Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μπασκετική δικαιοσύνη για Γαλλία!!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο www.sport-fm.gr για τους λόγους που η Γαλλία είναι ΠΑΝΑΞΙΑ πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Μπασκετική δικαιοσύνη για Γαλλία
Η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από τη Γαλλία αποτελεί μπασκετική δικαιοσύνη και πιστοποιεί πως στο συγκεκριμένο άθλημα σπανιότατα ως ποτέ ΔΕΝ κερδίζει ο καλύτερος.

Η Γαλλία δεν ήταν ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες στο Ευρωμπάσκετ. Δεν φόβισε κανέναν με την παρουσία της από τα… φιλικά μέχρι και τα νοκ άουτ παιχνίδια. Δεν πλεονεκτούσε των άλλων σε ταλέντο, βάθος, εμπειρία ή μυαλό. Ίσως να μην ήταν καν η ομάδα με τους καλύτερους αθλητές, τα μεγαλύτερα κορμιά και την περισσότερη ενέργεια. Όμως είχε όλα τα παραπάνω στοιχεία από ικανοποιητικό μέχρι πολύ καλό βαθμό. Και η κατάλληλη ισορροπία που διέθετε σε όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δίψα για την κατάκτηση του τίτλου και την κλάση παικτών όπως ο Πάρκερ, ο Μπατούμ και ο Ντιαό έκαναν τελικά τη διαφορά.

Οι «τρικολόρ» είχαν έναν μεγάλο ηγέτη, τον Τόνι Πάρκερ, που αψήφησε την εξουθένωση που φέρνουν 87 ματς στο ΝΒΑ (66 στην κανονική περίοδο και 21 στα play offs μέχρι και τους τελικούς) για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Είχαν τον πληρέστερο παίκτη της διοργάνωσης, αν κι όχι πάντα σταθερό σε απόδοση, στο πρόσωπο του Νικολά Μπατούμ. Είχαν ισορροπία σε όλες τις γραμμές τους, αφού δίπλα στον… κοντό και μετριότατο αμυντικό Πάρκερ αναδείχθηκε στα γκαρντ ο ψηλός και ικανότατος σε αυτό το κομμάτι (κι όχι μόνο) Αντουάν Ντιό. Είχαν έναν πλέι μέικερ ρακέτας σαν τον πλέον βαρύ Μπορίς Ντιαό, αλλά και άριστους αθλητές όπως ο Αλεξί Αζανσά και ο Γιοάν Πετρό. Είχαν καταπληκτικούς σουτέρ, όπως ο Μικαέλ Ζελαμπάλ και ο Νάντο Ντε Κολό, αλλά και μετρ της «εγκεφαλικής» άμυνας όπως ο βετεράνος Φλοράν Πιετρούς. Και είχαν έναν προπονητή, που μπορεί να μην έχει τα γαλόνια ενός Ίβκοβιτς ή ενός Μάλκοβιτς, αλλά διαχειρίστηκε πολύ καλά το υλικό του, γιατί αυτό ακριβώς έπρεπε να κάνει ο Βενσάν Κολέ και τίποτα περισσότερο.

Οι Γάλλοι δεν κλάφτηκαν για τις σημαντικότατες απουσίες τους (Νοά, Σεραφέν, Μαϊνμί, Τουριάφ, Γκομπέρ, Τουριάφ κ.α.), δεν επέτρεψαν την ταμπέλα του λούζερ να βαρύνει τις πλάτες τους, δεν «μάσησαν» όταν αντιμετώπισαν 12.012 Σλοβένους στα προημιτελικά, δεν κατέθεσαν τα όπλα μετά το εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο του ημιτελικού με την Ισπανία και αυτή τη φορά δεν επέτρεψαν την ευφορία της πρόκρισης στον τελικό ή της διαφοράς που εξασφάλισαν νωρίς να τους πάρει τα μυαλό. Είχαν, βλέπετε, πάρει το μάθημά τους από τον προπέρσινο τελικό και τον ημιτελικό του 2005.

Για όλα αυτά και ίσως ακόμη περισσότερα, η Γαλλία είναι ΠΑΝΑΞΙΑ πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: