Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Πολύ ξύλο, μα τον Τουτάτη!!

Ο Βασίλης Γαλούπης θυμάται μια απίστευτη επιστημονική έρευνα για τους τραυματισμούς στο θρυλικό «Αστερίξ», με αφορμή την τωρινή ανακοίνωση για την κυκλοφορία νέου τεύχους του διάσημου κι αγαπημένου κόμικ!
Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα. Στις 24 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει καινούργιος «Αστερίξ»! Και συγκεκριμένα το τεύχος 35, από δύο νεότερους δημιουργούς που πήραν το… χρίσμα από τον διάσημο Αλμπέρ Ουντερζό. Τον άνθρωπο που, μαζί με τον συχωρεμένο Ρενέ Γκοσινί, «γέννησε» το 1959 τους θρυλικούς ήρωες του γαλατικού χωριού!
«Πουλάει»!
Να, λοιπόν, και η ευκαιρία να πούμε κάτι πιο ευχάριστο κι ανάλαφρο. Να "σπάσει" και λίγο η βαριά επικαιρότητα, βρε αδερφέ. Η Ελλάδα, άλλωστε, διαβάζει πολύ «Αστερίξ» (έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες). Στην χώρα μας έχουν πωληθεί πάνω από 7 εκατ. αντίτυπα, όταν στην π.χ. Ιταλία δεν ξεπερνάνε τα 5,5 εκατ.
Πολλοί έχουν μεγαλώσει με «Αστερίξ», λοιπόν. Μέσα σ’ αυτούς κι επιστήμονες. Κι έτσι θυμήθηκα μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη έρευνα που είχε δημοσιευθεί προ διετίας περίπου.
Database στο ποδόσφαιρο; Όχι μόνο…
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, όλο κι ακούμε για ποδοσφαιρικούς συλλόγους που μελετάνε τους τραυματισμούς των παικτών τους, που φτιάχνουν database με στατιστικά στοιχεία κι αναλύσεις ιατρικού ιστορικού κάθε ποδοσφαιριστή, που αξιοποιούν την τεχνολογία για πρόληψη κλπ. Με συνέπεια συχνά η ΟΥΕΦΑ να κάνει ανακοινώσεις, ότι «τόσοι τραυματισμοί συμβαίνουν ανά παιχνίδι, τόσες θλάσεις έχει μέσο όρο μια ομάδα, τόσα διαστρέμματα, τόσες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις» κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και σ' άλλα δημοφιλή σπορ.
Το ανελέητο ξύλο σε… κόμικ!
Όταν, λοιπόν, στο πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ είχαν ανάγκη, προφανώς, να ξεφύγουνε για λίγο από τις έρευνες αιχμής, οι επιστήμονες θέλησαν στον ελεύθερο χρόνο τους να μελετήσουν, τι; Τους τραυματισμούς από το ανελέητο ξύλο που έπεφτε στα 34 τεύχη του Αστερίξ! Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια… έρευνα. Με στατιστική ανάλυση τραυματισμών σε… κόμικ!
Χιούμορ ή χάσιμο χρόνου;
Η έρευνα, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neurosurgery και προκάλεσε ποικίλα σχόλια διεθνώς. Άλλοι αντιλήφθηκαν το χιουμοριστικό του πράγματος, άλλοι, έστω και λιγότεροι, είπαν πιο κυνικά ότι «καλύτερα οι επιστήμονες να μην χάνουν το χρόνο τους με κόμικ και να αφοσιωθούν στην σοβαρή αποστολή τους και μόνο».
Με 704 τραυματισμούς σε 34 τεύχη!
Όπως και να έχει, τα στατιστικά αποτελέσματα της έρευνας για τους τραυματισμούς στα 34 τεύχη του «Αστερίξ» ήταν:
• Στα 34 τεύχη του «Αστερίξ» υπάρχουν 704 τραυματισμοί στο κεφάλι.
• Οι 698 τραυματισμοί αφορούν άντρες.
• Το 64% των τραυματισμένων είναι Ρωμαίοι.
• Οι υπόλοιποι τραυματισμοί είναι: 120 κεφάλια Γαλατών, 59 πειρατών, 20 Γότθων, 14 Νορμανδών, 8 σε Βίκινγκ, 5 σε Βρετανούς και 4 σε… εξωγήινους.
• Το 87% των κρανιογκεφαλικών κακώσεων προκλήθηκε από Γαλάτες σε τρίτους. Το 57% από αυτά τα καρούμπαλα γίνανε με την υπογραφή του Αστερίξ και του Οβελίξ.
• Αν και 70% των θυμάτων φορούσαν κράνος, παρά ταύτα αυτό έφυγε από την θέση του μετά από τα χτυπήματα.
• Με βάση την κλίματα κώματος της Γλασκώβης, οι 696 από τις περιπτώσεις τραυματισμών ήταν αποτέλεσμα ωμής δύναμης και μόνο 8 στραγγαλισμού.
• Από τους 704 τραυματισμούς, οι 380 οδήγησαν σε «σοβαρό τραυματισμό», 79 σε «μέτριο τραυματισμό» και 245 σε «ήπιο». Κανείς, ωστόσο, δεν ήταν θανατηφόρος.
• Σύμφωνα με το επιστημονικό πόρισμα «με εξαίρεση την περίπτωση του τραυματισμού στο κεφάλι του δρυΐδη Πανοραμίξ, όπου επήλθε αμνησία που κράτησε αρκετό καιρό, τα συμπτώματα των υπόλοιπων τραυματισμών υποχώρησαν σε ελάχιστα λεπτά ή ώρες. Το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά αν συνυπολογιστεί η πεποίθηση μας ότι στον αρχαίο κόσμο δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες».
Μέσα και το… ντόπινγκ
Οι επιστήμονες, μάλιστα, κάνανε λόγω ακόμα και για… ντόπινγκ! Όπως τονίζουν επισήμως «στο 83% των χτυπημάτων εμπλέκεται ουσία ντόπινγκ, η οποία αποκαλείται κωδικά ως «μαγικό φίλτρο», με βάση το γκι και την λεκτίνη, που εικάζεται πως επιδρά σε εγκεφαλικούς όγκους, αν και ο ρόλος της στη θεραπεία εγκεφαλικών τραυμάτων μένει να αποδειχθεί επιστημονικά».
Λογικά, πιο «ντοπαρισμένος» απ’ όλους θα ήταν ο Οβελίξ, αφού ως γνωστόν έπεσε μικρός στην χύτρα του δρυΐδη.
Αν έδεναν τα κράνη οι Ρωμαίοι
Και κάτι τελευταίο, όπως είχε δημοσιευθεί τότε στα ΜΜΕ όλου του κόσμου, και της Ελλάδας φυσικά. Ο Καρλ Σάιλερ, που είναι νευροχειρούργος στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, έκανε λόγο για συναρπαστική επιστημονική ανάλυση, ενώ στάθηκε και στην σημασία του κράνους:
«Ο ρόλος της προστασίας από το κράνος είναι σημαντικός. Αν οι Ρωμαίοι του Πεντιμπόνουμ, του Μπαμπαόρουμ και των άλλων γειτονικών των Γαλατών στρατοπέδων πίστευαν περισσότερο στη χρήση των υποσιάγωνων κι έδεναν τα κράνη τους, τότε δεν θα τραυματίζονταν. Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να συγκριθούν αυτά τα δεδομένα με αυτά από τραυματισμούς στον Ροζ Πάνθηρα κλπ.».
Μα τον Τουτάτη, με τι ασχολούνται οι επιστήμονες όταν έχουν κέφια, ελεύθερο χρόνο ή ανάγκη να ξεφύγουν κι αυτοί (όπως όλοι μας κάποιες φορές, είναι η αλήθεια) με… κόμικ από την καθημερινότητά τους!
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: