Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ωρα κρίσεων κι αποφάσεων

Οπως συμβαίνει στον στίβο, με τους αγώνες άνω των 800μ., όπου στη στροφή που ξεκινάει ο τελευταίος γύρος ηχεί το καμπανάκι για να υπενθυμίσει στους διαγωνιζόμενους πως πλησιάζει η γραμμή του τερματισμού, κάτι ανάλογο νοερά συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο.
 Στόχοι, αγωνίες, πλάνα, ελπίδες, σχεδόν δυο μήνες από τη γραμμή τερματισμού της φετινής, ποδοσφαιρικής σεζόν μπαίνουν σε μια σειρά για ν' αποδειχθούν ως ρεαλιστικές ή φρούδες.
Κανόνας που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες κι ο ΠΑΟΚ δε συνιστά την εξαίρεση στον κανόνα. Οπως έχουν επισημάνει κι οι θεσμικοί φορείς της ομάδας του «Δικεφάλου» στο ... στόχαστρο βρίσκονται η πρώτη θέση στα πλέι οφ και το Κύπελλο Ελλάδας. Και στις δυο περιπτώσεις μεσολαβεί η τελική ευθεία. Στην πρώτη αυτή ξεκινάει από την εκτός έδρας αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής με τον Ολυμπιακό. Μια συνάντηση με ιδιαιτερότητες γι' αγωνιστικούς και μη λόγους.
Οι πρωταθλητές θέλουν τη νίκη κόντρα σ' έναν αντίπαλο που μοιάζει να συγκεντρώνει όλα τα φόντα για να είναι ο πλέον ισχυρός διεκδικητής των δικών του στόχων την επόμενη σεζόν. Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι δυο ομάδες να βρεθούν και στον τελικό του Κυπέλλου. Εχοντας διασφαλίσει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα αναπόφευκτα το πρεστίζ περνάει σε πρώτη μοίρα κι η διάθεση για ... μηνύματα εν όψει της συνέχειας, είτε στο άμεσο είτε στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Για τον ΠΑΟΚ η σημασία ενός θετικού αποτελέσματος προκύπτει πρώτα από ανάγκη, αφού παρά το καλό ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν, η αγωνιστική ύφεση που υπέστη τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με την αγωνιστική άνοδο του Αστέρα Τρίπολης του κόστισε τη δεύτερη θέση, με συνέπεια να βρίσκεται - καιρό τώρα - στο κατόπι των Αρκάδων. Συμπτωματικά, όπως συμβαίνει στα περίεργα σενάρια της ζωής, η ομάδα του Σάκη Τσιώλη είναι κι ο αγωνιστικός σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει ο «Δικέφαλος» σε δυο αγώνες (εντός πρώτα, εκτός στη συνέχεια) για να μπορέσει να διεκδικήσει τον δεύτερο στόχο του, το Κύπελλο Ελλάδας. Μοιραία η οποιαδήποτε συζήτηση για το πρεστίζ την Κυριακή περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Μεγαλύτερος αντίπαλος για την ομάδα γενικώς κι όχι ειδικώς δεν είναι κανείς άλλος από τον ... εαυτό του. Την ίδια χρονική στιγμή που προς έκπληξη όλων βιώνει μια διαδικασία παλιγγενεσίας εσωτερικές έριδες και λάθη που εκπλήσσουν αρνητικά μοιάζουν ωσάν τα μεγαλύτερα βάρη στην προσπάθεια που επιχειρείται να γυρίσει σελίδα ο σύλλογος. Το μείζον θέμα είναι η πρόληψη κι η αποφυγή λαθών που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν. Λάθη από τα οποία θα έπρεπε να έχουν μάθει. Κι η περίπτωση της τιμωρίας του Δημήτρη Σαλπιγγίδη είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Επ' ουδενί δεν έπρεπε να έχει συμβεί τίποτα απ' όλα όσα έγιναν. Ούτε η αντίδραση του διεθνούς ποδοσφαιριστή στον αγώνα, ούτε η συνέχεια που δόθηκε με το τι γράφτηκε στο φύλλο αγώνα, ούτε με την τιμωρία που αρχικά του επιβλήθηκε, ούτε με την έφεση. Ενα λάθος δε διορθώνεται μ' ένα ή περισσότερα άλλα.
Εντούτοις, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν έγκειται πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει συγκεκριμένος άνθρωπος που λαμβάνει τις αποφάσεις. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ο απόλυτος άρχων για τις τύχες της ομάδας. Μεριμνά, κινεί τη μηχανή της ομάδας πληρώνοντας αμαρτίες του παρελθόντος κι ανάγκες της παρούσης κατοχυρώνοντας το δικαίωμα του «αποφασίζειν». Πρόκειται για μια προσωπικότητα που δεν της αρέσει η αποτυχία, όπως αποδεικνύει το παρελθόν του. Είναι μεθοδικός, λειτουργεί με απολύτου εμπιστοσύνης πρόσωπα και δεν τα παρατάει αν δεν πάρει αυτό που θέλει.
Ακόμη κι η επιλογή των προσώπων που κάνει γίνεται με γνώμονα τη συμπλήρωση στοιχείων που ενδεχομένως δεν έχει ο ίδιος στον απαιτούμενο βαθμό για την κάθε περίσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Γκερμάν Τσιστιακόφ. Πέρα από την ομολογουμένως αδυναμία του να είναι συνεχώς παρών σε μια από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο στρατηγικός του σύμβουλος έχει το πλεονέκτημα του ... αντίθετου. Αυτού δηλαδή, που γνωρίζοντας πως εξυπηρετεί μεν τα συμφέροντά του έχει το δικαίωμα, αν όχι την υποχρέωση, να παρουσιάσει μια άποψη διαφορετική και σε ορισμένες περιπτώσεις αντίθετη από αυτήν του μεγαλομετόχου. Αν καταφέρει να τη στηρίξει μ' επιχειρήματα έχει ελπίδες να τον πείσει για να σκεφτεί τυχόν λάθος εντύπωση. Αν όχι, επικρατεί η επιθυμία του κ. Σαββίδη κι η ζωή συνεχίζεται. Ο ομογενής επιχειρηματίας εκφράζει συναίσθημα, ο κ. Τσιστιακόφ όχι.
Για παράδειγμα, ο πρώτος έχει τη φιγούρα του φιλεύσπλαχνου γονέα, ο δεύτερος την αντίστοιχη του ψυχρού επαγγελματία, τουλάχιστον σε όλους όσοι παρακολουθούν από απόσταση. Μπορεί όμως να είναι κανείς σίγουρος πως αυτή είναι κι η πραγματικότητα; Μάλλον όχι. Η επί των οικονομικών Μαρία Γκοντσάρεβα εισηγείται αλλά ο κ. Σαββίδης αποφασίζει, θέσφατο. Ουσιαστικά είναι και μια δικλείδα ασφαλείας, σαν τη λογική που έχει προβληθεί σε ταινίες ανάμεσα στον καλό και τον κακό αστυνομικό στην ίδια υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση το κέρδος είναι δικό του. Οπως ορίζει ο νόμος του ισχυρού.
Ενα από τα ισχυρά «θέλω» του νέου μεγαλομετόχου είναι το θέμα των χρεών. Σ' αυτόν το στόχο έχει διοχετεύσει μεγάλη προσπάθεια κι αυτό είναι ίσως κι η πιο μεγάλη απόδειξη των πλάνων που έχει για τη συνέχεια. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα είναι πρωτόγνωρες και λίγο δύσκολες να γίνουν απόλυτα αντιληπτές και αποδεκτές από την ευρύτερη μάζα του κόσμου που συνήθισε επί σειρά ετών άλλα ήθη κι έθιμα.
Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως αυτός είναι λόγος για κάποιον να πανηγυρίζει ή να μοιρολογεί. Το μέλλον θα δείξει ... Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ευρύτερα αντιληπτό είναι πως πέραν του ιδίου κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει σημασία. Κανείς δεν είναι υπεράνω αυτού. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτός έχει το γενικό πρόσταγμα. Οποιος κριθεί ικανός να σταθεί στο πλευρό του επιβραβεύεται, όποιος κριθεί ανίκανος αποχωρεί εκτός κι αν προλάβει να θέσει εαυτόν εκτός, όπως έκανε ήδη ο Πάμπλο Γκαρσία για τους δικούς του - σωστούς ή μη - λόγους, όπως θ' ακολουθήσουν κι άλλοι. Είναι η άποψή τους, κρίνονται γι' αυτήν μα πάνω απ' όλα είναι σεβαστή.
Την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με βασικό θέμα τη δημιουργία νέας διοίκησης. Κι όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη φορά που έπειτα από πολλά χρόνια η ομάδα θ' αποκτήσει αιρετή διοίκηση. Αλλη μια σημαντική καινοτομία που καταδεικνύει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Τα πρόσωπα λοιπόν, που θα την πλαισιώσουν μπορεί να σημαίνουν πολλά για όλους αυτούς που έχουν βιώσει και γνωρίζουν το παρελθόν της ομάδας, αλλά για τον ίδιο μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτα. Αφού είτε ανάμεσά τους βρίσκεται είτε δε βρίσκεται ο ίδιος, τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο ίδιος.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ...novasport gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: