Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νοέμβρη ή Φλεβάρη η απόφαση για wild card!!

Υπομονή για δύο ως τέσσερις μήνες θα χρειαστεί να κάνουν οι χώρες που διεκδικούν πρόκριση στο Μουντομπάσκετ μέσω wild card, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Νοέμβρη ή Φλεβάρη η απόφαση για wild card
Να οπλιστούν με υπομονή θα χρειαστεί οι χώρες που διεκδικούν… πλαγίως την παρουσία τους στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (ή Παγκόσμιο Κύπελλο όπως μετονομάστηκε) το 2014. Κι αυτό γιατί η απόφαση της FIBA για το πού θα διανεμηθούν οι τέσσερις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής, οι λεγόμενες wild cards, θα ανακοινωθεί το συντομότερο σε δύο και το αργότερο σε τέσσερις μήνες.

Αρχική σκέψη ήταν να αποφανθεί το κεντρικό γραφείο της FIBA για τις τέσσερις εκλεκτές χώρες στη συνεδρίασή του στο Μπουένος Άιρες στις 22 Νοεμβρίου, ωστόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της αγωνίας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να ληφθεί η απόφαση στο περιθώριο της κλήρωσης για το Μουντομπάσκετ.

Μία 21μελής επιτροπή (καθώς ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί ο θανών πρόεδρος της FIBA Europe Όλαφουρ Ράφνσον) θα κληθεί να επιλέξει τις τέσσερις χώρες που θα πάρουν wild cards. Όλα δείχνουν πως από μία θα πάρουν η Κίνα και η Βραζιλία, ενώ οι άλλες δύο πιθανότατα θα διανεμηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες (λιγοστές πιθανότητες έχουν Καναδάς και Νιγηρία).

Η Ελλάδα κονταροχτυπιέται κυρίως με Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία για τις δύο αυτές θέσεις. Όπλα της είναι η υψηλή της θέση στην κατάταξη της FIBA, αφού είναι τέταρτη, η δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ελλάδα (που αποδεικνύεται και από τα πολύ μεγάλα νούμερα τηλεθέασης στο Ευρωμπάσκετ κι όχι μόνο), η παράδοση του αθλήματος στην Ελλάδα, το γεγονός ότι διεκδικεί για πρώτη φορά wild card, αλλά και η παρουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου που παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας στη FIBA World. Μειονέκτημα είναι οι κακές παρουσίες στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις αλλά και η μικρή «αγορά» της χώρας (σε σχέση με τις άλλες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό). Κάθε ενδιαφερόμενη ομοσπονδία που θα διεκδικήσει wild card οφείλει να καταθέσει ως εγγύηση 500.000 ευρώ, να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και να διαθέτει τηλεοπτικό συμβόλαιο 1,5 εκατ. ευρώ (αυτό είναι στον «αέρα» όσο δεν συστήνεται σε νομικό πρόσωπο η νέα δημόσια τηλεόραση).

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες που ΔΕΝ θα πάρουν wild card, είναι υποχρεωμένες να διεκδικήσουν μέσω προκριματικών που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2014 την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2015 στην Ουκρανία. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: