Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δεν… κόλλησε στον Γκέτσε!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης αναλύει τι χάνει η Ντόρτμουντ χωρίς τον Γκέτσε και τι κερδίζει με τους Ομπαμεγιάνγκ και Μχιταριάν. «Μου αρέσει η Πρέμιερ Λιγκ και ακόμη περισσότερο η Μπουντεσλίγκα. Έχω δει πολλά παιχνίδια της Ντόρτμουντ και λατρεύω τον τρόπο παιχνιδιού της. Τα χαρακτηριστικά μου θα ταίριαζαν τέλεια με τις τακτικές του Κλοπ. Γνωρίζω ότι με παρακολούθησαν πρόσφατα και θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος της σεζόν». Οι δηλώσεις ανήκουν στον Πιερ Ερίκ Ομπαμεγιάνγκ και είναι από συνέντευξή του στο Whoscored.com από τον περασμένο Μάιο, μία αγωνιστική πριν το τέλος της Λιγκ 1.
Η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε λίγες εβδομάδες αργότερα, και αφού έχοντας απορρίψει τόσο εκείνος όσο και η Σεντ Ετιέν άλλες προτάσεις, να υπογράψει στην Μπορούσια. Οι «στεφανουά» τον βοήθησαν με αυτόν τον τρόπο για όσο τους προσέφερε κυρίως στην τελευταία σεζόν, που έκλεισε με την έξοδο στην Ευρώπη και την κατάκτηση του Λιγκ Καπ. Αρνήθηκαν μεγαλύτερες προσφορές (μέχρι και 5 εκατ. ευρώ περισσότερα) για να συμφωνήσουν τελικά με τους Βεστφαλούς στα 13 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται ότι η επιλογή του Γκαμπονέζου έγινε προσεκτικά και με σκοπό όχι να βρεθεί ούτε ο αντικαταστάτης του Γκέτσε ούτε του Λεβαντόφσκι, αλλά ένας παίκτης που θα δώσει το κάτι παραπάνω. Ο Ομπαμεγιάνγκ έκανε πέρυσι την καλύτερή του σεζόν. Τελείωσε με 19 γκολ στην Λιγκ 1 και απέδειξε ότι είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που τον κάνει πολύτιμο για την Μπορούσια;
«Ο Πιερ Ερίκ θα μας δώσει περισσότερες επιλογές στην επίθεση, καθώς μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις. Έχει κάνει εκπληκτική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Το παιχνίδι μας βασίζεται στην ταχύτητα, στο πρέσινγκ και στο να κερδίζουμε γρήγορα την μπάλα και είναι από τους πιο γρήγορους που είχαμε ποτέ στο ρόστερ. Το να σκοράρει κάποιος πολλές γκολ δεν είναι το σημαντικότερο κριτήριο για εμάς. Θα μας δώσει μεγάλη ευελιξία στην επίθεση», σχολίασε ο Τσορκ.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν συνδέσει τον 24χρονο άσο με την κορυφή της επίθεσης. Αυτό, όμως, είναι διαπίστωση… άλλης εποχής. Τη σεζόν που μας πέρασε ο Ομπαμεγιάνγκ έπαιξε σε όλες τις θέσεις της επίθεσης στην Σεντ Ετιέν, όμως εκεί που τα πήγε εξαιρετικά ήταν στα άκρα. Σε 18 εμφανίσεις πέτυχε 12 γκολ, ενώ μοίρασε και 5 ασίστ σε αντίθεση με την κουφή της επίθεσης, όπου σε 18 εμφανίσεις είχε μόλις 6 γκολ και 4 ασίστ. Σε σχέση με τον Πολωνό, μάλιστα, είναι εμφανές ότι υστερεί πολύ στα τελειώματα. Ο Λεβαντόφσκι είδε το 29,3% των τελικών του προσπαθειών (81 στο σύνολο) να καταλήγουν στα δίχτυα, ενώ ο Γκαμπονέζος μόλις το 15,7% (σε σύνολο 121)…
«Ήταν ιδέα του Γκαλτιέ να παίξω στα άκρα. Όταν ο σύλλογος απέκτησε τον Μπραντάο, ο προπονητής με ρώτησε για την πιθανότητα να παίξω είτε δεξιά είτε αριστερά στην επίθεση. Αρχικά, δεν το είδα με καλό μάτι, όμως όταν συζήτησα με τον πατέρα μου – που είναι και μέντοράς μου – πείστηκα ότι ίσως αποδειχθεί καλή ιδέα.
Και ήταν. Τώρα είμαι πιο ολοκληρωμένος και ώριμος παίκτης. Μπορώ να παίξω στον άξονα, στα αριστερά ή στα δεξιά και να σκοράρω από όλες τις θέσεις. Επίσης, στην Γκαμπόν παίζω πίσω από τον επιθετικό. Σε αυτή τη θέση μπορώ να κινούμαι περισσότερο και έχω περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρω», σχολίαζε στην ίδια συνέντευξη ο νυν άσος της Ντόρτμουντ.
Δύσκολα θα μπορέσει να παίξει πίσω από τον επιθετικό, καθώς Ρόις και Μχιταριάν είναι πολύ καλύτεροι σε αυτό. Η Ντόρτμουντ πέρυσι είχε ξεμείνει από λύσεις μετά τον τραυματισμό του Γκέτσε στα άκρα. Κλοπ, Βάτσκε και Τσορκ πήραν τη σωστή απόφαση από την στιγμή που κατάφεραν να κρατήσουν τον Λεβαντόφσκι. Δεν απέκτησαν κάποιον να τον αντικαταστήσει από τώρα, αλλά ενίσχυσαν την ομάδα εκεί ακριβώς που πονούσε. Πλέον, Ομπαμεγιάνγκ, Ρόις, Μπλατσικόφσκι, Γκρόσκροϊτς και Χόφμαν υπάρχουν για 2 θέσεις στα πλάγια.
Πίσω από τον επιθετικό
Η μάχη με την Λίβερπουλ για την απόκτησή του κρίθηκε στο… ρευστό. Η Ντόρτμουντ έκανε τη σφήνα της για τον Αρμένιο και κατάφερε ότι δεν κατάφεραν οι κόκκινοι, να τα βρει με την Σαχτάρ μέσα σε λίγες ημέρες. Η Μπορούσια έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, με τον Μχιταριάν να κοστίζει 27,5 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Ουκρανών) και να προορίζεται για τη θέση πίσω από τον επιθετικό.
Ο 24χρονος μέσος παρά την εντύπωση που έχουν πολλοί δεν έπαιξε ποτέ στην κορυφή της επίθεσης ούτε της Σαχτάρ ούτε της Μέταλουργκ Ντόνετσκ παλιότερα. Διακρίθηκε ως κεντρικός μέσος και εκείνο που τον απελευθέρωσε ήταν η πώληση του Ζάντσον στη Σάο Πάουλο τον Ιανουάριο του 2012. Ο Λουτσέσκου αποφάσισε να τον προωθήσει και δεν το μετάνιωσε ποτέ. Τη σεζόν 2011-12 με τον Βραζιλιάνο στην 11άδα ο Μχιταριάν είχε σκοράρει μόλις μία φορά και χωρίς εκείνον 9! Η έφεση στο σκοράρισμα είναι εκείνο που έρχεται να αντικαταστήσει σε σχέση με τον Γκέτσε ο Αρμένιος, που πέρυσι πέτυχε 25 γκολ σε 29 αγώνες στην Ουκρανία!
Δύσκολα θα τον δούμε στα άκρα, καθώς δεν είναι τόσο γρήγορος και άνετος στην γραμμή, όμως αναμένεται να προσφέρει τόσο στο passing game και στην πίεση ψηλά όσο και στο να «αποφορτίσει» τον Λεβαντόφσκι από το σκοράρισμα. Είναι, φυσικά, θέμα χρόνου να δούμε τον Κλοπ να τον δοκιμάζει και σε ρόλο «false 9», κάτι που έκανε ανεπιτυχώς πέρυσι με τον Γκέτσε. Στα αρνητικά το γεγονός ότι τουλάχιστον στην Ουκρανία δεν έβγαζε πολλές κάθετες μπαλιές, ενώ και η πρώτη του επαφή με την μπάλα χρειάζεται μεγάλη βελτίωση. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει την ατομική ενέργεια για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, όμως έχει εξαιρετική αίσθηση του χώρου και σπάνια κάνει το λάθος.
«Ο Μχιταριάν μας ταιριάζει απόλυτα. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε», σχολίασε ο Κλοπ. «Δεν είμαι αντι-Γκέτσε», είχε πει ο ίδιος μόλις υπέγραψε και θα συμφωνήσω. Με το στυλ του Ρόις να είναι παρόμοιο με εκείνο του Γκέτσε, η Ντόρτμουντ έψαξε να βρει παίκτες μεσοεπιθετικά που θα βοηθήσουν στα αδύναμα σημεία της και τα κατάφερε. Φυσικά, τίποτα στη ζωή και στο ποδόσφαιρο δεν είναι εγγυημένο, όμως οι Βεστφαλοί καλώς έπραξαν και δεν… κόλλησαν στην αναζήτηση του αντι-Γκέτσε.
Η σύγκριση (στα πρωταθλήματα τους)
  Γκέτσε Ομπαμεγιάνγκ Μχιταριάν
Συμμετοχές 28 36 29
Λεπτά συμμετοχής 2.016 3.209 2.507
Γκολ 10 19 25
Ασίστ 9 9 9
Σουτ ανά παιχνίδι 1,9 3,7 3,3
Πάσες ανά παιχνίδι 35,3 19,8 36,6
Ποσοστό επιτυχίας (πάσες) 83,7 73,8 86%
Πάσες-κλειδιά ανά παιχνίδι 2,3 1 0,9
Δημιουργία ευκαιριών 61 38 32
ΥΓ1: Για τον Σκωκράτη θα τα πούμε με το ξεκίνημα της σεζόν, καθώς όλοι τον γνωρίζουμε. Το θέμα είναι να δούμε πως θα τα πάει (δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρει)...
ΥΓ2: Δυστυχώς, ο Μχιταριάν τραυματίστηκε και θα χάσει το ξεκίνημα της σεζόν. Λίγη υπομονή και θα τον απολαύσουμε.
ΥΓ3: Ντόρτμουντ από τα γεννοφάσκια του ο Αρμένιος; Η φωτογραφία (δεύτερος από τα αριστερά) τον απεικονίζει σε ηλικία 8 ετών...

Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: