Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Θα εκμηδενίσουμε τη διαφορά ποιότητας!!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για τον απόηχο του ντέρμπι στο "Καραϊσκάκη", για το πού υπερτερεί ο ΠΑΟΚ του Ολυμπιακού και το γιατί είναι... βλάκας όποιος πιστεύει οτι οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να πάρουν τον Καμαρά, αν τον θέλουν στον "Δικέφαλο". Ο απόηχος του ντέρμπι, ντύθηκε με υπερβολή όπως όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Το να διαβάσεις απλά ένα παιχνίδι, να το κρίνεις μέσα από μία συνέχεια γεγονότων, να βγάλεις συμπεράσματα χρήσιμα που θα σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις τη φάση που περνάει η ομάδα σου αλλά και ο αντίπαλός της, είναι ψιλά γράμματα.
Παρουσιάζεται μία εικόνα του ΠΑΟΚ που πανηγυρίζει γιατί πήρε μία ισοπαλία στο Καραϊσκάκη. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, στον ΠΑΟΚ χαίρονται γιατί είδαν ένα σημαντικό ποσοστό του πλάνου που δούλευαν μέσα στην εβδομάδα, να βγαίνει τουλάχιστον αμυντικά.
Επίσης χαίρονται, που η ομάδα αμύνθηκε στο Καραϊσκάκη ψηλά στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που σε ελάχιστα παιχνίδια του παρελθόντος συνέβη.
Κανένας δεν θεωρεί πως ο ΠΑΟΚ έκανε ένα σούπερ παιχνίδι. Δημιουργικά η ομάδα έδειξε κενή σε μεγάλο διάστημα του αγώνα και δεν είχε την δυνατότητα να σκοτώσει τον αντίπαλό της.
Στον άξονα, ο Κάτσε και ο Λόρενς δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα, οι πλάγιοι Καμαρά και Ολίσε πήγαν στην ατομική ενέργεια και όχι στην πάσα όταν μπορούσαν να βρούνε καλύτερες επιλογές και η τετράδα του κέντρου αχρήστευσε τον Λίνο που έβγαινε στη πλάτη της και τους Σαλπιγγίδη – Κλάους που έπαιζαν μπροστά.
Ακόμη κι έτσι, ο ΠΑΟΚ μπορούσε να κλέψει το παιχνίδι και όχι βέβαια να το κερδίσει στα ίσια. Κάτι που για παράδειγμα, δεν μπόρεσε να κάνει στην έδρα του στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.
Άρα η ομάδα εξελίσσεται, για αυτό χαρακτηρίσαμε το παιχνίδι κρας τεστ και μία τέτοια βραδιά βοηθά τον ΠΑΟΚ να μετρήσει καλύτερα τον Ολυμπιακό για το μέλλον.

Όταν πχ με τον πρωτάρη Κάτσε και τον Λόρενς εκτός θέσης, καταφέρνω να έχω αμυντικά αυτή την εικόνα, αν του χρόνου προσθέσω ένα εξάρι του εκατομμυρίου και ένα δεκάρι – δεύτερο φορ του 1,5εκατ. ευρώ, τότε μπορεί να καταλάβει κάποιος που έχει κύτταρα στον εγκέφαλο πως μία τέτοια τακτική συμπεριφορά θα είναι αρκετή για να κερδίσει αυτόν τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.
Στον Ολυμπιακό βλέπουν πως κερδίζουν στο σβηστό το πρωτάθλημα και έχουν χάσει πολύ σε ποιότητα. Ο καλός Ιμπαγάσα αποτελεί παρελθόν, ο Μιραλάς δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, όπως και ο Τοροσίδης, στα χαφ ο Μανιάτης είναι όαση και ο Φέισα ένα εργαλείο που ουδεμία σχέση έχει με άλλα αμυντικά χαφ που είχε ο Ολυμπιακός στο παρελθόν.
Κάποτε δεν είχες ποιον να πρωτοκλείσεις και πλέον, ένα μπλοκάρισμα σε Αμπντούν και Τζιμπούρ και το είπε το ποίημα ο Ολυμπιακός.
Έτσι όπως πάει το έργο, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα προσθέσουν πολλούς παίκτες το καλοκαίρι γιατί απλά δεν γίνεται αλλιώς. Η ψαλίδα θα μεγαλώσει στις εγχώριες διοργανώσεις, έτσι ώστε να γίνουν οι ομάδες ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.
Και το καλοκαίρι, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι προπονητές και το κατά πόσο θα προλάβουν να μοντάρουν την ομάδα τους πιο άμεσα από τον αντίπαλο.
Τώρα αν πάμε σε ποδοσφαιρική καθαρά προσέγγιση, ο ΠΑΟΚ υπερτερεί του Ολυμπιακού σε σκάουτινγκ και στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος. Είναι το μοναδικό σημείο που υπερτερεί ουσιαστικά, ενώ υπάρχει και ο ενθουσιασμός που προκαλεί η έλευση Σαββίδη, απέναντι σε έναν κορεσμένο από τίτλους σύλλογο που αναζητεί τους προβληματισμούς του είτε στο παρασκήνιο, είτε στην εσωστρέφεια που προκαλεί μία ομάδα που δεν έχει σοβαρά κίνητρα.
Ο ΠΑΟΚ θα πάρει πολύ καλούς παίκτες και για αυτό είμαι σίγουρος. Με λεφτά στο ταμείο δεν τον φοβάμαι. Όλα τα μεταγραφικά λάθη του παρελθόντος έγιναν όταν τα λεφτά ήταν πολύ μετρημένα ή εμπλακήκανε επικοινωνιακοί λόγοι, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση Κουτσιανικούλη.
Την ψαλίδα αγωνιστικά θα την μειώσει κατά πολύ, όμως μετά θα αρχίσουν να μετράνε περισσότερο άλλα θέματα. Η ΕΠΟ, ΚΕΔ, η Λίγκα, ο Τύπος κτλ…  Εμένα η αίσθησή μου είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν θα τα ακουμπήσει αυτά. Απλά όταν συμβαίνει κάτι πίσω από τη πλάτη του, όπως συνέβη στην υπόθεση των ημερομηνιών των πλέι οφ, θα θέτει βέτο.
Μέλημα νούμερο ένα θα πρέπει να είναι η δημιουργία μεγάλης ομάδας. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν.
Πάμε σε κάποια άλλα θέματα που απασχολούν. Όπως για παράδειγμα, η διαρροή πως προτάθηκε ο Καμαρά στον Ολυμπιακό. Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει τον Καμαρά αν τον θέλει ο ΠΑΟΚ; Θα πρέπει να είναι μεγάλος βλάκας.
Ο ΠΑΟΚ έχει συμφωνήσει μία ρήτρα με τη Σοσό στο 1,2εκατ. ευρώ και αν θέλει την ενεργοποιεί και τον παίρνει. Αν ο ΠΑΟΚ τον θέλει, σημαίνει αυτομάτως πως έχει τη δυνατότητα να του δώσει και υπεραξία. Δηλαδή το 1,2εκατ. ευρώ, μέσα σε μια διετία το πολύ να το κάνει 3εκατ. για πλάκα και να βγάλει κέρδος.
Ο μοναδικός τρόπος να τον αποκτήσει ο Ολυμπιακός, είναι να αποφασίσει ο ΠΑΟΚ πως έχει βρει κάτι καλύτερο από τον Καμαρά και τότε θα πάρει τα… αποφάγια του. Είναι τόσο απλό το θέμα.
Βέβαια, το γεγονός πως επιδιώχτηκε μία επίδειξη δύναμης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα, είτε δια του Τύπου, είτε δια της διαιτησίας, είτε δια υπευθύνων του Ολυμπιακού που δημιούργησαν εντάσεις γιατί πχ ο Γεωργιάδης έβαλε χέρι τον Σιδηρόπουλο, είναι κάτι που με κάνει να χαμογελώ και να αντιμετωπίζω με συμπάθεια την όλη κατάσταση.
Όπως με συμπάθεια βλέπω και τον Σαρρή, την ΕΠΟ και την ΚΕΔ, που δεν έχουν κατανοήσει το τι τους περιμένει αν συνεχίσουν να λειτουργούν ως υπάλληλοι του Ολυμπιακού.
Κλείνοντας, από σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει αιρετή διοίκηση. Ο κακός ο Βρύζας παρέμεινε προφανώς γιατί ο Σαββίδης είναι ικανοποιημένος από αυτόν. Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι ικανοποιημένος από τον Βρύζα, αλλά ίσως και να μην αντιλαμβάνομαι τον ακριβή ρόλο του στη νέα εποχή.  Εγώ τον Βρύζα θα τον βλέπω πάντοτε ως ένα στέλεχος του αγωνιστικού τμήματος. Με ΓΧ και Τσιστιακόφ, είναι μία εξαιρετική τριάδα που μπορεί να στήσει ένα ρόστερ πάρα πολύ καλό.
Ηγέτης του ΠΑΟΚ είναι ο Σαββίδης, όλοι οι άλλοι είναι υπάλληλοί του και τους εύχομαι καλή επιτυχία σε ένα έργο ναι μεν δύσκολο, αλλά με όλα τα εφόδια για να αποφύγουν τα λάθη.
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: