Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η ποιότητα τον οδηγεί!!

O Kώστας Βασιλόπουλος γράφει στο blog του για τον ΠΑΟΚ που δεν γοητεύει αλλά που έχει τους παίκτες με προσωπικότητα για να... καθαρίζουν τα ματς! Μια ακόμα νίκη με μεγάλη δόση άγχους προσέθεσε ο ΠΑΟΚ στο ενεργητικό του. Το παιχνίδι κόντρα στον Πλατανιά έμοιαζε να είναι συνέχεια της μονομαχίας με τη Σαχτέρ και μόνη διαφορά την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες της Τούμπας. Ο Δικέφαλος είχε την υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο, έδειχνε ότι είναι η ομάδα που της ανήκει ο ρόλος της πρωταγωνίστριας στο παιχνίδι αλλά τίποτε περισσότερο.
Όπως και με την Σαχτέρ έτσι και με αντίπαλο τον Πλατανιά (όπως άλλωστε και στα περισσότερα φετινά παιχνίδια) τη διαφορά για τον ΠΑΟΚ κάνουν οι ποιοτικοί παίκτες που διαθέτει. Οι νίκες έρχονται από την ποιότητα των παικτών που διαθέτει η ομάδα στο ρόστερ της και όχι από τη συλλογική προσπάθεια. Πότε ο Στοχ, πότε ο Λούκας, πότε ο Λίνο πότε ο Βούκιτς στηριζόμενοι στο αναμφισβήτητο ταλέντο τους λύνουν τον γόρδιο δεσμό και λυτρώνουν τον Δικέφαλο.
Σαφώς και κάθε νίκη είναι σημαντική και ουσιαστική. Το έχω γράψει πολλές φορές. Αυτό που μένει στο τέλος ενός αγώνα είναι η νίκη για την ομάδα που κατάφερε να πετύχει τα περισσότερα γκολ. Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν λειτουργεί ομαδικά για να πετύχει το στόχο του. Μετά από πέντε αγώνες στο Ελληνικό πρωτάθλημα και ισάριθμους αγώνες στα ευρωπαικά κύπελλα είναι οφθαλμοφανές ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του Δικεφάλου είναι η ομοιογένεια.
Ο ΠΑΟΚ πορεύεται και στηρίζεται στο ταλέντο των παικτών του. Η έλλειψη ομοιογένειας και ομαδικού πνεύματος θα τολμήσω να γράψω, είναι το σήμα κατατεθέν μιας ομάδας που έχει τη βάσιμη δικαιολογία ότι τώρα χτίζεται. Στην 11αδα που ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Πλατανιά για παράδειγμα συμμετείχαν 4 παίκτες που αποκτήθηκαν στην διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και τον Κίτσιου που πέρσι είχε όλες κι όλες δυο συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ.
Στην 11αδα που ολοκλήρωσε το παιχνίδι συμμετείχαν 6 παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και ο Κίτσιου. Να προσθέσω επίσης ότι Βούκιτς και Κατσουράνης μπορούν επίσης να θεωρηθούν νέα μέλη καθώς προστέθηκαν στο ρόστερ, πέρσι τον Ιανουάριο. Για να λειτουργήσει αυτό το σύνολο με σύστημα και να αποδώσει όπως θέλουμε, χρειάζεται χρόνος. Αν εξαιρέσουμε τα στημένα που αποτελούν το δυνατό σημείο του ΠΑΟΚ (επιθετικά μόνο) χρειάζεται υπομονή για να δούμε την ομάδα να λειτουργεί και να αποδίδει με υψηλά στάνταρτ.
Με λίγα λόγια όσο ο ΠΑΟΚ κερδίζει τους αντιπάλους του, κερδίζει και χρόνο. Οι νίκες προσφέρουν ηρεμία εντός κι εκτός αποδυτηρίων στοιχείο απαραίτητο για μια ομάδα που σχεδόν πάντα λειτουργεί υπό το καθεστώς πίεσης για αποτελέσματα. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και για την ώρα καλύπτονται από τις συνεχόμενες νίκες –και όχι από την απόδοση- που παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στον Στέφενς το χρόνο που χρειάζεται για να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στο μέλλον.
Ο χρόνος αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή σύμμαχο του ΠΑΟΚ. Γιατί όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στην τεχνική ηγεσία να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα λειτουργεί τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά με μεγαλύτερη συνοχή και λιγότερες ατομικές ενέργειες αλλά και γιατί δίνει τα χρονικά περιθώρια στους παίκτες να βελτιωθούν ατομικά.
Αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα παικτών που σήμερα μπορεί να αποτελούν βασικά στελέχη του ΠΑΟΚ αλλά τον τελευταία ποδοσφαιρική σαιζόν ήταν ανενεργοί. Λούκας, Βίτορ, Νέτσιντ, Χακόμπο (με ελάχιστες συμμετοχές πέρσι στους αγώνες του ΠΑΟΚ) είναι λογικό να χρειάζονται χρόνο και αγωνιστικά λεπτά για να βελτιώσουν την ατομική τους απόδοση καθώς προέρχονται (για διαφορετικούς λόγους) από μακρά απουσία.
Γι αυτό επιμένω ότι ο χρόνος κυλά υπέρ του ΠΑΟΚ και οι νίκες προσφέρουν τη δυνατότητα σε παίκτες και τεχνική ηγεσία τον απαιτούμενο χρόνο για να παρουσιάσουν ένα σύνολο αντάξιο των χρημάτων που δαπανήθηκαν τους τελευταίους μήνεςΠηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: