Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ένα ματς κατά της ξενοφοβίας στην περιοχή της «παγωμένης διαμάχης»

Μόλις πριν από μερικές μέρες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, στις όχθες του ποταμού Δνείστερου που τη διασχίζει, έλαβε χώρα ένα ιδιαίτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου. Φυσικά η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είχε συμβολικό χαρακτήρα, θέλοντας να δείξει πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει και παράλληλα να στείλει ένα βαθύ αντιρατσιστικό μήνυμα.
yperdneisteria
Η Υπερδνειστερία είναι μία μακρόστενη γραμμή γης στα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, η οποία ανήκει στα χαρτιά στη Μολδαβία, αλλά από το 1990 έχει διακηρύξει από μόνη της την ανεξαρτησία της. Ο νικηφόρος πόλεμος εναντίον των μολδαβικών δυνάμεων έληξε το 1992, αλλά από τότε η περιοχή της Υπερδνειστερίας αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως περιοχή της «παγωμένης διαμάχης».
Η αντιρατσιστική πρωτοβουλία «NEVER AGAIN» λοιπόν σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργάνωσαν στο γήπεδο της πόλης Ντουμποσάρι της Υπερδνειστερίας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τη συμμετοχή ανθρώπων ανεξαρτήτου καταγωγής και φύλου. Φίλοι του ποδοσφαίρου από διαφορετικές εθνικότητες κατέφτασαν από τις δύο όχθες του ποταμού Δνείστερου και πήραν μέρος στο ποδοσφαιρικό αυτό παιχνίδι, στο οποίο διαιτητής ήταν ο Κεϊτά Αμπντραμάνε, εκ των ιδρυτών της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Fatima από το Μάλι που ζει μόνιμα στη Μολδαβία.
Το ποδοσφαιρικό αυτό παιχνίδι συνδυάστηκε και από ανοικτή συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα καταπολέμησης φαινομένων ρατσισμού, στερεοτύπων και ξενοφοβίας. Επιπλέον τα νέα παιδιά άκουσαν για τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αντιρατσιστικές αυτές ομάδες για την πάταξη κάθε μορφής διακρίσεων και ειδικότερα για τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν κατά τη διεξαγωγή του Euro 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, δύο χώρες στις οποίες τα φαινόμενα ρατσισμού είναι δυστυχώς έντονα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιρατσιστική πρωτοβουλία «NEVER AGAIN» με έδρα την Πολωνία έχει ζωή από το 1996 αντιτασσόμενη σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού, ξενοφοβίας ή διακρίσεων στη χώρα ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με μια ευρύτερη ένωση κοινωνικών σωματείων στην Ανατολική Ευρώπη που στόχο έχουν την καταπολέμηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών στην ευρύτερη περιοχή.
ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: