Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα!

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει αύριο τον ΟΦΗ και επιζητεί την πρώτη του νίκη μετά από έναν μήνα! Σύμφωνα με την προϊστορία των δύο ομάδων, το παιχνίδι με τους Κρητικούς μοιάζει με ιδανική ευκαιρία!

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα
Η πρώτη συνάντηση του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ στο γήπεδο της Τούμπας πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1968-69, επί Α’ Εθνικής.

Έκτοτε οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 37 φορές με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να έχει συντριπτική υπεροχή στην έδρα του.

Η προϊστορία των δύο ομάδων, όπως καταγράφεται στο paokfc.gr:

Η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1968-’69. Στο γήπεδο της Τούμπας μπροστά σε 20.000 κόσμο (18.960 εισιτήρια, 598.135 δραχμές εισπράξεις) ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 4-1 τον ΟΦΗ, που όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής «εντυπωσίασε τους φιλάθλους με το καταπληκτικόν παράστημα των παικτών του, τους απογοήτευσε με την μετριότητα του παιχνιδιού του».

Πρωταγωνιστής στην πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ ήταν ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στην ομάδα μετά από την διετή απουσία του, πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα γκολ της αναμέτρησης σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (33’-37’), ενώ πριν κλείσει το πρώτο μέρος ο Αχιλλέας Ασλανίδης πέτυχε με πλασέ το 3-0. Ο ΟΦΗ μείωσε το σκορ σε 3-1 με κεφαλιά του Καρακυριάκου (60’) ενώ στο 65ο λεπτό, ο Δημήτρης Παρίδης κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Κούδας, ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, Αδαμάκης, απέκρουσε, αλλά ο Μήτρακας σκόραρε στην επαναφορά χωρίς το γκολ να μετρήσει, καθώς ο διαιτητής Πανάκης υπέδειξε οφσάιντ! Στο 88ο ο Λάζος με πλασέ έγραψε το τελικό 4-1. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Πίρτσος, Μήτρακας, Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Κατσικάρης, Σαράφης, Μουρατίδης, Λάζος, Κούδας, Ασλανίδης, Παρίδης.

Ο Κώστας Ιωσηφίδης σκοράρει για τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 5-0 επί του ΟΦΗ

Η μεγαλύτερη σε έκταση σκορ εντός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ, με 5-0 επί του ΟΦΗ, δεν σημειώθηκε στο γήπεδο της Τούμπας, αλλά στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα η ομάδα καθώς στην Τούμπα γινόντουσαν αλλαγές στο χλοοτάπητα του γηπέδου. Στις 12 Φεβρουαρίου 1978 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον ΟΦΗ στο Καυτανζόγλειο και τον φιλοδώρησε με πέντε γκολ. Ο χορός των τερμάτων άνοιξε στο 24’ με καρφωτή κεφαλιά του Σαράφη, στο 37’ με σουτ ο Ορφανός έκανε το 2-0 και στο 43’ ο προωθημένος Ιωσηφίδης με πλασαριστό σουτ έγραψε το 3-0. Το 4-0 έκανε ο Γιάννης Παθιακάκης στο 56’ και στο 70’ ο Ορφανός με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος διαμόρφωσε το τελικό 5-0.

Η συνολική προϊστορία των αναμετρήσεων ΠΑΟΚ – ΟΦΗ είναι σαφέστατα υπέρ του «Δικεφάλου», που ως γηπεδούχος σε 37 αγώνες Α’ Εθνικής κατηγορίας και Super League μετράει 29 νίκες, 7 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ η ομάδα της Κρήτης έχει κερδίσει μόλις 1 φορά.

Η μοναδική νίκη του ΟΦΗ στο γήπεδο της Τούμπας σημειώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1993 με σκορ 2-1. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Κώστα Λαγωνίδη στο 25’, αλλά η ομάδα της Κρήτης πέτυχε δύο γκολ στο β’ μέρος, με τους Νίκο Μαχλά (63’) και Λύσανδρο Γεωργαμλή (84’), και πήρε τη νίκη. Προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς και στον πάγκο του ΟΦΗ ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ.

29.696 εισιτήρια είχαν κοπεί στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΟΦΗ της περιόδου 1987-’88 και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στο γήπεδο της Τούμπας.


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: