Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το 5 να γίνει 7....!

Ο Θανάσης Απρούλιας και ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για την 5η συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού και την αναγκαιότητα να πάρει το πλεονέκτημα της έδρας ενόψει των «8».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Χρέος (η διεκδίκηση του) Πλεονεκτήματος
Η επίσκεψη στην Πόλη εξελίχθηκε σε μία τουριστική σιέστα καθώς ακόμα κι αν ήθελε να ηττηθεί ο Ολυμπιακός από την Μπεσίκτας θα έπρεπε πραγματικά να προσπαθήσει πάρα πολύ. Υπ΄ αυτό το πρίσμα, σε ένα παιχνίδι που είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα η νίκη, που τελικά ήρθε τόσο (αναμενόμενα) εύκολα, συμπεράσματα δε γίνεται να εξαχθούν. Ούτε καν για τον Πάουελ, που θυμήθηκε πως είναι να παίζει κανείς κανονικό μπάσκετ. Δυστυχώς, έχω την εντύπωση ότι το ποτάμι για τον Πάουελ δε γυρίζει πίσω και θα μου προκαλέσει τεράστια έκπληξη, αν τα νούμερα που άγγιξε στην Πόλη θα τα προσεγγίσει έστω σε παιχνίδια απέναντι σε ομάδες ανταγωνιστικές, που έχουν στόχους και μάχονται για κάτι. Σε ματς που θα έχουν ποιότητα (η οποία λείπει από τη Μπεσίκτας), πίεση, τακτική, σωστές άμυνες. Θα ευχόμουν με όλη μου την καρδιά η ροή των πραγμάτων να με διέψευδε και ήμουν ο πρώτος που θα σκόρπαγε φαγουρόσκονη στα πλήκτρα μου, έτσι, για να μάθω να γράφω. Δεν νομίζω όμως να συμβεί.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν, έκανε το χρέος του απέναντι στην Μπεσίκτας και με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν ήταν αρνητικά, έχει χρέος να διεκδικήσει με όλη την ψυχή του την πρωτιά στον όμιλό του. Μία πρωτιά που πιθανώς να τον φέρει πάνω στον Παναθηναϊκό βέβαια, αλλά ελάχιστη σημασία έχει αυτό. Πιστεύω ότι η Μπάρτσα πολύ δύσκολα θα στραβοπατήσει, με εξαίρεση το ματς του ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν πετύχει δύο ομολογουμένως μεγάλες νίκες με Μακάμπι και Χίμκι, αλλά με αυτές έσωσαν την παρτίδα.
Αφού κατάφεραν να κρατήσουν την κάβα τους, πρέπει, είναι υποχρεωμένοι να πάνε all the way. Να κάνουν και την πιο σημαντική από αυτές... Να υποτάξουν στο άντρο της την ...επαναστατική φέτος Σιένα ώστε να ανέβουν το σκαλοπάτι των ¨8¨με αβαντάζ κι όχι αγκομαχώντας. Με 2/2 στα επόμενα ματς, το μεγάλο βήμα θα έχει γίνει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι κι αρκετό. Η νίκη της Μακάμπι, πέταξε μεν εκτός την Κάχα (όπως είχαμε προβλέψει), αλλά στην άλλη όψη του νομίσματος αναβοσβήνει η επιγραφή SOS... Οι ισραηλινοί καλούνται για να διορθώσουν τις κακοτεχνίες του πρώτο γύρου, πρέπει να ανέβουν ένα βουνό και να κατέβουν το... Εβερεστ. Το ένα ματς θα είναι πιο δύσκολο από το άλλο για αυτούς και γνωρίζοντας ότι έχουν τρία ματς εκτός έδρας από τα πέντε που απομένουν, διαισθάνονται ότι ακόμα και τέσσερις νίκες ίσως να μην είναι αρκετές τη στιγμή που η Χίμκι έχει τρεις αγώνες εντός έδρας (όπως και ο Ολυμπιακός. Αρα θα ψάξουν για νίκες παντού. Μα παντού όμως. Και στο ΣΕΦ θα τους βγουν τα συκώτια για να κερδίσουν.
Με δύο νίκες ο Ολυμπιακός και +3 στην Ιταλία θα χρειαστούν μόλις δεκαπέντε μέρες για να κάνει την ολική ανατροπή και να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση. Από εκεί και πέρα το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι συντήρηση. Να κερδίσει εντός έδρας δηλαδή. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τα καταφέρει. Οχι αυτός της Πόλης, αλλά η ομάδα που έχει πετύχει πέντε σερί νίκες, σε κάποιες εκ των οποίων έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ και ξεδίπλωσε χαρακτήρα.
Πιο κάτω σας προσφέρω το πρόγραμμα των 6 ομάδων που θεωρητικά έχουν σχέση με την τετράδα. Κοντινή ή λιγότερο κοντινή...
Υ.Γ. Για αυτούς που δε διάβασαν την απάντηση στο προηγούμενο μπλογκ την αναδημοσιεύω. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγραψα κάτι για τον Παναθηναϊκό, διότι ήμουν εκτός Ελλάδας και δεν είχα δυνατότητα να παρακολουθήσω το ματς καθώς επέστρεψα ξημερώματα Παρασκευής. Εχω γράψει κι άλλα, αλλά όποιος θέλει ας πάει να τα διαβάσει εκεί...
Y.Γ. 1: Γνωρίζω καλά σε ποια και πόσα ζητήματα δικαιώνομαι για αυτά που γράφω και σε ποια όχι... Απλά, ειδικά τις περιπτώσεις της δικαίωσης δε θα τις διαβάσετε ποτέ στα γραπτά μου, εκτός κι αν παραστεί πολύ ειδικός λόγος. Μεγάλωσα σε μία σχολή που είχε σημαία το ¨Φωτοτυπίες (που ήταν η μόδα της εποχής εκείνης) δε βάζουμε και όποιος θυμάται, θυμάται¨.
Μπαρτσελόνα 17β.: Ολυμπιακός (εκτός), Μπεσίκτας (εντός), Κάχα (εντός), Σιένα (εκτός), Μακάμπι (εντός)
Σιένα 16β.: Χίμκι (εκτός), Ολυμπιακος (εντός), Μπεσίκτας (εκτός), Μπαρτσελόνα (εντός), Κάχα (εκτός)
Ολυμπιακός 15β.: Μπαρτσελόνα (εντός), Σιένα (εκτός), Μακάμπι (εντός), Φενέρ (εκτός), Χίμκι (εντός)
Χίμκι 14β.: Σιένα (εντός), Μακάμπι (εκτός), Φενέρ (εντός), Κάχα (εντός), Ολυμπιακός (εκτός)
Κάχα Λαμποράλ 13β.: Μπεσίκτας (εκτός), Φενέρ (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Χίμκι (εκτός), Σιένα(εντός)
Μακάμπι 13β.: Φενέρ (εκτός), Χίμκι (εντός), Ολυμπιακός (εκτός), Μπεσίκτας (εκτός), Μπαρτσελόνα (εντός)

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
Το 5 να γίνει 7...
Ο Ολυμπιακός έχει καθίσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα που τον ταξιδεύει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα για 8η συνεχόμενη σεζόν, πλέον δεν κοιτάζει καθόλου προς τα κάτω, ο στόχος του είναι μια θέση που θα του δώσει και πλεονέκτημα έδρας στους "8".
Το ματς στην Πόλη είχε κριθεί από την ημέρα που έγινε η κλήρωση του Top 16. Ακόμα και ο κακός Ολυμπιακός δεν θα κινδύνευε από αυτή την Μπεσίκτας, πολύ δε περισσότερο οι ερυθρόλευκοι στην τωρινή τους κατάσταση. Ο Ολυμπιακός έχει βρει ρυθμό, μετράει πέντε σερί νίκες και μπορεί να ολοκληρώσει δίχως ήττα το υπόλοιπο της δεύτερης φάσης. Επί της ουσίας δύο είναι τα ματς που θα κρίνουν την τελική του κατάταξη και έχουν το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Το ακριβώς επόμενο με την Μπαρτσελόνα και φυσικά η ρεβάνς με τη Σιένα. Με δύο στα δύο ο Ολυμπιακός βγαίνει δεύτερος και ανάλογα με τη διαφορά στην αναμέτρηση με την Μπάρτσα, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και την πρωτιά... Το -8 της Βαρκελώνης, βέβαια, είναι κάπως δύσκολο να καλυφθεί.
Εννοείται πως οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει για κανένα λόγο να κοιτούν τόσο μακριά. Πλέον αισθάνονται καλύτερα αφού η Κάχα Λαμποράλ ξεφούσκωσε και η Μακάμπι με την Χίμκι έχουν ταξίδι στον Πειραιά. Η πρόκριση δεν χάνεται για κανένα λόγο, η νίκη των Ισραηλινών στη Βιτόρια ήταν το αποτέλεσμα που βόλεψε τα σχέδια των πρωταθλητών Ευρώπης.
Βέβαια πέρα από τα άλλα αποτέλεσμα, αυτό που δίνει και επιτρέπει σιγουριά είναι η εικόνα του Ολυμπιακού. Δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της φόρμας που είχε στην πρώτη φάση, αλλά έχει βρει ρυθμό και... κερδίζει σβηστά. Το πέρασμα από την Πόλη ήταν πανεύκολο, ακόμα και στην αρχή που η Μπεσίκτας άντεχε, ήταν φανερό πως όταν πατήσει το γκάζι ο Ολυμπιακός, θα ξεφύγει. Το έκανε, με τον Πάουελ να πραγματοποιεί εμφάνιση που γεμίζει ελπίδες. Ο Αμερικανός δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ βαρύ 5αρι, αλλά το σουτ από τα 5 μέτρα το έχει. Κατά τα άλλα, οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν στο... ρελαντί και έβγαλαν την υποχρέωση. Κάτι τέτοια ματς και κάτι τέτοιες ομάδες σαν την Μπεσίκτας, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της ενδιαφέρουσας δεύτερης φάσης. Μαζί με την Φενέρ είναι οι απογοητεύσεις του Top 16, οι Τούρκοι έχουν πολλά να μάθουν ακόμα για να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρωλίγκα.

ΥΓ.: Παραμένει πρώτη η Ρεάλ, αλλά δεν πείθει. Εχει ταλέντο, αλλά έτσι όπως παίζει, στα κρίσιμα ματς θα χάνει... Δεν είναι τυχαίο το ότι η Μπάρτσα την έχει εύκολα, ακόμα και φέτος.
ΥΓ1: Η Μακάμπι αποδεικνύεται πολύ σκληρή για να πεθάνει. Αν περάσει ως 4η, μην εκπλαγείτε αν ταξιδέψει ως το Λονδίνο. Αν πέσει με Εφές ή Ρεάλ, το έχει... εύκολα.


πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: