Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ντέρμπι αποδείξεων στο "Καμπ Νόου"

Ο Τάσος Κολλίντζας μεταδίδει από τη Βαρκελώνη όλα τα τελευταία νέα για το “ελ κλάσικο” και αναλύει τα αγωνιστικά πλάνα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ.
Εδώ στη Βαρκελώνη, 24 ώρες πριν από τη σέντρα στο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ της Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ η ατμόσφαιρα σιγά σιγά έχει αρχίζει να θυμίζει “κλάσικο”. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των δύο ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ άλλωστε δεν τους επέτρεψαν την πολυτέλεια να ασχοληθούν αποκλειστικά με το ντέρμπι αυτή την εβδομάδα. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε όμως και ο αγώνας της Ρεάλ με τη Γιουβέντους το βράδυ της Τετάρτης, όλοι κινούνται στο ρυθμό της τιτανομαχίας μεταξύ καταλανών και μαδριλένων. Μιας αναμέτρησης που εδώ και μερικά χρόνια δεν είναι απλώς το κλασικό ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος αλλά το σημαντικότερο ματς στον κόσμο.

Εδώ και δύο μέρες ο ισπανικός Τύπος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το μεγάλο παιχνίδι που έρχεται. Αναλύσεις επί αναλύσεων, debates για το ποια ομάδα έχει το πάνω χέρι και το ποιος θα καθορίσει το ντέρμπι, ενημέρωση λεπτό προς λεπτό για όλα τις εξελίξεις στα δύο στρατόπεδα. Στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτό το ντέρμπι θα είναι ένα ντέρμπι αποδείξεων. Και αυτό γιατί τα παιχνίδια που έδωσαν οι δύο ομάδες κόντρα σε Μίλαν και Γιουβέντους μεσοβδόμαδα απλώς ήρθαν να ενισχύσουν το κλίμα αμφιβολίας και αμφισβήτησης που υπάρχει στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, παρά τα θετικά αποτελέσματα.

Για την Μπαρτσελόνα ακούγεται “κάπως” το να υπάρχει προβληματισμός μετά από ένα τόσο καλό ξεκίνημα στη σεζόν. Οι δύο συνεχόμενες ισοπαλίες όμως κόντρα σε Οσασούνα και Μίλαν δείχνουν ότι η ομάδα του Μαρτίνο, αν μη τι άλλο, δεν φτάνει στο ντέρμπι σε φουλ φόρμα. Ο Αργεντινός τεχνικός δε δείχνει να ανησυχεί όμως σίγουρα προβληματίζεται για τις αλλαγές που πρέπει (;) να κάνει για το ματς με τη Ρεάλ.

Η μία ίσως να είναι αναγκαστική αφού ο Πικέ ταλαιπωρείται από ένα χτύπημα από το παιχνίδι με τη Μίλαν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρίσκεται στη διάθεση του Μαρτίνο. Εδώ είναι το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό για τη σύνθεση της Μπαρτσελόνα. Ποιος θα προτιμηθει για παρτενέρ του Μαστσεράνο στο κέντρο της άμυνας; Ο Πουγιόλ που έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι 100% έτοιμος για ένα τόσο δύσκολο ματς ή ο νεαρός Μπάρτρα που παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένος φέτος αλλά δεν έχει ξαναπαίξει σε κλάσικο;

Στη μεσαία γραμμή ο μόνος σίγουρος είναι ο Μπουσκέτς και από και πέρα υπάρχουν τρεις παίκτες που διεκδικούν τις άλλες δύο θέσεις. Ο Θεσκ Φάμπεγας ίσως είναι ο πιο φορμαρισμένος μέσος της Μπαρτσελόνα στους δύο μήνες που τρέχουμε στη σεζόν και από τη στιγμή που δεν ξεκίνησε βασικός κόντρα στη Μίλαν, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την εντεκάδα αύριο στη θέση του Τσάβι ή του Ινιέστα.

Αμφιβολίες υπάρχουν και στην επίθεση και δεν αφορούν μόνο το βαθμό ετοιμότητας του Μέσι. Ο Αργεντινός σταρ θα είναι για μία ακόμη φορά η μεγάλη ατραξιόν, όλοι ξέρουν ότι μπορεί να κρίνει το ελ κλάσικο μόνος του αλλά προέρχεται από τραυματισμό και στα δύο παιχνίδια με Οσασούνα και Μίλαν φάνηκε ότι δεν είναι απολύτως έτοιμος. Δίπλα του θα έχει σίγουρα το Νέιμαρ και παίζεται ακόμα η θέση του δεξιού εξτρέμ. Ο Αλέξις είναι σε φόρμα και μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν το φαβορί. Στη σκέψη του Μαρτίνο όμως βρίσκεται και ο Πέδρο ο οποίος έχει παράδοση κόντρα στη Ρεάλ και στα μεγάλα ματς, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιλεγεί τελικά ο Φάμπρεγας για την επίθεση ώστε να μη χρειαστεί να θυσιαστεί ένας εκ των Τσάβι και Ινιέστα.

Η Μπαρτσελόνα θα κατέβει στο “Καμπ Νόου” έχοντας δει τη διαφορά από τη Ρεάλ να μεώνεται στους τρεις βαθμούς όμως γνωρίζει καλά ότι μία νίκη θα της επιτρέψει να ξεφύγει ξανά και να αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα στη μάχη για τον τίτλο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα καταφέρει να βάλεις τέλος στο αρνητικό μίνι – σερί που τη θέλει να μην έχει νικήσει τη Ρεάλ στο “Καμπ Νόου” για το πρωτάθλημα από εκείνο το θριαμβευτικό 5-0 το Νοέμβριο του 2010. Πολλά έχουν αλλάξει όμως από τότε και η ψαλίδα μεταξύ των δύο ομάδων έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η Ρεάλ ταξιδεύει στη Βαρκελώνη έχοντας αποβάλει για τα καλά το κόμπλεξ που είχε αναπτύξει απέναντι στους “μπλαουγκράνα” τα προηγούμενα χρόνια. Το αντιποδόσφαιρο και το ταμπούρι στην άμυνα της πρώτης χρονιάς του Μοουρίνιο ανήκει στο παρελθόν και η Ρεάλ αντιμετωπίζει πια ως ίσο προς ίσο της Μπαρτσελόνα ακόμα και μέσα στο “Καμπ Νόου”. Έγραφα τις προάλλες για το καλό κλίμα που υπάρχει στη Μαδρίτη μετά την εμφάνιση κόντρα στη Μάλαγα και το συνδυασμό αποτελεσμάτων της περασμένης αγωνιστικής που την έβαλε ξανά δυνατά στο κυνήγι τις κορυφής. Στο κόσμο του ποδοσφαίρου όμως συνήθως είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα και το μέτριο παιχνίδι της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι την Τετάρτη κόντρα στη Γιουβέντους έφερε και πάλι σύννεφα αμφισβήτησης πάνω από το “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”.

Στις δηλώσεις του μετά το ματς ο Αντσελότι έκανε την έκπληξη προαναγγέλοντας ουσιαστικά την παρουσία του Γκάρεθ Μπέιλ στην εντεκάδα κόντρα στην Μπαρτσελόνα (“είναι έτοιμος για να ξεκινήσει βασικός”). Ο Ιταλός μπορεί να το πιστεύει αυτό αλλά η εικόνα που έχει παρουσιάσει ο Μπέιλ μέχρι στιγμής δεν δικαιολογεί τέτοια σιγουριά. Αν όντως χρησιμοποιηθεί από την αρχή, το ερώτημα είναι τίνος τη θέση θα πάρει. Η λογική λέει ότι θα παίξει στα δεξιά αντί του ντι Μαρία, αλλά πόσο λογικό θα είναι να αφήσει ο Αντσελότι εκτός έναν από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες του;

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες το ενδεχόμενο να παίξουν και ο Μπέιλ και ο Ντι Μαρία. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να προωθείται στην κορυφή της κορυφή της επίθεσης αντί του Καρίμ Μπενζεμά. Ο Γάλλος τα άκουσε για μία ακόμη φορά στο “Μπερναμπέου” την Τετάρτη και δεν πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Έχει να σκοράρει από τη δεύτερη αγωνιστική κι εκεί που ξεπέρασε τη δυστοκία του με την εθνική Γαλλίας, άρχισε να ξεχνάει πώς να σκοράρει με τη Ρεάλ (τρανταχτό παράδειγμα η άχαστη ευκαιρία του από το ένα μέτρο κόντρα στη Γιούβε). Ο Ροναλντο από την άλλη πλευρά, μπορεί να είχε ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι ότι δεν θέλει παίζει σέντερ φορ, αλλά φέτος κινείται όλο και περισσότερο σε αυτή τη θέση και πολλά από τα γκολ του έχουν έρθει από τον άξονα (όπως το πρώτο κόντρα στη Γιουβέντους).

Με τον Τσάμπι Αλόνσο να μη προλαβαίνει το ματς, η τριπλέτα του κέντρου πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Κεντίρα, Ιγιαραμέντι και Μόντριτς είναι τα φαβορί αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει κάποια έκπληξη είτε με τον Ίσκο είτε με τον Ντι Μαρία. Αλλαγές δεν αναμένονται στην άμυνα πέρα από την επιστροφή του Ντιέγο Λόπεθ κάτω από τα δοκάρια αντί του Κασίγιας. Αρμπελόα και Μαρσέλο είναι σίγουροι στα δύο άκρα και λογικά το δίδυμο στο κέντρο θα αποτελείται από τους Σέρχιο Ράμος και Πέπε. Η αστάθεια της αμυντικής γραμμής πάντως κρατάει στο πίσω μέρος του μυαλού του Αντσελότι και τη λύση του Ραφαέλ Βαράν (αντί του Πέπε).

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οριστικές αποφάσεις παίρνονται λίγο πριν από τη σέντρα. Μαρτίνο και Αντσελότι προς το παρών σπάνε το κεφάλι τους ψάχνοντας για τη χρυσή φόρμουλα. Άλλωστε είναι ένα ντέρμπι αποδείξεων και γι' αυτούς αφού για πρώτη φορά θα ζήσουν το ελ κλάσικο από μέσα. Και όσο και αν προσπαθούν όλοι να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, όσο και αν επιμένουν και οι δύο πλευρές για το αντίθετο, το αυριανό ντέρμπι θα είναι καθοριστικό. Γιατί η πρόσφατη ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο νικητής στη διπλή αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ παίρνει στο τέλος και τον τίτλο. Έτσι τουλάχιστον συνέβη στα επτά από τα τελευταία εννέα πρωταθλήματα.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: