Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χατζηνικολάου στο «Μ»: «Με τον κόσμο και σωστό πλάνο θα καταπίνουμε τον αντίπαλο»

Ο Άρης είναι μεγάλο «στοίχημα» στην προπονητική καριέρα του Γιάννη Χατζηνικολάου. Μία καριέρα που έχει πάρει ανηφορικό δρόμο τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα να επικυρώνουν την σωστά δομημένη και οργανωμένη δουλειά που κάνει, σε όποιον πάγκο κι αν κάθισε μέχρι τώρα. Όσο κι αν δεν θέλει να διατυμπανίζει, ο Άρης για τον Χατζηνικολάου είναι «στοίχημα». Όχι μόνο γιατί θα κληθεί να δουλέψει κάτω από την πίεση μιας μεγάλης ομάδας, με βαριά ιστορία και φανέλα, με απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες, αλλά γιατί πολύ απλά καλείται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στον πάγκο της ομάδας του!

Συνέντευξη στον: Γιώργο Στράντζαλη

Από τις πρώτες κιόλας μέρες στο «τιμόνι» του Άρη δείχνει απόλυτα συνειδητοποιημένος και προετοιμασμένος. Ο 46χρονος τεχνικός επιδιώκει να φτιάξει κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που είδαμε τουλάχιστον την χρονιά που πέρασε. Δεν θα είναι εύκολο, και το γνωρίζει καλά, ελέω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της ομάδας αλλά και της δυσπιστίας-αμφισβήτησης που θα υπάρξει από πολλούς με την πρώτη… στραβή. Είναι, όμως, και πολύ πεισματάρης και αισιόδοξος για να αποτύχει και πιστεύει ακράδαντα μέσα του πως στο τέλος η δουλειά του θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Βέβαια κι αυτός, όπως όλοι, θα κριθεί βάση του αποτελέσματος. Αλλά και η «στραβή» να γίνει, ο Χατζηνικολάου θέλει στο πέρασμά του από τον Άρη να αφήσει κάτι ως παρακαταθήκη….

Την τελευταία ημέρα παραμονής του Άρη στο Πράβετς της Βουλγαρίας και έπειτα από ένα δύσκολο για όλους 10ήμερο, ο Γιάννης Χατζηνικολάου μας… απολογήθηκε. Αυθεντικός και ντόμπρος. Όπως είναι πάντα. Δέχτηκε τις ερωτήσεις μας, ενώ σε πολλά σημεία μας «καθοδήγησε» με παραδείγματα. Είτε στον πίνακα, είτε μέσω παρουσίασης στην οθόνη. Όπως κάνει καθημερινά στους παίκτες του. Ήθελε αυτά που μας έλεγε  να μας τα εξηγεί και… στο χαρτί. Η συζήτησή μας με τον προπονητή του Άρη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Για περισσότερο από μιάμιση ώρα, ήμασταν στο ίδιο τραπέζι. Είχαμε πολλές απορίες, το ίδιο και αυτός πολλά να μας πει. Δεν θέλει να αφήνει τίποτα στην τύχη του, όπως στο γήπεδο έτσι και στην καθημερινότητά του….

Τον «δικό του Άρη» τον σκέφτεται ομάδα με μέταλλο. Που θα έχει ως βασικό στοιχείο της, την ταχύτητα. Μέχρι ο αντίπαλος να φτύσει αίμα. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θέλει να είναι ο κόσμος της ομάδας και ένα γεμάτο Κλεάνθης Βικελίδης…

-Κόουτς, επιστρέψατε μετά από αρκετά χρόνια ξανά στην οικογένειά σας, τον Άρη. Νιώθετε ευτυχισμένος;
«Πολύ. Όπως είπα και την πρώτη μέρα, για όλους τους Έλληνες προπονητές είναι τιμή τους και ευλογία Θεού να καθίσουν στον πάγκο του Άρη κάποια στιγμή. Είναι μέσα στις 5-6 μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος».

-Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο Άρης με κινήσεις που έχουνε γίνει έχει δείξει ότι ξέρει να «τρώει» καλά… τα παιδιά του.
«Το συζητάω πολύ ανά την Ελλάδα αυτό με συναδέλφους. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έβγαλε τον Αναστασιάδη, τον Καραγεωργίου, Κωστίκο, Χάβο, Δερμιτζάκη, Γούναρη, Ιωσιφίδη. Ο Άρης τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει βγάλει προπονητές που να έχουν διαδρομή και συνέχεια. Από το ?70 και μετά ήταν ο Παναγούλιας, ο Φοιρός και ο εγώ. Πολύ μικρός αριθμός μπροστά στο μέγεθος του Άρη. Γιατί και ταλέντο υπάρχει στην προπονητική από παιδιά του Άρη, αλλά και χρόνο έπρεπε να αφιερώσουν σε αυτούς τους ανθρώπους για κάποια επιπλέον ενημέρωση, πάντα προπονητικά μιλώντας».

- Εσείς έχετε μάλλον το θάρρος…
«Το θέμα είναι πόσο πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και πόσο τόλμη και θράσος έχεις να ξεκινήσεις να το κάνεις. Το μεγαλύτερο τόλμημα είναι να ξεφύγεις από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης, Αν το κάνεις αυτό και κυνηγήσεις την τύχη σου, έχεις το ταλέντο και τη διάθεση, θα πετύχεις».

-Αισθάνεστε ότι κάθεστε σε ηλεκτρική καρέκλα;
«Δεν με φοβίζει τίποτα. Δεν αισθάνομαι έτσι, γιατί πιστεύω ότι αν υπάρχει κλίμα σύμπνοιας και υπομονή, θα πετύχουμε».

-Ο Ηρακλής είναι για εσάς ένα άλλο κεφάλαιο που ανήκει βέβαια στο παρελθόν. Υπήρξε όμως μια περίοδο, όταν ο Άρης έψαχνε προπονητή πέντε αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος  και ένας από τους ανθρώπους που προσέγγισαν ήσασταν και εσείς. Τι έγινε;
«Την έχω πει 100 φορές την ιστορία, δεν μπορώ να ξανά πω τα ίδια. Τότε είχα συμβόλαιο. Τώρα ήρθα από την αρχή της χρονιάς, μπορούμε να οργανώσουμε την ομάδα με τα δικά μας ?θέλω? και ίσως να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Τότε είχα συμβόλαιο, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε».

-Μήπως φοβηθήκατε γιατί ο Άρης τότε ήταν ένα βήμα πριν από τον υποβιβασμό;
 «Ποτέ! Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου. Για τον Άρη δεν θα έκανα πίσω ποτέ».

-Νιώσατε αμφισβήτηση; Διότι όταν ανακοινώθηκε το όνομά σας από τον Άρη, πολύς κόσμος το πήρε στραβά…
«Όχι, σε καμία περίπτωση. Από τη στιγμή που έρχεται στην ομάδα ένα νέο ?δημόσιο? πρόσωπο θα δεχτεί και κριτική, είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι σε βάθος χρόνου ποιος θα δικαιωθεί».

-Οι δρόμοι σας με τον Πλατανιά γιατί χωρίσανε; Πήρατε μία ομάδα από το μηδέν και γράψατε μαζί της ιστορία…
«Γιατί είμαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Πολλά πράγματα γίνονται για να γίνονται, δεν έχουν αρχή και τέλος. Η μη παραγοντική εμπειρία των ανθρώπων του πλατανιά φέρανε το διαζύγιο. Όταν έρχονται ένα δύο αποτελέσματα όχι θετικά και ειδικά σε μια ομάδα που δεν είχε κουλτούρα Α? εθνικής και εμπειρία, φέρανε το διαζύγιο. Όταν έφυγα ο Πλατανιάς ήταν στην 6-7η θέση. Αν τους ρωτήσεις τώρα ??εάν την 11η αγωνιστική η ομάδα θα είναι 6-7η θέση θα διώξετε τον προπονητή;??  Όχι θα σου πούνε!
Η «αλαζονεία» όμως ορισμένων ανθρώπων έφερε το διαζύγιο. Όταν αφήνεις την ομάδα με τις καλύτερες επιθετικές προσπάθειες μετά τον Ολυμπιακό και φεύγεις,  τότε λες, αυτή είναι η Ελλάδα!

-Τι ποδόσφαιρο να περιμένει φέτος ο κόσμος της ομάδας του Άρη από τον Χατζηνικολάου;
«Αυτή τη στιγμή για εκείνο που θα προσπαθήσω είναι στο Χαρίλαου μέσα να υπάρχει μεγάλη πίεση στον αντίπαλο και ψηλά. Με τρεξίματα, πάθος και ψυχή για να ξεσηκώνεται και ο κόσμος. Εκεί μπορείς να τους καταπιείς, με την παρότρυνση του κόσμου του Άρη».

-Το τρέξιμο που λέτε, είναι ένα στοιχείο για να αντιπαρέλθει στο νεανικό ρόστερ που έχετε στα χέρια σας;
«Παίζει σημαντικό ρόλο αυτό. Για παράδειγμα, παίζεις με τον Ολυμπιακό που έχει ένα πιο πλούσιο σίγουρα ρόστερ από εμάς. Τι μπορείς λοιπόν  να αντιπαραθέσεις απέναντι σε αυτή την ομάδα; Πίεση, πάθος, δύναμη , τον νεανικό ενθουσιασμό που μπορεί να φέρει η ομάδα του Άρη, την παρότρυνση από τον κόσμο. Τα μεγάλα παιχνίδια από μόνα τους είναι ντόπα. Στα άλλα ματς, που πρέπει να επιβάλλεις εσύ τον ρυθμό σου πρέπει να είσαι καλά γυμνασμένος να έχεις πίστη στις δυνάμεις σου και αν μπορείς να έχεις και κάποιους παίκτες που βγάζουν και ποιότητα να είστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ καλύτερα».

-Ποιο είναι το πλάνο που προσπαθείτε να διαμορφώσετε, και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα ενισχύσουν και θα κάνουν ανταγωνιστική αυτή την ομάδα;
«Ανάλογα με συνθήκες  του παιχνιδιού και τον αντίπαλο θα διαμορφώνεται και ο σχηματισμός κατά την διάρκεια. Το άλλο εξαρτάται από τους παίκτες που περιμένουμε να έρθουν κατά πόσο θα είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν και στην πίεση των απαιτήσεων του Άρη. Γιατί αλλιώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ένα παιδί από την Κ17  και μπαίνει κατευθείαν σε ένα γήπεδο με 20.000 κόσμο και αλλιώς ένα παιδί που είναι περίπου στην ίδια ηλικία, αλλά έχει παραστάσεις. Αυτός θα είναι πιο έτοιμος. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ελεύθερες μεταγραφές, τώρα δεν εξαρτάται από εμάς. Τώρα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να δούμε».

-Το σύστημα σας έχει «κλειδώσει»;
«Οι ανάγκες του παιχνιδιού και του αντιπάλου το διαμορφώνουν. Αντι να είναι με δύο αμυντικά χαφ μπορεί να γίνεται με δύο δεκάρια για παράδειγμα, με τους ίδιους παίκτες. Οι κινήσεις των παικτών είναι αυτές που διαμορφώνουν κάθε στιγμή τον σχηματισμό μέσα στο παιχνίδι. Όταν για παράδειγμα ανεβαίνει ο μπακ παίζουμε κανένα σύστημα, με τέσσερις επιθετικούς ή πέντε; Οι κινήσεις λοιπόν και ο χώρος που θες να κινηθείς διαμορφώνουν το σύστημα. Όλα είναι στρατηγική».

-Ποιες είναι οι κυριότερες από τις εντολές που δίνετε στους παίκτες;
«Πρέπει να είμαστε κάτοχοι της μπάλας, αυτό θα γίνει με κίνηση στο γήπεδο για να έχουμε επιλογές. Πάντα το παιχνίδι θέλω να ξεκινάει από πίσω, να μην διώχνουν στα τυφλά τη μπάλα για να είμαστε ξανά σε θέση άμυνας».

-Στη διάρκεια της προετοιμασίας, ακούσαμε πολλές φορές να βγαίνει από το στόμα σας η εντολή «επίθεση με ασφάλεια». Τι ακριβώς ζητάτε;
«Επίθεση με ασφάλεια είναι, όταν δίνει το χαφ στήριγμα στο μπακ όταν προωθείτε και έχει πολλαπλές επιλογές, είτε για πάσα είτε για γέμισμα, και ταυτόχρονα αποτελεί στήριγμα για την επίθεση και προσδίδει βάθος στην αμυντική διάταξη της ομάδας. Αν σε περίπτωση που χαθεί η μπάλα, δηλαδή, να αποκρουστεί η κόντρα επίθεση του αντιπάλου.  Η ασφάλεια της επίθεσης για να μην χαθεί είναι ασφάλεια της μπάλας με κινήσεις. Όπως ασφάλεια είναι και η αλληλοκαλυψη των παικτών».  Από τη στιγμή που έχουμε την μπάλα (ακόμη κι ο Πουλίδο) θεωρώ ότι είμαστε σε επίθεση. Γι αυτο ζητάω και ξεμαρκαρίσματα, για να υπάρχουν πολλές επιλογές. Από μία κίνηση μπορεί να δοθούν πολλές επιλογές. Γι αυτό φωνάζω μην αυτομαρκαρίζεστε».

-Μερικές ακόμη από τις εντολές σας είναι «κόψε», «κάλυψε», «τρέξε»…
 «Κάποιοι τα αφομοιώνουν γρήγορα, άλλοι πιο αργά. Πριν κάνω την τακτική, τους δείχνω κινήσεις που θα μπορούμε να κάνουμε μέσω από εικόνα, από βίντεο. Δεν είπαμε ότι θα τα καταφέρουν σε όλα. Με μια κίνηση 3-4 μέτρων πετάς αντίπαλο εκτός και δημιουργούνται κενή χώροι».

-Μας προκάλεσε εντύπωση σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας η απλοϊκότητα με την οποία δίνατε στους παίκτες να καταλάβουν τι ζητάτε στο γήπεδο. Είναι το επικοινωνιακό σας «όπλο»;
«Έτσι μου βγαίνει. Στο ποδόσφαιρο δεν  πρέπει να υπάρχει τίποτα δογματικό και πρέπει πολλά να γίνονται απλά. Το θέμα είναι τι στόχο δίνεις στον παίκτη, αν του πεις αυτό, αυτό κι αυτό και οι εντολές είναι ξεκάθαρες,  αυτό το βγάζει στο γήπεδο μέσα. Αν του αναλύεις τα πάντα, θα βλέπει στο γήπεδο μια θολούρα και θα βγάζει μία θολούρα. Επίσης, η βελτίωση για μένα είναι η επανάληψη. Έτσι επιτυγχάνεται».

-Η ομάδα «φωνάζει» για ενίσχυση μεσοεπιθετικά και κυρίως στις «πτέρυγες». Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τους παίκτες;
«Πρώτα απ΄όλα να έχει ταχύτητα, να είναι διεμβολιστής, να έχει καλή επικοινωνία με τους κοντινούς παίκτες, αμυντικά και επιθετικά. Ευχής έργον είναι να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερο, αν και αυτό δεν μπορείς να το προβλέψεις. Η βάση για τους πλαϊνούς πρέπει να είναι η ταχύτητα και η διείσδυση. Για παράδειγμα του Σταυρόπουλου τα χαρακτηριστικά είναι για πλαϊνός, του Σουνά όχι».

-Γενικότερα, πόσα κομμάτια λείπουν ακόμη από το παζλ σας;
 «Σίγουρα 5 με 6. Δεξί και αριστερό μπακ σίγουρα, γιατί με έναν τραυματισμό ή μια κάρτα πρέπει να κάνουμε αλχημείες, έναν επιτελικό μέσο  που θα μπορεί να παίξει και σαν δεύτερος φορ. Ψάχνω να βρω παίκτες που θα με βοηθήσουν στη διάρκεια του παιχνιδιού να κάνω εσωτερικές αλλαγές, να αλλάζω τον σχηματισμό και να φτάνουν κοντά στις απαιτήσεις μας. Στόπερ θα πάρουμε με προϋποθέσεις. Αν έχει  τις προϋποθέσεις και μπορεί να παίξει κατευθείαν, αλλιώς θα αρκεστούμε σε δικούς μας. Χρειαζόμαστε όμως, γιατί στόπερ είναι μια θέση που μπορεί να φορτωθεί γρήγορα με κάρτες».

-Με την πειθαρχία… ποια η σχέση σας;
«Απλά θα το πω, όποιος βγαίνει από τα όρια θα τον αποβάλλει η ίδια η ομάδα!»

-Η σχέση σας με τους ποδοσφαιριστές ποιες είναι;

«Έχω με όλους τους παίκτες καλή σχέση. Ακόμη και με του Ηρακλή. Άπλα ο φόβος μερικές φορές τους οδηγεί να μεταφέρουν τα λάθη τα δικά τους προς εμένα. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Ο παίκτης δεν είναι για να μιλάει συνέχεια, είναι είναι για να παίζει. Το παίρνω σαν ρητό από τον Γιάννη Ιωνανίδη. Εφαρμόστηκε σε παίκτες όπως ο Γκάλης και ο Γιαννάκης. Όταν δίνει ο προπονητής κάποιες κατευθύνσεις ο παίκτης πρέπει να τις ακολουθεί. Γι αυτό πληρώνεται, όχι για να βγαίνει και να μιλάει. Γι αυτο έρχεται και ο φίλαθλος στο γήπεδο. Ο καθένας έχει ξεχωριστή αρμοδιότητα μέσα στην ομάδα. Δεν θα μιλάνε όλοι για όλους. Όταν υπάρχει ιεράρχηση των ρόλων στο σωματείο, ο Άρης θα πάει πολύ καλύτερα. Μέχρι και ο φύλακας είχε άποψη μέχρι τώρα…!».

-Επειδή έχετε πει ότι το καλύτερο θα ήταν να διαμορφωθεί ένα ρόστερ το πολύ 26 ποδοσφαιριστών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές. Έχετε σκεφτεί τυχόν αποχωρήσεις;
«Ναι, πρέπει να μιλήσω πρώτα με τα παιδιά όμως. Πριν κάνω οτιδήποτε, ακόμη και στον καταρτισμό ενδεκάδα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος απέναντί τους. Επειδή εκ των πραγμάτων θα έρθουν κάποιοι στην ομάδα, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να φύγουν, να αλλάξουν παραστάσεις».

-Πόσο εύκολο είναι να τους το πείτε αυτό, ειδικά σε έναν 19χρονο-20χρονο παίκτη;
«Το έχω κάνει ήδη. Πριν φύγουμε φώναξα κάποια παιδιά και τους είπα ότι δεν γίνεται να ακολουθούσουν την ομάδα στην προετοιμασία, αλλά θα τους βοηθήσω να βρουν ομάδα, όχι εγώ, ο Άρης. Μέχρι και σε αυτό το κομμάτι ο Άρης δημιουργεί γενίτσαρους. Επιτέλους θα πρέπει να έχει σχέσεις και επικοινωνία με άλλες ομάδες».

-Η ποδοσφαιρική πιάτσα, όπως την γνωρίζετε εσείς, νιώθει ακόμη δέος για τον Άρη; Διότι η ομάδα έχει κάμψη τα τελευταία χρόνια…
«Ο Άρης είναι πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά δεν πείθει την περίοδο των μεταγραφών. Δυσκολευτήκαμε πολύ. Επειδή δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα από τα προηγούμενα χρόνια και να ξέρετε ότι ο καλύτερος πρεσβευτής για μία ομάδα είναι ο παίκτης. Ζοριζόμασταν για να πείσουμε τον παίκτη να έρθει ακόμη και για να μιλήσει. Μεγάλο ρόλο για να αλλάξει αυτό το έπαιξε και η διοίκηση. Ο παίκτης θέλει να αισθάνεται ασφαλής. Όσο συμβαίνει αυτό θα μπορεί να δώσει και το κάτι παραπάνω. Δεν είναι μόνο αν παίξει ενδεκάδα ή όχι, αλλά όταν νιώσει ασφαλής θα μπορεί να διεκδικήσει με μεγαλύτερη διάθεση τη θέση του».

-Και πως μπορεί να νιώσει ασφαλής;
«Είναι κάποιες κινήσεις που γίνανε τον τελευταίο μήνα. Για παράδειγμα, έρχεται ο παίκτης παίρνει προκαταβολή και στον ένα μήνα βλέπει ότι πληρώθηκε ξανά, δύο φορές. Εγώ που θέλω να έρθω και έχω κάποιους φίλους, θα ακούσω καλά λόγια. Είναι κίνητρο, βλέπει μια σειρά. Μια ομάδα πρέπει να λειτουργεί βάση προγράμματος, να έχει ένα οργανόγραμμα και να το τηρεί, δεν είναι το θέμα μόνο να έρθω, να κάνω την δουλειά μου και να φύγω και όλα τα άλλα να μην με απασχολούν. Είναι οι ακαδημίες, τα τμήματα υποδομής, είναι κάποιοι στόχοι που πρέπει να μπουν»

-Ο Άρης έχει επενδύσει στον Χατζηνικολάου;
«Όχι, δεν το βλέπω έτσι. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε κάποιες νέες ιδέες στο σωματείο. Η ομάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να τις χρησιμοποιήσει στο οργανόγραμμα που θα τους δώσουμε».

-Απ' αυτό θα κριθεί η δουλειά σας;
«Όχι, θεωρώ ότι σημασία έχει περισσότερο η πρώτη ομάδα. Όταν έρχεσαι σε μια ομάδα, σίγουρα σε ενδιαφέρει περισσότερο το αποτέλεσμα. Απ' την άλλη, πείτε ότι ο Άρης πέρυσι έβγαινε πέμπτος. Θα λυνόταν τα προβλήματα του; Πήρες τα αποτελέσματα. Και τι έγινε; Πολλές φορές μπερδευόμαστε και οι ίδιοι. Φυσικά και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, φυσικά και κρινόμαστε απ' αυτό. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι υποχρέωση κάθε προπονητή να αφήσει κάτι όταν φύγει από μια ομάδα».

-Ποιον θεωρείται κορυφαίο Έλληνα τεχνικό;
«Αυτόν που ενημερώνεται διαρκώς».

-Εσείς πηγαίνετε στο εξωτερικό; Παρακολουθείτε σεμινάρια;
«Όπου μου δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθώ, πηγαίνω. Είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Προσπαθώ να πάρω απ' όλες τις σχολές κάτι που να είναι κοντά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή, την πειθαρχία των Γερμανών, την ευφυΐα των Ισπανών, τη σοβαρότητα των Άγγλων, το ταλέντο των Ολλανδών. Ο Έλληνας έχει μεγάλο ταλέντο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Στην εποχή που έπαιζα εγώ ποδόσφαιρο έπρεπε να δουλέψουμε πολύ, να καθιερωθούμε και στο τέλος να αμειφθούμε. Στο τωρινό ποδόσφαιρο είναι ανάποδο. Υπάρχουν οι μάνατζερ και επιλέγουν την ομάδα και αν κατά πόσον τα λεφτά είναι καλά. Μετά κοιτούν ποιος είναι ο προπονητής, αν τους βολεύει. Και όταν θα πάνε στην ομάδα, θα δουλέψουν. Έχει αλλάξει η σειρά και ίσως γι' αυτό έχουμε το αλλαλούμ. Η βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου ήρθε κυρίως από τη γρήγορη ενημέρωση».

-Υπάρχει προπονητής που να σας αρέσει και να τον αντιγράφεται;
«Δεν αντιγράφω κανέναν. Μου αρέσει το στυλ αρκετών προπονητών, κυρίως από το εξωτερικό».

-Η σχέση σας με τον πρόεδρο ποια είναι;
«Άψογη. Βρεθήκαμε δυο φορές πριν την παρουσίαση και με έπεισε με το όραμα του. Μου έθεσε κάποιους στόχους και με ρώτησε αν μπορώ να ανταπεξέλθω. Τους στόχους τους βάζει η εκάστοτε διοίκηση».

-Τι ψάχνεται σ' έναν ποδοσφαιριστή προτού αποκτηθεί; Τι θέλετε να κοιτάει ένας σκάουτερ;
«Πρέπει να έχω μια αναφορά από τον σκάουτερ για να ασχοληθώ μ' έναν παίκτη. Η πρώτη εικόνα είναι απ' αυτόν. Στη συνέχεια, εγώ κοιτάω αρκετά πράγματα. Ποιες είναι οι τεχνικές του ικανότητες, οι τοποθετήσεις και η τακτική του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεις έναν ποδοσφαιριστή αγωνιζόμενο στην ομάδα του. Στο δικό του περιβάλλον. Αν έχει προσωπικότητα, αν έχει ταχύτητα. Αν έρθει για δοκιμή σε μια προπόνηση δική μας, μπορεί να είναι στα χαμένα, να αγχωθεί. Γι' αυτό πρέπει να τον δούμε σε αγώνα της δικής του ομάδας».

-Έχετε αποφασίσει ποιοι θα είναι οι αρχηγοί της ομάδας;

«Όχι, μέχρι στιγμής στα παιχνίδια έδωσα το περιβραχιόνιο στους αρχηγούς της περσινής ομάδας. Θέλω οι φετινοί αρχηγοί να εκπροσωπούν κάθε υποομάδα. Να υπάρχει ένας εκπρόσωπος των ξένων, ένας εκπρόσωπος των παιδιών που ήρθαν από τις ακαδημίες, ένας εκπρόσωπος των μεταγραφών».
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: