Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ενας ΠΑΟΚ κολλημένος με την επίθεση!!


Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την τακτική του Στέφενς και διαπιστώνει τα αμυντικά κενά, που τεκμηριώνονται από τις στατιστικές επιδόσεις της ολλανδικής ομάδας που φτιάχνει ο προπονητής.
Στην υπόθεση του φετινού ΠΑΟΚ το ανησυχητικό δεν είναι ότι ο προπονητής χρησιμοποιεί διαρκώς τους ίδιους ποδοσφαιριστές, με συνέπεια την κόπωση που οδηγεί σε λάθη. Είναι αυτό ένα από τα βασικά δόγματα μιας προπονητικής αντίληψης, το “σε μια νέα ομάδα, προκειμένου να αποκτήσει στον μικρότερο δυνατό χρόνο συνοχή και ομοιογένεια, βρίσκεις μια ενδεκάδα και της δίνεις παιχνίδια”. Ο Στέφενς μοιάζει με τον Οτο Ρεχάγκελ και σε αυτό. Το ανησυχητικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ συνεχίζει μετά από έναν αρκετό αριθμό αγώνων με τους ίδιους παίκτες να μην παίζει σωστά, κυρίως να μην αμύνεται σωστά, με συνέπεια να βάζει τον εαυτό του πολύ συχνά σε δύσκολη θέση.
Η ιδέα του Χουμπ Στέφενς, η προσέγγισή του στο παιχνίδι είναι επιθετική. Εναν τέτοιο ΠΑΟΚ φτιάχνει, μια ομάδα που θα παίζει για να επιτεθεί, για να δημιουργήσει, μια ομάδα που θα βγάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ποδοσφαιριστών στο τελευταίο 1/3 του τερέν. Αυτή η επιλογή όμως εφαρμόζεται απρόσεκτα, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να αφήνει σχεδόν σε μόνιμη βάση εκτεθειμένο τον άξονά του, τόσο στο κέντρο όσο και στην άμυνα.
Συμβαίνει φυσιολογικά: στη φάση της άμυνας, οι ακραίοι μπακ παίζουν ανοιχτά, κοντά στη γραμμή τους και ψηλά, δεν κλείνουν προς την περιοχή, προς τους στόπερ. Με συνέπεια οι κεντρικοί αμυντικοί να βρίσκονται συχνά πυκνά στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους με αριθμητικό μειονέκτημα. Αυτή η επιλογή φυσικά κρατά τον ΠΑΟΚ πιο έτοιμο να επιτεθεί βγάζοντας πολλούς παίκτες στο αντίπαλο μισό μόλις πάρει την μπάλα στην κατοχή του. Τον αφήνει όμως και πολύ εκτεθειμένο.
Το ίδιο φυσιολογικό είναι αυτό που συμβαίνει στη μεσαία γραμμή. Με μόνο έναν παίκτη να διαθέτει χαρακτηριστικά και να έχει νοοτροπία δράσης ανασταλτικής, τον Τζιώλη, ο ΠΑΟΚ δεν συμπεριφέρεται αποτελεσματικά στην φάση της άμυνας. Είναι πιο έτοιμος να δημιουργήσει και να επιτεθεί, λόγω χαρακτηριστικών των μέσων του, αλλά είναι πολύ ευάλωτος και δείχνει τρωτός στα μάτια ενός προπονητή που θα διαβάσει τις ανασταλτικές αδυναμίες του.
Οσο δεν αποφασίζει να αλλάξει τρόπο και να δοκιμάσει να σφίξει περισσότερο την ομάδα του ο Στέφενς, όσο δεν δίνει εντολές στους μπακ να παίξουν “ανάποδα”, δηλαδή να ξεκινούν την άμυνα από μέσα προς τα έξω, από τους στόπερ προς τη γραμμή και όσο ο ΠΑΟΚ θα ζει χωρίς δεύτερο χαφ με ανασταλτικές αρετές, η ομάδα θα παραμένει εκτεθειμένη, οι στόπερ της θα συνεχίζουν να μη μοιάζουν αποτελεσματικοί, το ίδιο και ο ένας της αμυντικός χαφ, και ο ΠΑΟΚ θα παίζει σε κάθε παιχνίδι με την “πρέπει να βάλω όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ, γιατί είναι βέβαιο ότι θα φάω γκολ” συνείδηση.
Δείτε τις επιδόσεις του μέχρι σήμερα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Δεν έχει δεχθεί γκολ μόνο στα 3 εκ των 8 παιχνιδιών του για την Superleague. Εχει δεχθεί γκολ σε όλα του τα ματς για το Europa League, και στα 4 ματς των προκριματικών του Champions League. Τα στατιστικά τεκμηριώνουν μια βασική διαπίστωση για τον ΠΑΟΚ που φτιάχνει ο Στέφενς. Μια “ολλανδική”, όχι “γερμανική” έκδοση ομάδας, που της αρέσει η επίθεση, τόσο που τη σκέφτεται, την προσέχει και την επιδιώκει πολύ περισσότερο από την άμυνα με συνέπεια να υστερεί ανασταλτικά και να δείχνει εύκολα στον αντίπαλό της έναν δρόμο για να της δημιουργήσει πολλά προβλήματα, πολλές ευκαιρίες και, τελικώς, αρκετά γκολ.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: