Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αφού «ξεμπούκωσε» ο Σπανούλης…!!

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει στο www.sport-fm.gr για την επιβλητική επικράτηση του Ολυμπιακού στην Τουρκία κόντρα στην Γαλατά και αναρωτιέται πως θα είναι οι «ερυθρόλευκοι» όταν φτάσουν στο 100%.

Αφού «ξεμπούκωσε» ο Σπανούλης…
Το πιο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας, συνοδεύτηκε από ένα εμφατικό «διπλό». Δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα αν ο πρωταθλητής Ευρώπης γύριζε στον Πειραιά ηττημένος. Μεγαλύτερη σημασία θα είχε ο τρόπος που θα αντιμετώπιζε το παιχνίδι και το πώς θα ανταποκρίνονταν σε αυτές τις συνθήκες οι νεόκοποι στην διοργάνωση παίκτες του. Όσο και αν ο βαθμός ετοιμότητας είναι ακόμα χαμηλός όμως, οι «ερυθρόλευκοι», πήραν σχεδόν άριστα στο θορυβώδες «Αμπντί Ιπεκτσί», δίνοντας στην Γαλατάσαραϊ να καταλάβει ότι ο back to back κάτοχος του τροπαίου δεν είναι… Σιένα.

Σίγουρα αυτή η νίκη βάζει τον Ολυμπιακό όχι μόνο σε θέση «οδηγού» για την πρόκριση, αλλά θαρρώ και για την πρώτη θέση του 3ου ομίλου. Περισσότερο και από τις μαθηματικές συγκομιδές πάντως, ενδιαφέρει ο τρόπος αντιμετώπισης του αγώνα και η απόδοση. Αν εξαιρέσει κανείς το 3ο δεκάλεπτο, η ελληνική ομάδα έκανε για την εποχή εξαιρετικά και ενδιαφέροντα πράγματα στο παρκέ. Σημαντικό ρόλο, έπαιξε δίχως αμφιβολία ότι οι «ψάρακλες» Πέτγουεϊ, Λοτζέσκι, Ντάνστον, Σίμονς και Αγραβάνης, καθοδηγήθηκαν από έναν εξαιρετικό Βασίλη Σπανούλη. Αυτός ήταν που με τους διαδοχικούς του πόντους στο πρώτο ημίχρονο, έδωσε ώθηση και στους υπόλοιπους. Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα «ξεμπούκωνε» επιθετικά και συνήθως διαλέγει τις κατάλληλες στιγμές.

Εκτός του αρχηγού, ο Ολυμπιακός είχε για ένα ακόμα παιχνίδι σαν έτοιμο από καιρό τον Λοτζέσκι. Κρύο… αίμα όταν η Γαλατάσαραϊ προηγήθηκε ο Βέλγοαμερικανός, μαζί με τον Πέτγουεϊ και τον Ντάνστον του πρώτου μέρους, ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Περισσότερο από τα πρόσωπα όμως, οι «ερυθρόλευκοι» αρέσουν για την ομαδική τους δουλειά. Στην αγαπημένη τους Πόλη, «διάβασαν» σωστά τους Αρόγιο-Γκόρντον περιορίζοντάς τους σημαντικά, είχαν σωστές επιλογές στην επίθεση και στα κρίσιμα σημεία, άμυνα από «ατσάλι». Οδήγησαν τους γηπεδούχους σε πολλές βεβιασμένες και ως εκ τούτου, άστοχες επιλογές, όντας πιο δημιουργικοί και με ισορροπία-μυαλό στο επιθετικό τους παιχνίδι.

Ακόμα και όταν οι τούρκοι γύρισαν εξ’ ολοκλήρου την κατάσταση, ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε καλά τη μπάλα και «χτύπησε» με αποτελεσματικό τρόπο στον σωστό χρόνο. Παρά τα πολλά φάουλ –προϊόν και της προκλητικής διαιτησίας του Λότερμόζερ- και τα λάθη που φυσιολογικά επέφερε η κόπωση, αντεπεξήλθε στο κρίσιμο σημείο. Η αδυναμία στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ έκανε και πάλι την εμφάνισή της, αλλά μόνος του ο Τζαβάι δεν μπορούσε να νικήσει. Είναι δεδομένο πάντως ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Τα κορμιά φέτος υπάρχουν, άρα είναι θέμα χρόνου να αφομοιώσουν οι νέοι το πώς «καταστρέφεται» η συνεργασία κοντού-ψηλού. Χρόνος έγραψα; Αυτός είναι ο καλύτερος σύμμαχος ομάδων όπως οι πειραιώτες, που αφήνουν πολλές υποσχέσεις για ακόμα καλύτερο μπάσκετ στο μέλλον. Όταν «ξεμπουκώσουν» ομαδικά δηλαδή… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: