι άλλο ένα γερό συμβόλαιο για δυο, τρία χρόνια, αν δεν έχει μέχρι τότε τίποτα σοβαρούς τραυματισμούς.

Πέντε πρωταθλήματα, τρία Τσάμπιονς
Και δεν είναι μόνο αυτό. Πέρα από την μπαλαδοσύνη του καθενός, βάλτε κάτω τι έχει κερδίσει ο ένας συγκριτικά με τον άλλον. Μέχρι τα 25 του, λοιπόν, ο Μέσι έχει πάρει ήδη πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας και τρία Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν λέμε τώρα για ένα Κόπα Αμέρικα ή για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2008. Ούτε για κύπελλα ή τα δεκάδες προσωπικά βραβεία. Ευρώπη και πρωτάθλημα κοιτάμε. Τα πολύ βασικά.
Κι από την άλλη ο Κριστιάνο μέχρι τα 28 του έχει πάρει τρία πρωταθλήματα με τη Μάντσεστερ κι ένα Τσάμπιονς Λιγκ, συν μόνο ένα πρωτάθλημα με τη Ρεάλ στην τέταρτη σεζόν του πια στη Μαδρίτη. Ούτε λέω, βέβαια, για τον τελικό του 2004 με το Πορτογαλία – Ελλάδα και το χουνέρι που έπαθε εντός έδρας όχι μια, αλλά δυο φορές.
Κι άλλο ένα φέτος
Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ότι ο Μέσι την οδηγεί σε ένα ακόμα πρωτάθλημα φέτος την Μπαρτσελόνα, ενώ στην Ευρώπη όλα είναι ανοιχτά και για τους δυο. Το αν ο Μέσι έχει καλύτερους συμπαίκτες απ’ ό,τι ο Κριστιάνο, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Σημασία έχει ότι και οι δυο θεωρούνται τα πρώτα βιολιά στις ομάδες του και γι’ αυτό έχουν τα πιο ακριβά συμβόλαια απ’ όλους τους άλλους συμπαίκτες του.

"Πουλάει" περισσότερο
Και να πω και κάτι άλλο; Ενώ ο Κριστιάνο έπαιρνε πάλι ένα τσουβάλι λεφτά στο συμβόλαιό του ως τώρα, παρά ταύτα πέρυσι ο Μέσι έβγαλε συνολικά περισσότερα χρήματα. "Πουλάει" περισσότερο σαν παίκτης, δηλαδή. Αυτό φαίνεται από τις άλλες χορηγικές συμφωνίες και τις διαφημίσεις. Εμπορικά, θεωρείται μεγαλύτερο μέγεθος στην πιάτσα. Για παράδειγμα, το 2011 τα συνολικά έσοδα του Μέσι φτάσανε τα 31 εκατ. ευρώ και του Κριστιάνο τα 27,5. Και την επόμενη χρονιά 33 εκατ. ο Αργεντίνος, 29,2 εκατ. ο Πορτογάλος.
Στο ξόδεμα
Φυσικά, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα όπου γουστάρουν τα δίνουν τα λεφτά τους. Δεν θα δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Αν και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πιο εύκολη στο ξόδεμα.
Εδώ, όμως, δεν είναι τόσο ότι οι πρώτες φίρμες θέλουν πάντα να παίρνουν τα ίδια για λόγους προσωπικού εγωισμού όταν αγωνίζονται στις δυο μεγαλύτερες ομάδες μιας χώρας. Είναι και τι κάνεις σαν παικταράς. Τι πετυχαίνεις, δηλαδή. Που οδηγείς τον σύλλογό σου. Τον εκτινάσσεις και τον κρατάς στην κορυφή ή βλέπεις την πλάτη του ανταγωνιστή σου τις περισσότερες φορές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: