Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Α ρε Ρομάριο τρελέ!!

Το gazzetta.gr θυμάται μία ιστορία -20χρόνια πριν- για τον μουρλό Βραζιλιάνο που λατρέψαμε και την πρώτη του μέρα στη Βαρκελώνη...
Σβούρες, περιστροφές γύρω από τον εαυτό του, μέση σαν του... Μέσι και διαολεμένη επιτάχυνση στα πρώτα μέτρα που θα ζήλευε και ο Καρλ Λιούις (μιας και μιλάμε για πριν από 20 χρόνια ακριβώς). Το παλικαράκι μπορούσε να γυροφέρνει τον αμυντικό σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Ο Ρομάριο ήταν ένας από τους κορυφαίους killers όλων των εποχών μέσα στο κουτί και αναμφίβολα εντός της πρώτης πεντάδας όσων εγώ έχω προλάβει να παρακολουθήσω. Ηταν όμως και θεόμουρλος. Ζούσε τη νύχτα και κοιμόταν τη μέρα μεταξύ των προπονήσεων. Ακόμα και έτσι όμως υπήρξε τόσο μα τόσο καταπληκτικός ποδοσφαιριστής.
Τι μου ήρθε τώρα και τον θυμήθηκα τον κοντούλη. Τον Μπαϊσίνιο όπως τον φώναζαν εχθροί και φίλοι και εκείνος καμάρωνε... γράφοντας τους όλους κανονικότατα. Ακόμα και τον ίδιο τον Πελέ, τον οποίο διαρκώς αμφισβητούσε για τα 1.000+ γκολ του. Ηρθε όμως και η δική του η σειρά να τεθεί υπό μόνιμη αμφισβήτηση το αντίστοιχο επίτευγμα (σ.σ.: λένε πως μετρούσε ακόμα και τα γκολ σε φιλικά).
Σαν σήμερα (17 Ιουλίου), το 1993 έκανε το περίεργο ταξίδι από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Ρώμη, μετά στο Μιλάνο και τελικά στη Βαρκελώνη. Πήγε πρώτα στα γραφεία της Μπαρτσελόνα, όπου έδωσε τα χέρια με τον τότε πρόεδρο και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο, στο οποίο φυσικά είχε συναινέσει και η Αϊντχόφεν. Οι δημοσιογράφοι όμως που περίμεναν με ανυπομονησία την ανακοίνωση της τεράστιας αυτής μεταγραφής, έμειναν με τα μαγνητοφωνάκια και τα στυλό στο χέρι.
Ο Ρομάριο δεν είχε διάθεση για παρουσίαση και τέτοιου είδους πανηγύρια. Ηταν κουρασμένος και απαίτησε λίγη ψυχολογική ξεκούραση και ψυχική ανάταση. Αντί λοιπόν να κάνει κολπάκια με τη μπάλα στο «Καμπ Νόου» μπροστά στις κάμερες ως είθισται, ακολούθησε μία διαδρομή έξω από τα συνηθισμένα για κάθε νέο παίκτη οποιασδήποτε ομάδας. Το πρώτο που έκανε ήταν να επισκεφτεί τη μονή του Αγίου Βικέντιου, όπου φωτογραφήθηκε να χαιρετάει τον εκεί πάστορα και να προσεύχεται.

Το αμέσως επόμενο που ζήτησε από τους ανθρώπους της Μπάρτσα, ήταν να τον πάνε να παρακολουθήσει από κοντά μία ταυρομαχία! Και έτσι συνέβη, με το κοινό του «Μονουμεντάλ» να μαθαίνει για την εκεί παρουσία του και να τον αποθεώνει μαζί με τον διάσημο ταυρομάχο, Θέσαρ Ρινκόν. «Ο,τι να ναι έκανε ο τύπος» θα σκεφτεί κανείς. Οντως περίεργα πράγματα για κάθε ποδοσφαιριστή. Οχι όμως για τον τρελο-Ρομάριο, ο οποίος δεν λογάριαζε μήτε από Μπαρτσελόνα μήτε από Γιόχαν Κρόιφ. «Ποιος νομίζεις πως είσαι, ο πατέρας μου;» φημολογείται πως ήταν η πρώτη ατάκα του στον Ολλανδό τεχνικό της τότε Dream team που του έκανε διαρκώς παρατηρήσεις στην πρώτη του προπόνηση...
Α και όσο για την παρουσίαση, αυτή έγινε δύο μέρες αργότερα!

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: