Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Γιατί ο ΠΑΟ έγινε φαβορί…!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο blog του για το σημαντικότερο πράγμα στον επαγγελματικό αθλητισμό που είναι πιθανόν να κρίνει το φετινό πρωταθλητή στην Α1.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ακόμη στα αυτιά μου μία δήλωση ενός Ελληνα παίκτη (νομίζω του Μάντζαρη), αλλά και το ανάλογο ύφος των περισσότερων δηλώσεων των παικτών του Ολυμπιακού πέρυσι στην Κωσταντινούπολη λίγες ώρες μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. «Πρέπει να πάρουμε το ελληνικό πρωτάθλημα. Γι’ αυτό δουλεύουμε και παλεύουμε όλη τη χρονιά…».
 
Ο Ολυμπιακός πριν πάρει το περσινό πρωτάθλημα είχε να πάρει 15 χρόνια τον τίτλο και η μεγάλη χαρά της κατάκτησης της Ευρωλίγκα δεν ήταν αρκετή για να σβήσει το πάθος και τη δουλειά όλης της χρονιάς για την επιστροφή στους τίτλους και στην Ελλάδα.
 
Φέτος όμως ήταν αλλιώς. Το απωθημένο δεν υπήρχε πλέον. Το πρωτάθλημα είχε κατακτηθεί. Φέτος το κίνητρο ήταν τα όσα ακούγονταν και γράφονταν περί συμπτωματικής και βασισμένη κυρίως στην τύχη και την ανικανότητα των αντιπάλων κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Εκεί ήταν που έπεφτε το βάρος, που χρειάζονταν απαντήσεις. Εκεί αισθάνονταν οι παίκτες του Ολυμπιακού ότι πρέπει να αποδείξουν πράγματα. Και το έκαναν. Φέτος λοιπόν στο Λονδίνο, δεν ξέρω αν έγιναν, αλλά στα δικά μου αυτιά και μάτια, την βραδιά του θριάμβου της δεύτερης συνεχόμενης κατάκτησης της Ευρωλίγκας δεν έφτασε ούτε μία δήλωση, μία αναφορά, «πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα γι’ αυτό δουλεύουμε όλη τη χρονιά».
 
Την ίδια ώρα, απέναντι, το θηρίο ήταν όλο και πιο πληγωμένο. Ζωντανό, αλλά πληγωμένο. «Οι… άλλοι πρώτα πήγαν φάιναλ φορ και μετά πήραν και την κούπα. Αν πάρουν και το πρωτάθλημα η νέα εποχή στο μπάσκετ δεν θα έρχεται, θα έχει ήδη έρθει» ήταν η φράση που τριβέλιζε τα αυτιά όλων των ανθρώπων του ΠΑΟ. Φτάνει και περισσεύει για το θηρίο να βρει το κίνητρο. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, από την βραδιά του πέμπτου ματς με την Μπαρτσελόνα όλος ο Παναθηναϊκός ζει και αναπνέει για τους τελικούς του πρωταθλήματος. Δουλεύει γι’ αυτούς, ενισχύεται για αυτούς με μεταγραφή, προετοιμάζεται και κάνει focus σε αυτούς, σαν να μην υπάρχει αύριο. Από την κορυφή ως τα νύχια, από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Αργύρη Πεδουλάκη ως τον τελευταίο φροντιστή της ομάδας, αλλά και τον οπαδό που πάει στο ξενοδοχείο πριν τον πρώτο τελικό, όλος ο οργανισμός που λέγεται Παναθηναϊκός έχει λοκάρει στο στόχαστρο την κούπα του πρωταθλητή για 60 μέρες…
 
Ναι υπάρχουν και οι αγωνιστικές αναλύσεις σε ένα ομαδικό άθλημα. Είναι φανερό για παράδειγμα ότι ο Παναθηναϊκός ως εντελώς νέα ομάδα, η οποία ακόμη και τον Απρίλιο έβαζε και έβγαζε παίκτες στο ρόστερ της, ακόμη διαμορφώνεται. Οσο περνάει ο καιρός εφόσον οι παίκτες είναι καλοί θα γίνεται και καλύτερη. Νόμος!
 
Όπως υπάρχουν και οι αγωνιστικές αναλύσεις της Παρασκευής που έγινε το 0-1 και θα υπάρξουν και αυτές της Κυριακής και της Τετάρτης. Την Παρασκευή ήταν από τη μία η απουσία του Λο, η απίστευτη αστοχία στα μακρινά σουτ και από την άλλη η κυριαρχία στα ριμπάουντ, οι καθοριστικοί Λάσμε και Γκιστ, το «κλείδωμα» του Ολυμπιακού από τον Πεδουλάκη. Σημαντικά, αλλά της μιας βραδιάς…
 
 Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί όχι όμως λόγω της μιας βραδιάς, αλλά της μιας χρονιάς. Αυτός είναι που έχει να χάσει πολλά περισσότερα αν χάσει το φετινό πρωτάθλημα. Αυτός θα μπει στο περιθώριο αν ο απολογισμός των δύο τελευταίων ετών λέει. Ολυμπιακός 2 συνεχόμενες κατακτήσεις Ευρωλίγκας και πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός 2 Κύπελλα. Αν όμως πάρει το φετινό πρωτάθλημα, το φωνάζει. «Εδώ είμαι, ποτέ δεν έφυγα…».
 
Πριν και πέρα από όλα τα άλλα στον επαγγελματικό αθλητισμό το πρώτο πράγμα που μετράει είναι το κίνητρο. Οπως το 96 όταν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας από τον ήδη εστεμμένο πρωταθλητή Ευρώπης ΠΑΟ με 35 πόντους διαφορά στον καθοριστικό τελικό, έτσι και φέτος μόνο απίθανο δεν είναι ο Παναθηναϊκός να «απαντήσει» στο οπαδικό θυμικό με μια κατάκτηση πρωταθλήματος με σκορ 3-1 ή ακόμη και 3-0 για να έχουν να θυμούνται οι ιστορικοί του μέλλοντος.
 
Με λίγα λόγια, απολύτως λογικά πράγματα όταν στον επαγγελματικό αθλητισμό συγκρούονται δύο τεράστια μεγέθη όπως είναι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός…
 
Υ.Γ. «Και τι θα γράφεις αν το πάρει ο Ολυμπιακός;» είναι το νόημα των σχολίων που θα κάνουν αρκετοί. Η απάντηση είναι απλή. «Τι να κάνω δηλαδή, να περιμένω μερικές ώρες ακόμη να δω αν θα γίνει το σκορ 2-0 και να γράψω μετά εκ του ασφαλούς γιατί ο ΠΑΟ είναι φαβορί;». 
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: